• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Tips voor een kleine keuken inrichten 

Vind je het vervelend dat je een kleine keuken hebt omdat je bang bent niet al je spullen op te kunnen bergen? Of stoort de gedachte je juist dat je weinig werkruimte hebt? Dat hoeft helemaal niet! Kleine keukens hebben hun charme en met de juiste inrichting creëer je een specifieke sfeer en houd je ook nog eens voldoende loopruimte over. Het kan een uitdaging zijn om alles wat jij belangrijk vindt in je keuken te plaatsen, maar het is echt mogelijk. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kleine keuken vol staat met allerlei in het oog springende spullen. Ook wanneer je van een rustige en opgeruimde keuken houdt, kan je met een kleine keuken heel goed uit de voeten. Wij helpen je graag op weg met 10 tips om je kleine keuken zo efficiënt mogelijk in te richten. Na het lezen van deze kleine keuken ideeën zou je bijna geen grote keuken meer willen. 

Bekijk assortiment

Tip 1: Keuken kleuren

Wanneer je een kleine ruimte in je huis hebt die je veel gebruikt, wil je alles uit deze ruimte halen wat er in zit. Een kleine keuken moet optisch gezien zo groot mogelijk lijken. Een donkere bedompte ruimte nodigt niet bepaald uit om er eens een fijne maaltijd te gaan bereiden. De basis van je keuken en het ruimtelijke gevoel ligt in de juiste kleurkeuze. Het is geen geheim dat donkere kleuren een ruimte kleiner doen lijken en dat lichte kleuren juist weer het gevoel van ruimte geven. Bij een kleine keuken, doe je er dan ook niet goed aan om te kiezen voor donkere kleuren als zwart en donkerbruin. Het is juist verstandig om lichte kleuren te gebruiken. Hierbij hoef je niet per definitie naar de witte verf te grijpen, ook zachte pastelkleuren helpen je om je kleine keuken wat groter te laten lijken. Deze lichte kleuren reflecteren meer natuurlijk licht waardoor de ruimte oplicht en automatisch groter lijkt. 

Lees meer over keuken kleuren
Witte glans keuken

Tip 2: Opbergruimte

Ben je van plan om een nieuwe keuken aan te schaffen en heb je beperkte ruimte om je keuken te plaatsen? Dan is het erg belangrijk om de tijd te nemen om inspiratie op te doen. Je kan namelijk heel efficiënt omgaan met de ruimte die je wel hebt, mits je de juiste keuzes maakt bij het samenstellen van een kleine keuken. Denk bijvoorbeeld aan hoge kasten. Met hoge kasten benut je de volledige wand waar de keuken op geplaatst wordt en heb je direct extra opbergruimte. Het zijn vooral de hoge kasten van de vloer tot het plafond die optisch gezien de minste ruimte in beslag nemen en plaats bieden voor veel inbouwapparatuur. Hangende kasten tot aan het plafond kunnen de ruimte wellicht weer wat kleiner doen lijken, ze bieden echter wel nog meer opbergruimte

Bekijk onze keukenkasten

Opbergruimte

Tip 3: Kijk kritisch naar wat je wel en niet gebruikt

Een van de belangrijkste tips voor de kleine keuken is dat je moet kijken naar wat nuttig is en wat nutteloos is. Drink je zelf geen koffie? Waarom zou je dan dat koffieapparaat op het aanrecht laten staan! Kleine keukens hebben nu eenmaal weinig ruimte op het aanrecht. Zet hier dan ook geen spullen op die je niet of nauwelijks gebruikt. Een kleine moeite om dergelijke apparaten elders op te bergen en tevoorschijn te halen tijdens die zeldzame momenten waarop je het wel gebruikt. Een opgeruimde keuken oogt automatisch al veel groter. Het is dan ook verstandig om zoveel mogelijk te kiezen voor inbouwapparatuur in plaats van losstaande apparaten. Kies bijvoorbeeld voor een kokend water kraan in plaats van een waterkoker. Je hebt weer een apparaat minder op het aanrecht en je haalt je hete water gewoon uit de kraan. 

