• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Koelkast

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Wij loodsen je erdoorheen!

Waar een koelkast belangrijk voor is en waarom deze in de keuken thuishoort, hoeven wij bij Keukenloods.nl natuurlijk niet meer uit te leggen. Er zijn veel verschillende soorten koelkasten en koel-vriescombinaties. Binnen deze soorten zijn er weer diverse maten, trends en ontwikkelingen. 

De koelkast wordt gebruikt om bederfelijke etenswaren langer te bewaren en vers te houden. De koude temperaturen zorgen ervoor dat de activiteit van bacteriën afneemt. Het proces zorgt ervoor dat warme lucht in de kast wordt opgenomen en daarna wordt afgestaan aan de buitenlucht. 

Een koelkast bestaat uit de volgende basiselementen: een goed geïsoleerde ruimte, een motor, een compressor, een verdamper, een condensor en een leidingstelsel gevuld met koelmiddel. De warmte wordt opgenomen door de verdamper en afgestaan aan de buitenlucht door de condensor.

Er zijn veel verschillende soorten en maten koelkasten verkrijgbaar. Welke bij jou past is afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke wensen. Belangrijke punten bij de aanschaf van een koelkast zijn: energieverbruik, geluidsniveau, invriescapaciteit.

Bij Keukenloods.nl heb je de keuze uit inbouw koelkasten, onderbouw koelkasten, vrijstaande koelkasten, koelvriescombinaties, Amerikaanse koelkasten en lade koelkasten.

Assortiment koelkast

Soorten koelkast

Inbouw koelkasten

Het voordeel van een inbouw koelkast ten opzichte van een vrijstaande versie is dat de koelkast netjes is weggewerkt in jouw keuken en volledig opgaat in het design. Hij kan worden ingebouwd in een hoge of lage kast, afhankelijk van de maat die je kiest. Let bij de aanschaf van een inbouw koelkast goed op de afmetingen en de beschikbare ruimte in de keuken. Inbouwmodellen worden geleverd zonder keukenpaneel.

Assortiment inbouw koelkasten Meer informatie
Inbouw koelkasten

Vrijstaande koelkasten

Vrijstaande koelkasten staan op zichzelf in wordt niet in de keuken ingebouwd. Ze zijn een echte eyecatcher en zijn in veel maten, kleuren en stijlen verkrijgbaar. Binnen de categorie vrijstaande koelkasten is er een aantal subcategorieën zoals de door-in-door koelkast, side-by-side koelkast , koel-vriescombinatie en wijnkoelkasten.

Smeg wasmachine
Samsung wasmachine
aeg wasmachine
Bosch wasmachine

Assortiment vrijstaande koelkasten Meer informatie
Vrijstaande koelkasten

Koel-vriescombinaties

Koel-vriescombinaties bestaan uit twee gescheiden gedeeltes. Zowel de koelkast als de vriezer heeft een eigen deur, waardoor je weinig kou verliest wanneer je eentje opent. Ze zijn verkrijgbaar als inbouw of vrijstaand model en bestaan in veel soorten en maten. Deze koelkasten zijn ideaal voor iedereen die geen ruimte heeft voor een losse vriezer en koelkast, of uit de voeten kan met de ruimte die een koel-vriescombinatie biedt.

Assortiment koel-vriescombinaties Meer informatie
Koel-vriescombinaties

Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast, ook wel een side by side koelkast is een vrijstaande koel-vriescombinatie. Omdat ze over veel ruimte beschikken zijn ze erg in opkomst. Sommige varianten zijn ook voorzien van een ijsblokjesdispenser. Hierdoor kun je te allen tijde ijskoude blokjes en water pakken.

Samsung wasmachine
Lancelotti wasmachine
aeg wasmachine
Steel wasmachine

Assortiment Amerikaanse koelkasten Meer informatie
Amerikaanse koelkast

Wijnkoelkasten

De smaak en aroma's van wijn komen het beste tot hun recht bij de juiste bewaar- en serveertemperatuur. Dit kan je het beste bereiken met behulp van een wijnkoelkast of -klimaatkast. Hier zit onderling verschil tussen. Een klimaatkast wordt gebruikt om wijn te rijpen en een wijnkoelkast wordt ingezet om de wijn op de juiste temperatuur te serveren.

Ben jij een wijnliefhebber? Dan zijn deze kasten zeker iets voor jou. 

