Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

Profiteer nu nog van de prijzen van 2019! OP=OP
Vaatwassers

Vaatwassers

De afwas is voor de meeste mensen geen hobby. Een vaatwasser neemt je dit tijdrovende klusje uit handen. Maar voor welk model kies je? Heb je ruimte genoeg in de keuken? Dan kun je hier een vrijstaande vaatwasser plaatsen. Vaak worden vaatwassers ook onder een aanrechtblad geplaatst. In dit geval is de onderbouw vaatwasser het ideale model. Wil je de het apparaat juist niet in het zicht hebben? Kies dan voor een inbouw vaatwasser. Een volledig geintegreerde vaatwasser wordt geheel bedekt door een keukenfront, een vaatwassers met paneel wordt deels bedekt. Beide sluiten naadloos aan op het design van de keuken. Wil je meer advies over vaatwassers? Bel dan gerust met onze klantenservice op 0226-355340.


Meer informatie
Volledig geintegreerde vaatwasser

Volledig geintegreerde vaatwasser

iVrijstaande vaatwasser

Vrijstaande vaatwasser

iOnderbouw vaatwasser

Onderbouw vaatwasser


Vaatwasser met paneel

Vaatwasser met paneel

Compacte vaatwasser

Compacte vaatwasser

Lade vaatwasser

Lade vaatwasser


KeuzehulpAdvies of hulp nodig?

Twijfel je nog over je keuze? Wil je graag extra advies en informatie? Bekijk dan onze keuzegids voor alles wat je moet weten bij het aanschaffen van jouw nieuwe keukenapparatuur.

Ga naar de keuzegids
info
Meer weten over: Vaatwassers - Inbouw vaatwasser

Hoe werkt een vaatwasser?

De vaatwasser heeft in veel huishoudens de klassieke wijze van afwassen vervangen. Dit scheelt veel tijd en bovendien ook veel ruzies in het gezin. Als we kijken naar de werking van een vaatwasser, dan weten we alleen dat we de vuile vaat in de vaatwasser zetten en dat de vaat na het wasprogramma er weer schoon uitkomt. Het proces wat in de vaatwasser plaatsvindt tijdens het wassen van de vaat, daar hebben we geen zicht op. Toch is dit een relatief eenvoudig proces.

Zodra het wasprogramma wordt aangezet, zal er water naar de bodem van de vaatwasser worden gepompt. Hier zit onder de sproeiarmen ook een verwarmingselement dat het water zal opwarmen. Ondertussen zal een tijdschakelaar aangeven dat het tijd is om vaatwasmiddel aan het water toe te voegen. Als het vaatwasmiddel is toegevoegd, zal het eigenlijke wassen van de vaat starten. Het water wordt met behulp van de sproeiarmen omhoog gepompt en de sproeiarmen zullen beginnen te draaien. Het water wordt met voldoende kracht uit de gaatjes van de sproeiarmen gespoten, tegen de vuile vaat aan, dat hierdoor gereinigd wordt. Het water in de vaatwasser zal nu vuil zijn en na de wasbeurt worden afgevoerd. Het proces van water oppompen zal opnieuw starten, maar er wordt geen vaatwasmiddel toegevoegd. Met andere woorden, de vaat wordt nu enkel gespoeld met schoon en warm water en eventueel glansspoelmiddel. Als het spoelen achter de rug is, is ook het wasprogramma klaar en kun je de schone vaat uit de vaatwasser nemen.

Welke soorten vaatwassers zijn er?

Er zijn verschillende soorten vaatwassers verkrijgbaar. Hierdoor kun je altijd een vaatwasser plaatsen die ook daadwerkelijk in je keuken past. Grofweg kun je vaatwassers indelen in onderbouw vaatwassers, inbouw vaatwassers en vrijstaande vaatwassers. 