Kleine zwarte keuken

Tip 4: De juiste keukenopstelling voor kleine keukens

Keukeninspiratie opdoen is enorm leuk. Je laat je inspireren door bijvoorbeeld op internet te speuren of showrooms te bezoeken. Soms ontdek je dan dingen waar je nog nooit eerder aan had gedacht. Er zijn enorm veel verschillende keukenopstellingen waar uit gekozen kan worden. Bij kleine keukens is echter niet iedere opstelling geschikt. Welke vorm keuken het meest geschikt is, is afhankelijk van de vorm van de ruimte waar je keuken zich in bevindt. Een smalle langwerpige keuken vraagt voornamelijk om een rechte keuken. Heb je juist weer een brede, maar korte keuken, dan is het slim om te kiezen voor een hoekkeuken, een keuken met parallelle opstelling of een U-keuken. Het is belangrijk om te berekenen hoeveel loopruimte er in de keuken overblijft. Het is fijn als je veel werkruimte bij de keuken zelf hebt, maar als je je er amper kan bewegen, werkt het alsnog niet praktisch. 

Lees meer over de diverse keukenopstellingen

Tip 4: De juiste keukenopstelling voor kleine keukens

Tip 5: Benut de ruimte die je hebt

Je bent al snel geneigd om je bij kleine keukens blind te staren op de ruimte die je niet hebt. Beter is het om juist slim te denken en te kijken naar de ruimte die je wel hebt. Soms houd je een loze kleine ruimte naast een kast over. Plaats hierbij bijvoorbeeld een smalle verticale lade waar je heel goed al je kruidenpotjes in kwijt kunt. Denk ook eens aan het plaatsen van borden in een rek wat aan de wand hangt. Hiermee bespaar je weer ruimte in de kast die je voor andere spullen kan gebruiken. Een bordenrek geeft al snel een vriendelijke landelijke uitstraling aan je keuken. En omdat je de borden op hun zijde bewaart, houd je extra ruimte over. 

Tip 5: Benut de ruimte die je hebt

Tip 6: Wat te doen met de hoek in een hoekkeuken

Heb je een hoekkeuken uitgekozen om je kleine keuken mee in te richten? Dan zal je wellicht genoegen nemen met een loze hoek waar beide delen van de keuken samenkomen. Zonde, want juist met die hoek kan je heel veel. Denk maar eens aan een hoekkast, of nog beter, een draai carrousel. Een draai carrousel laat zich openen met een normaal kastdeurtje, maar biedt binnenin enorm veel opbergruimte. Vaak is deze carrousel kast voorzien van twee plateaus die bijna volledig rondlopen. Hier kan je de meest uiteenlopende spullen in opbergen, zonder dat deze kast extra ruimte inneemt. De carrousel kast laat je zelfs de achterste ruimte van de hoek benutten, zonder dat je ver moet reiken om bij de spullen te kunnen komen. 

Tip 6: Wat te doen met de hoek in een hoekkeuken

Tip 7: Keukendeurtjes

Het mag duidelijk zijn dat het bij een kleine keuken belangrijk is om slim met de ruimte om te gaan. Keukendeurtjes zijn natuurlijk belangrijk om de spullen in de kastjes netjes weg te kunnen werken. Voor een ruimtelijk aangezicht kan je er voor kiezen om enkele deurtjes van glas te voorzien. Dit is alleen handig bij de kastjes die netjes ingeruimd zijn. Heb je kastjes met reguliere deurtjes, dan kan je ook de binnenzijde van de deurtjes gebruiken om spullen in op te bergen. Denk bijvoorbeeld aan handige rekjes die je aan de binnenzijde van het deurtje bevestigd. Handig om kruidenpotjes of schoonmaakartikelen in op te bergen. Ook bestaat er een ingebouwd afvalsysteem wat aan de binnenzijde van het keukendeurtje bevestigd kan worden. Dit scheelt weer een prullenbak die op de keukenvloer staat. 