Liebherr wijnkoelkast
Lecai wijnkoelkast
Boretti wijnkoelkast
Miele wijnkoelkast

Assortiment wijnkoelkasten Meer informatie
Wijnkoelkasten

Belangrijke informatie

 • Niet alle koelkasten zijn geschikt voor gebruik in een onverwarmde ruimte. Kijk hiervoor naar de klimaatklasse.

Hoeveel liter inhoud heb ik nodig?

De inhoud van een koelkast wordt aangegeven in liters en zegt iets over de hoeveelheid etenswaren dat je kwijt kunt. Nu kunnen we ons goed voorstellen dat inhoud in liters je niet zoveel zegt. Een gemiddeld huishouden doet 1 keer per week boodschappen en haalt af en toe wat vers producten of vergeten boodschappen erbij. Voor een gemiddeld huishouden kun je er vanuit gaan dat je per persoon 50 liter ruimte nodig heb. Dit is genoeg ruimte voor groente, vleeswaren en zuivel. Met dit als uitgangspunt houden we het volgende aan:

-Inhoud tot 150 liter: geschikt voor 2 à 3 personen
-Inhoud 150 tot 250 liter: geschikt voor 4 à 5 personen
-Inhoud 250 liter of meer: geschikt voor 5 personen of meer

Nu zegt inhoud natuurlijk niet alles, belangrijk is ook om rekening te houden met de indeling van de koelkast. Wanneer je effectief gebruik maakt van de ruimte kun je meer voedselwaren. Wil je alles halen uit de ruimte in jouw nieuwe koelkast? Bekijk dan de koelkasten met CustomFlex technologie. Dit geeft je de mogelijkheid om de koelkast deur helemaal naar jouw wens in te richten.

Vraag je je af welke etenswaren je in de koelkast kunt bewaren en welke niet? Lees dan onze blog met meer informatie over het bewaren van groente in de koelkast en het bewaren van fruit in de koelkast.

Hoeveel geluid produceert een koelkast?

Koelkasten staan vaak in de keuken en steeds meer mensen hebben een open keuken. Het gezoem van een luidruchtige koelkast kan dan als storend worden ervaren. Daarom is het geluidsniveau zeker geen onbelangrijke factor. Maar hoeveel decibel is stil? Een koelkast wordt tegenwoordig gezien als stil wanneer hij minder dan 40 decibel produceert. Dit is te vergelijken met normale geluiden uit een omgeving. Veel merken innoveren op het gebied van geluidsniveau en zijn er zelfs koelkasten verkrijgbaar die slechts 34 dB produceren.

Geluidsniveau

Hoeveel kost het energieverbruik van een koelkast?

Energiezuinig en milieubewust zijn dé onderwerpen van de laatste jaren. Van oudsher staan koelkasten bekend als energievreters, dit is gelukkig de laatste jaren veranderd. Producenten blijven innoveren en hebben hun focus gezet op energiezuinigheid. Tegenwoordig is het gemakkelijk koelkasten te vergelijken op energieverbruik met het verplichte energielabel van de Europese Unie. Je moet dan wel weten wat elke energieklasse inhoudt en hoe je een energielabel leest. Daar helpen wij je natuurlijk graag mee. 

Op het energielabel kun je de energieklasse en gemiddelde energieverbruik van een koelkast in kWh (kilowattuur) per jaar vinden. De energieklasse van een koelkast loopt van A+ tot A+++. A+ ziet er een stuk zuiniger uit als dat het daadwerkelijk is. Een koelkast met energielabel A+ verbruikt maar liefst twee keer zoveel stroom als een koelkast met energielabel A+++.

In onderstaande tabel, opgesteld door Milieu Centraal, kun je per koelkast en per energielabel vinden hoeveel deze gemiddeld verbruikt. Ook kun je hier zien hoeveel stroomkosten je per jaar kwijt bent aan je koelkast.

 

 

Verbruik en kosten op jaarbasis

 

Koel-vriescombinatie

Tafelmodel 

Kastmodel

Dubbeldeurs 

 

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

A+++

160 kWh

€ 32

80 kWh

€ 16

90 kWh

€ 18

140 kWh

€ 28

A++

240 kWh

€ 48

120 kWh

€ 24

130 kWh

€ 26

210 kWh

€ 42

A+

300 kWh

€ 60

150 kWh

€ 30

160 kWh

€ 32

270 kWh

€ 54

*Stroomkosten bij elektriciteitsprijs 20 cent per kWh (prijspeil 2017).

Als we het dan toch hebben over de energiekosten van een koelkast, geven we je graag 3 tips om energie en geld te besparen.