Onderbouw vaatwassers

Onderbouw vaatwassers zijn vaatwassers die gemakkelijk onder een werkblad geschoven kunnen worden. Vooral voor een keuken waar je geen ruimte hebt om apparatuur in te bouwen, is de onderbouw vaatwasser de ideale oplossing. Onderbouw vaatwassers hebben een eigen front en kunnen hiermee de uitstraling van je keuken bepalen. Bij een onderbouw vaatwasser let je daarom niet alleen op het merk en de kwalificaties van de vaatwasser zelf, maar ook op het uiterlijk. Dit geeft je ook de vrijheid om te kiezen voor een vaatwasser met een front in een bepaalde stijl. Afhankelijk van het soort front, kan het bedieningspaneel zowel aan de voorzijde van het front zitten, maar ook in de bovenrand van het front. In het laatste geval is het bedieningspaneel mooi weggewerkt en zal het front strakker ogen.

Onderbouw vaatwasser

Inbouw vaatwassers

Zoals de naam al aangeeft: inbouw vaatwassers worden in de keuken ingebouwd. Hierdoor krijg je een veel strakkere keuken dan wanneer je allerlei losse keukenapparatuur in je keuken hebt staan. Bij inbouw vaatwassers is er een onderscheid te maken in volledig geïntegreerde vaatwassers en geïntegreerde vaatwassers. Wat is het verschil tussen beide types?

Volledig geïntegreerde vaatwassers
Niet iedereen vindt keukenapparatuur mooi om te zien. De oplossing voor je vaatwasser zit hem dan in een volledig geïntegreerde vaatwasser. Deze vaatwasser wordt volledig in de keuken weggewerkt. Het front bestaat uit een paneel die hetzelfde is als de keukenkastjes. Wanneer de vaatwasser is gesloten, is deze volledig uit het zicht verdwenen en zie je enkel het front van een keukenkastje. Het bedieningspaneel is verwerkt in de bovenzijde van de deur. Enkel bij een geopende vaatwasser kun je het programma instellen en de vaatwasser aanzetten.

Geïntegreerde vaatwassers
Geïntegreerde vaatwassers worden ook wel half ingebouwde vaatwassers of vaatwassers met paneel genoemd. De vaatwasser wordt wel ingebouwd, maar het front in de stijl van de keuken bedekt niet de gehele voorzijde van de vaatwasser. Dit komt omdat het bedieningspaneel aan de voorzijde zit Hierdoor is het bedieningspaneel het enige wat zichtbaar is aan de vaatwasser. Niet iedereen zal dit mooi vinden, maar het heeft wel als voordeel dat je het wasprogramma gemakkelijk kunt volgen en je kunt de vaatwasser starten zonder dat je de klep hoeft te openen.

Inbouw vaatwasser

Vrijstaande vaatwassers

Kun je geen inbouw vaatwasser in je keuken plaatsen of is je keuken groot genoeg om een separate vaatwasser te plaatsen? Dan kun je kiezen voor een vrijstaande vaatwasser. Een vrijstaande vaatwasser heeft een mooi afgewerkt uiterlijk, want hij staat voortdurend in het zicht. Zo kun je kiezen voor een vaatwasser in rvs, maar er zijn ook mooie vrijstaande vaatwassers te krijgen in retrostijl in allerlei vrolijke kleuren. Bij sommige modellen vrijstaande vaatwassers is het mogelijk om het bovenblad te verwijderen. Je kunt de vaatwasser dan alsnog ombouwen tot een soort van onderbouw vaatwasser en onder een werkblad plaatsen. Als je dit wenst te doen met een vrijstaande vaatwasser, ga dan voor je aankoop eerst goed na of dit ook bij jouw gewenste model mogelijk is. 

Vrijstaande vaatwasser

Hoe lang gaat een vaatwasser mee?