Bekijk onze kastdeurtjes
Tip 7: Keukendeurtjes

Tip 8: De besteklade

Je bestek en keukengerei berg je doorgaans op in een van de lades in de keuken. Het vervelende is dat zo'n besteklade enorm veel ruimte biedt, wat vaak niet optimaal benut wordt. De lades in een keuken zijn vaak best diep en het is dan ook zonde om hier niet slim mee om te gaan. Een dubbele besteklade is een handige oplossing om de ruimte in de lade goed te gebruiken. Met een slim schuifsysteem maak je in de lade een dubbele laag en stapel je als het ware de inhoud in de lade. Daarnaast wordt het minder snel een rommeltje in de lade waar je continu alles kwijt bent en kostbare tijd verspilt met het zoeken naar bijvoorbeeld dat ene mes. 
 

Tip 8: De besteklade

Tip 9: Een onderlade

Een keuken staat op stelpoten. Hiermee kan je heel eenvoudig de keuken waterpas zetten en op de door jou gewenste hoogte stellen. Deze stelpoten hebben doorgaans een puur functionele insteek en het zijn dan gemiddeld genomen niet de mooiste onderdelen van de keuken. Daarom wordt bij de meeste keukens de onderzijde afgewerkt met een sierplint. Hierdoor maak je de onderzijde van de keuken dicht en haal je de poten van de keuken uit het zicht. Er is echter veel ruimte die je hiermee misloopt. Het is dan slim om toch gebruik te maken van deze ruimte en een onderlade te maken. Deze onderlade is een smalle lade die je eenvoudig onder de keukenkastjes maakt. Hier kan je heel handig kleine spullen in opbergen, zoals bakpapier, vaatdoekjes en huishoudfolie. 

Tip 9: Een onderlade

Tip 10: Planken

Heb je nog wat wanden vrij in je keuken, dan kan je hier zelf eenvoudig een kast maken om wat keukenspullen in op te ruimen. Wellicht gaat je voorkeur uit naar extra opbergmogelijkheden, zonder dat je er weer een hele kast voor terugkrijgt in de keuken. In dat geval kan je beter enkele planken ophangen. Hierdoor houd je de vloer vrij en heb je toch meer plaats om spullen kwijt te kunnen. Heb je een landelijke keuken, laat de planken dan steunen op een paar sierlijke steunen of kies voor een metalen steun voor een moderne keuken. Ga je planken gebruiken in de keuken om je spullen op neer te zetten, dan is het wel belangrijk dat je de planken niet helemaal volzet met allerlei 'rommel'. Juist door de planken ordelijk in te richten, bijvoorbeeld met een paar mooie voorraadpotten, worden ze niet alleen handig, maar ook een echte blikvanger. Kies voor een frisse kleur achter de planken en je kan je ogen er niet meer van af houden. 

Tip 10: Planken

Keukeninspiratie kleine keukens

Kleine keuken - Cottage Hout
Kleine keuken- Credo Modern Wit
Kleine keukenn - Laser 441
Kleine keuken - hout
Kleine keuken - Focus
Kleine keuken - Fashion wit
Kleine keuken- Fashion wit
Kleine keuken
Kleine keuken - zacht blauw
Kleine keuken - zwart met kookeiland
Kleine keuken - staal
Kleine keuken - blauw

 
 

Kom langs voor persoonlijk advies

Na het lezen van dit artikel weet je dat je niets eens zo heel beperkt bent met een kleine keuken. Creatief denken is waar het vooral om gaat. Handig gebruik maken van de ruimte die je wel hebt, zonder teveel stil te staan bij de ruimte die je niet hebt. Een kleine keuken biedt grote mogelijkheden. Wil je graag inspiratie opdoen voordat je aan de slag gaat met het inrichten van je kleine keuken? Kom dan snel langs bij ons in de showroom of bekijk de mogelijkheden op de website. Heb je vragen of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Aarzel niet en neem contact met ons op of kom langs in onze showroom, wij helpen je graag verder.  

> Maak direct een afspraak

Bekijk ook

Een keuken uitzoeken kan best lastig zijn. Wij proberen daarom het hele proces zo makkelijk mogelijk voor je te maken. Hier vind je meer keukeninspiratie en informatie. Voor je het weet staat jouw droomkeuken bij jou thuis te stralen!

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.