Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

Profiteer nu nog van de prijzen van 2019! OP=OP

Houten keukens

Houten keukens

Een houten keuken is hip en zijn er in alle soorten en stijlen! Houten keuken elementen geven je woning een knusse en huiselijke uitstraling. Met hout haal je een gezellige sfeer in huis waardoor je het liefst altijd in de keuken zit.

Bekijk assortiment

Voor- en nadelen houten keukens

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan een houten keuken. Een houten keuken geeft je interieur een warme en knusse uitstraling. Daarnaast is hout duurzaam, waardoor je keuken een ‘groen karakter’ krijgt. Voor iedereen is er wel een geschikte houten keuken. Maar als je gaat voor een houten keuken, komt er wel wat onderhoud bij kijken. Hout ‘leeft’ en heeft zo nu en dan een beetje aandacht nodig. Ook zijn vlekken lastig te verwijderen uit hout. Massief houten keukens zijn vaak hoog geprijsd, maar als je budget niet zo toereikend is, kun je ook kiezen voor een keuken van fineer of een keuken met houtlook.

Houten keuken met blauwe elementen

Soorten hout

Van bijna elke houtsoort kun je wel een keuken maken. Eikenhout is de meest voorkomende gebruikte houtsoort. Dit komt omdat het op veel manieren bewerkt kan worden en het lang mee gaat. Naast eikenhout kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld notenhout (mooie bruine kleur en fijn strepenpatroon), essenhout (lichte kleur), gerecycled hout of massief hout. Bij een massief houten keuken zijn de panelen (bijna) volledig van hout. Dit geeft je keuken een luxe uitstraling. Er wordt vaak wel gebruik gemaakt van een meubelplaat of multiplex voor de achterwand en ladebodems. Vaak hebben massief houten keukens een natuurlijke maar robuuste uitstraling. Wel zijn dit soort keukens vaak duurder dan een keuken van kunstof of andere materialen. Het is belangrijk om de keuze van het hout passend bij de stijl van de keuken te kiezen. Daarnaast moet het gekozen hout praktisch zijn, je gebruikt je keuken immers iedere dag. De keuken moet bestendig zijn tegen vocht, vlekken van eten, schoonmaakmiddelen en krassende voorwerpen.

Houten keuken

Houtlook keukens

Je kunt ook kiezen voor een keuken met houtlook. Hierbij is het basismateriaal spaanplaat of MDF met een HPL toplaag. Een soort van ‘nephout’ dus. Maar de gebruikte technieken zijn zo goed, dat je nauwelijks ziet dat het niet om echt hout gaat, terwijl de keuken toch ook van topkwaliteit is. Ook is houtlook onderhoudsvriendelijk en aanzienlijk goedkoper dan een echte houten keuken. Een nadeel is dat je wel meteen ‘voelt’ dat het geen houten keuken is.

Houten keuken

Wat is een fineer keuken?

Bij gewoon hout wordt een boomstam in planken gezaagd die in dikte kunnen variëren. Bij fineer wordt de stam in heel veel dunne laagjes gezaagd, de dikte daarvan kan variëren tussen de 0,6 mm tot een paar millimeter. Deze houtlaagjes worden dan op een ondergrond verlijmd en zo verwerkt tot meubelpanelen. Door op deze manier te werk te gaan, levert 1 boomstam veel meer meubelpanelen op dan wanneer men van massief hout gebruik maakt en hoeven er dus veel minder bomen gekapt te worden.

Omdat de buitenste laag écht hout is, is een keuken van fineerhout haast niet te onderscheiden van een massief houten keuken, en tegelijkertijd is het toch super sterk. Het resultaat is een zeer duurzame houten keuken met een mooie en luxe uitstraling en tegelijkertijd de echte warmte van hout. Bij massief hout bestaat het risico dat het hout gaat ‘werken’, bij fineer heb je dat probleem niet. Een groot bijkomend voordeel! Het fineer kan op verschillende manieren versneden worden, elke manier heeft weer een ander resultaat. Door bijvoorbeeld in de lengte van de stam in een hoek van 90 graden op de jaarringen te snijden, krijg je rechte lijnen. Bij kwartierfineer, ook wel spiegelfineer genoemd, wordt de stam in de lengte in vieren gezaagd zodat je identieke delen krijgt. Zo krijg je een gespiegeld effect; wat vaak gebruikt wordt bij meubels zoals kasten en keukens waarbij het linker- en rechterdeurtje hetzelfde moeten zijn.

Houten lichte keuken

Houten werkbladen

Houten werkbladen vereisen onderhoud om het materiaal in optimale conditie te houden. Om hout zoveel mogelijk tegen vocht en vuilopname te beschermen kun je het houten werkblad regelmatig in de zeep zetten. Je kunt dit het beste 1x per week doen. Voor dit onderhoud kun je de Woca Sprayflacon zeep (naturel of wit) gebruiken. Let wel goed op dat je gemorste vloeistoffen direct van het blad verwijdert en daarna meteen droogt met een doek.  

Voor een grote onderhoudsbeurt of hardnekkige vlekken adviseren wij het houten werkblad te behandelen met Woca Worktop gel (naturel of wit). Als je dit gemiddeld twee á drie keer per jaar doet, zorg je voor een extra lange levensduur van jouw prachtige levendige houten werkblad. 

Houten keuken

Houten keukenstijlen

Houten keukens hebben vaak een warme uitstraling. Perfect voor bijvoorbeeld een knusse landelijke keuken. Maar hout is ook heel mooi te integreren in moderne keukens, zoals in een moderne eilandkeuken. Ook kun je variëren in hoeverre je hout verwerkt in je keuken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klein houten accent in je keukenfronten maar ook voor een houten werkblad.

Houten keuken

Landelijke houten keuken

Een houten keuken in landelijke stijl is vaak helemaal van hout (afgezien van het werkblad). Ook zijn deze keukens vaak uitgerust met een breed fornuis. Het fornuis in combinatie met hout geeft de keuken een warme en gezellige uitstraling. Landelijke houten keukens worden daarom ook wel woonkeukens genoemd omdat je er graag tijd in doorbrengt. 

Landelijke houten keuken

Moderne houten keuken

Bij een moderne houten keuken is het hout vaak bewerkt tot een glad oppervlak. Ook worden er bij sommige keukens slechts gebruik gemaakt van houten accenten, terwijl bij andere moderne keukens hout de hoofdrol heeft. Vaak zijn de houten kasten uitgevoerd in een greeploos design.

Moderne houten keuken

Houten eilandkeukens

Je kunt ook kiezen voor een houten eilandkeuken. Deze zijn robuust en bieden veel mogelijkheden op het gebied van soorten hout. Vaak zijn houten eilandkeukens uitgevoerd met een dik stenen werkblad voor een mooi contrast met het hout.

Houten eilandkeuken

Kom langs in een van onze showrooms voor meer inspiratie of advies

Ben je op zoek naar een houten keuken? En wil je hier meer over weten? Kom dan eens langs in één van de Keukenloods.nl showrooms. Dan kun je samen met een keukenspecialist kijken welke houten keuken het beste bij jou, je woning en je budget past. Heb je nog vragen? Dan kun je ons ook even bellen, je kan ons bereiken op 0226-355340

Gerald

Bereikbaar voor al je vragen

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.