Bij het bepalen van je keuze voor een bepaalde vaatwasser speelt de vraag mee hoe lang een vaatwasser meegaat. De levensduur van een vaatwasser is van enkele factoren afhankelijk. Ten eerste natuurlijk het gebruik van de vaatwasser. Hoe vaak per week laat je de vaatwasser draaien? Welke wasprogramma's gebruik je? En in welke ruimte komt een vaatwasser te staan? Een tot de nok toe gevulde vaatwasser zal aanzienlijk meer te verduren hebben tijdens een wasbeurt en daarmee eerder slijtageklachten opleveren. Als je een vaatwasser maar één maal per week gebruikt, zal de levensduur langer zijn dan wanneer je de vaatwasser dagelijks gebruikt. De verschillende merken vaatwassers bieden ook verschillende kwaliteiten. Dit zegt wel degelijk iets over de levensduur van een vaatwasser. Schaf je een relatief dure vaatwasser aan, dan mag je er ook vanuit gaan dat deze vaatwasser langer meegaat. De prijs is mede hoger, omdat er beter materiaal in de vaatwasser verwerkt zit. Het is dus ook inderdaad zo dat een duurder merk, zoals Miele en Bosch vaatwassers ook langer meegaan. Overigens is het niet zo dat je een vaatwasser direct de deur uit moet doen zodra er een onderdeel stuk is. In veel gevallen is een vaatwasser nog te repareren en daarmee kun je de levensduur verlengen. 

Hoe lang duurt een programma gemiddeld?

Een vaatwasser heeft diverse programma's waar je uit kunt kiezen. Een en ander is vooral afhankelijk van hoe vuil je vaat is. De twee meest gebruikte programma's zijn het hoofdprogramma en het automatische programma. Het hoofdprogramma wast de vaat normaliter tot ongeveer een uur op een vaste temperatuur. Het automatische programma daarentegen kan zowel de lengte van het programma als de temperatuur aanpassen aan de vuilheid van de vaat. Vind je het belangrijk om de vaatwasser op milieuvriendelijke wijze te gebruiken, dan kies je voor het ecoprogramma. Met dit programma bespaar je op energie en water, maar het programma duurt wel een stuk langer. Een ecoprogramma kan wel twee tot vier uur duren. Heb je een vaat die erg smerig is of al lang staat, waardoor het vuil is aangekoekt?  Dan is een intensief programma een handige optie. Dit programma kan er iets langer over doen en verbruikt meer energie en water. Heel zuinig is dit programma dus niet. Een ander optie voor een zeer bevuilde vaat is om eerst een voorspoelprogramma te draaien. De vaat wordt eerst goed voorgespoeld, zodat je van het ergste vuil af bent. Daarna kies je het hoofdprogramma of het automatische programma. Heb je dan weer een vaat die nauwelijks vuil is, dan kies je het korte programma. Met dit programma is de vaat in een half uurtje stralend schoon.

Dan zijn er ook nog extra opties die niet bij elke vaatwasser aanwezig zijn, maar wel handig in gebruik zijn. Met een uitgestelde start kun je zelf bepalen wanneer de vaatwasser gaat draaien. Dit is handig als je op het werk bent of als je de vaatwasser 's nachts wilt laten draaien. Een glasprogramma is een optie als je heel veel glaswerk wilt wassen. Hierbij wordt er op lage temperatuur gewassen en wat langer gedroogd. Soms zit er een turboknop op de vaatwasser, zodat een vaatwasprogramma tot wel de helft korter duurt. De turbo moet je niet voortdurend gebruiken, want het vreet energie. 

Vaatwasser onderhoud

De vaatwasser komt voortdurend in aanraking met water, zeepresten en vuil. Dit kan het recept zijn voor problemen aan je vaatwasser, mits je het goed onderhoud. Je moet jezelf aanwennen om zeer regelmatig de vaatwasser goed schoon te maken. Dit voorkomt een vieze geur uit de vaatwasser en dat de vaat niet meer schoon uit de vaatwasser komt. Uiteindelijk zal regelmatig onderhoud ook de levensduur van je vaatwasser verlengen, want goed gereinigde onderdelen zullen minder snel slijten en stuk gaan. Het belangrijkste onderdeel dat je regelmatig moet reinigen is de filter. De filter houdt etensresten en vuil tegen, zodat dit niet in de pomp terecht komt. De filter is meestal geplaatst op de bodem van de vaatwasser en kun je er gemakkelijk uithalen. Met een zachte borstel kun je de filter schoonmaken, afspoelen en terugplaatsen. Voor een grondige reiniging laat je de vaatwasser eens in de zoveel tijd een spoeling doen zonder vaat en voeg je een vaatwasreiniger toe. Een vaatwasreiniger is normaliter bij elke supermarkt te koop. Denk ook aan het regelmatig schoonmaken van de rubberen randen van de vaatwasser. Hier kan namelijk gemakkelijk vuil achter komen.

Je kunt erop wachten bij apparaten waarin water wordt gebruikt: kalkaanslag. Vooral als je in een omgeving woont met hard water, dan ontstaat er in een mum van tijd kalkaanslag. Kalk in je vaatwasser moet je zoveel mogelijk voorkomen. Kalk kan zorgen voor een verminderende werking van je vaatwasser en kan ook voor onherstelbare schade aan onderdelen zorgen. Het verwarmingselement is hier erg gevoelig voor en vaak zal kalk zich hieraan afzetten. Hierdoor kan de vaatwasser niet meer goed warm worden en zal het ook meer energie kosten om de vaatwasser op te warmen. Ook kan kalk in de leidingen terechtkomen, waardoor water niet meer goed kan wegspoelen. Kalk in de gaatjes van de sproeiarmen kun je gemakkelijk verwijderen door de sproeiarmen los te klikken en goed schoon te maken. Eventueel prik je de gaatjes door met een scherp voorwerp. Het is daarom aan te raden om enkele malen per jaar de vaatwasser te laten spoelen met een ontkalkingsmiddel. Ook een ontkalkingsmiddel zal in de reguliere supermarkt te koop zijn. 

Zout in vaatwasser

In de vaatwasser moet je regelmatig zout toevoegen. Dit is niet zomaar tafelzout, maar een speciaal zout voor vaatwassers. Meestal zijn het wat grotere korrels zout waar een antiklonteringsmiddel aan is toegevoegd. Het zout moet nooit zomaar los in de vaatwasser worden geplaatst. Hier is een speciaal reservoir voor. Hierdoor stroomt het water voordat het in de vaatwasser terecht komt.

Waarom moet er zout in een vaatwasser?
De reden waarom er zout in een vaatwasser moet, is dat de vaat er een stuk meer van gaat glanzen. Zodra het water in aanraking met het zout komt, trekt dit calcium en magnesium uit het water en zal het water minder hard worden. Dit voorkomt bijvoorbeeld strepen op het glaswerk. Ook al heb je hard water, de vaatwasser zelf zal met behulp van het zout je water zachter maken, zodat jij altijd een glanzende vaat hebt.

Wanneer moet er zout in de vaatwasser?
Het antwoord op wanneer er zout in de vaatwasser moet is simpel: eigenlijk moet er altijd zout in de vaatwasser aanwezig zijn. Je zult het direct aan je vaat merken als er geen zout in je vaatwasser zit. De vaat zal er doffer uitzien.

Hoe vaak moet er zout in de vaatwasser?
Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt. Je zult dus regelmatig moeten controleren of er nog zout in het reservoir zit, vooral bij het veel gebruiken van de vaatwasser. Bij moderne vaatwassers zal de vaatwasser zelf aangeven wanneer er zout bijgevuld moet worden.

Glansspoelmiddel vaatwasser

Zout zorgt ervoor dat het water minder hard wordt, maar je vaat wordt helemaal goed glanzend als je zout combineert met een glansspoelmiddel. Soms open je na een wasbeurt de vaatwasser en dan zit er op glas en bestek een wittige laag. Dit komt niet omdat de vaat niet goed is gereinigd, maar doordat etensresten zich tijdens het spoelen aan de vaat zijn gaan hechten. Tijdens de laatste spoelbeurt zal alles wel weggespoeld worden, maar het is belangrijk dat er tijdens deze laatste spoelbeurt ook glansspoelmiddel meekomt. Dit zorgt namelijk voor een beschermende laag, waardoor er geen aanslag meer op het servies komt en alles mooi gaat glanzen.

Waar moet glansspoelmiddel in een vaatwasser?
In vrijwel alle vaatwassers is een speciaal reservoir waar je glansspoelmiddel in moet gieten. Vul deze gewoon bij als het nodig is, de vaatwasser weet zelf wanneer het glansspoelmiddel vrij moet komen.

Hoe vaak moet je glansspoelmiddel bijvullen?
Net als bij zout, zul je het reservoir van glansspoelmiddel regelmatig moeten nakijken of er nog voldoende inzit. Vaak merk je het ook aan je vaat als deze er minder glanzend uitziet, dan zal waarschijnlijk het glansspoelmiddel op zijn.

Kies jouw ideale vaatwasser

Ieders situatie is anders. Bij iedereen past dus een andere soort vaatwasser. Heb jij een vraag over een vaatwasser of kunnen wij jou helpen met het plaatsen van een bestelling? Dat doen wij graag! Ons team staat zeven dagen per week voor jou klaar.

0226-355340

Wat kost een vaatwasser?

De aanschafprijs is vaak het eerste waar we ons door laten leiden wanneer we op zoek zijn naar een nieuwe vaatwasser. Maar de aanschafprijs zegt nog niet alles. Het belangrijkste waar je misschien wel op moet letten is het energieverbruik. Je kunt razend trots zijn als je een heel goedkope vaatwasser hebt weten te scoren, maar hoogstwaarschijnlijk is deze in verbruik helemaal niet zo goedkoop. Zo kan het zomaar zijn, dat je met een goedkoop model uiteindelijk veel duurder uitkomt dan wanneer je een duurder model aanschaft. Vaatwassers zijn altijd uitgerust met een energielabel. Let hier vooral ook op bij het aanschaffen van een vaatwasser. Energielabels A+, A++ en A+++ zijn het meest energiezuinig. Een vaatwasser met energielabel A t/m D kunnen als niet zuinig worden beschouwd. Natuurlijk zijn bepaalde gerenommeerde merken ook duurder, maar deze vaatwassers zijn vrijwel altijd voorzien van energielabel A++ of A+++ en zijn gemaakt van de beste materialen. De aanschafprijs is meestal wat duurder, maar het verbruik flink lager dan een vaatwasser met een lage aanschafprijs. Ook bespaar je met een duurder model op onderhoud, doordat onderdelen langer meegaan.

Wat kost een vaatwasser per keer?
Hoeveel één enkele vaatwasbeurt kost is vooral afhankelijk van hoe zuinig je vaatwasser is, wat je weer kunt herleiden aan de hand van de energielabel. Gemiddeld genomen zal één vaatwasbeurt ongeveer € 0,25 kosten aan energie en water. Daarbij moet je het gebruikte vaatwasmiddel, zout en glansspoelmiddel nog optellen. Totaal zal één vaatwasbeurt dan tussen de € 0,27 en € 0,30 kosten. Heb je een ultra-zuinige vaatwasser of gebruik je het ecoprogramma, dan zullen de kosten per vaatwasbeurt beduidend lager kunnen liggen.


Vaatwasser Technologie

We hebben de belangrijkste vaatwasser technologieën voor je uitgelicht. Heb je verder vragen over een product feature? Laat het ons weten via WhatsApp, e-mail, chat of telefoon.