Locatie van de koelkast
De locatie van een koelkast bepaalt hoe hard hij moet werken om de ingestelde temperatuur te bereiken. Hoe harder de koelkast moet werken hoe meer energie hij verbruikt. Het klinkt waarschijnlijk logisch maar dit is vaak niet het eerste waar je aan denkt bij het plaatsen van een koelkast. Plaats hem niet naast een warm apparaat zoals een kookplaat, oven of zelfs vaatwassers. 

Ontdooien
Het ontdooien van de vriezer is een vervelend klusje en kost veel tijd. Toch kun je energie besparen door dit regelmatig te doen. Met een vrieslaag verbruikt je vriezer of vriesvak waarschijnlijk meer energie. Tegenwoordig hebben koelkasten gelukkig No-Frost technologie waardoor ontdooien niet meer nodig is.

Warm eten
Heb je extra gekookt of nog wat eten over? Laat dit eerst buiten de koelkast afkoelen. Anders zorgt de warmte van het eten dat de koelkast harder moet werken om de ingestelde temperatuur te bewaren.

Kan ik een koelkast of vriezer in een onverwarmde ruimte plaatsen?

Veel huishoudens hebben naast een koelkast of koel-vriescombinatie in de keuken een extra koelkast in een andere ruimte staan. Wist je dat veel koel- en vrieskasten niet goed werken in een omgeving waar het kouder is dan 10°? De klimaatklasse van een koelkast of vriezer geeft aan of deze geschikt is om in een onverwarmde ruimte te gebruiken. Er zijn vier klimaatklasse:

 • SN (Subnormaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C.
 •  N (Normaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C.
 • ST (Subtropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot °C tot +38°C.
 • T (Tropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C.
   

Lees op onze blog meer over de klimaatklasse van koelkasten en vriezers.

 

Klimaatklasse

Liebherr NoFrost

Koel-vriescombinaties met NoFrost blijven ijsvrij. Door een recirculatiesysteem blijft de lucht in de vriezer droog, hierdoor is er vrijwel geen sprake van ijsafzetting op de wanden. Dit houd in dat je nooit meer handmatig hoeft te ontdooien.

CustomFlex AEG

Ook altijd moeite met het goed indelen van de koelkast na het doen van boodschappen? AEG heeft dit probleem voor je opgelost met de CustomFlex technologie. Dit systeem bevat zes verschillende opbergruimtes en twee clips voor in de koelkastdeur waardoor je de ruimte op honderden manieren kunt inrichten.

LG Door-in-Door instaview

Het deur-in-deur systeem van LG voorkomt dat er veel kou verloren gaat bij het openen van de koelkast. Hoe dit werkt? In de koelkastdeur is een extra deur gemonteerd waar je gemakkelijk iets uit kunt pakken. Hier kun je kleinere producten in plaatsen die je regelmatig nodig heb. Zo hoef je niet de hele koelkastdeur te openen en verlies je weinig kou. Het deur-in-deur systeem bestaat al even, nieuw is de LG Instaview. Klop twee keer op het raampje van de koelkast met Instaview en dan gaat het licht in de koelkast aan. Zo kun je zien wat er in de koelkast staat voordat je deze opent. Hierdoor verlies je minder kou en blijven de producten langer vers.

Samsung FoodShowCase

Bij het openen van de deur van een grote koelkast verlies je veel kou en daarmee dus ook veel energie. Om dit verlies te minimaliseren en grote koelkasten energiezuiniger te maken heeft Samsung de FoodShowCase ontwikkeld. De FoodShowCase lijkt op het door-in-door systeem van LG doordat de koelkast een dubbele deur heeft. Bij het openen van de buitenste deur kun je wat kleine boodschappen, die je bijvoorbeeld vaak gebruikt, pakken zonder dat je de hele deur hoeft te openen.

Liebherr Biofresh

BioFresh is een automatisch systeem dat ervoor zorgt dat bepaalde delen van de koelkast net boven de 0 graden koelt. Hierdoor blijven zuivel, fruit en vleesproducten extra lang vers. In veel koelkasten is het BioFresh een groente- of vershoudlade. De groentelade is, zoals de naam suggereert, bedoeld om groenten langer vers te houden. De vershoudlade doet hetzelfde als een groentelade, maar garandeert ook een constante temperatuur van 0 graden.

Freshsensor Samsung

Koelkasten met een FreshSensor hebben een constante temperatuur ondanks het openen van de koelkastdeur. De FreshSensor houdt temperatuurschommelingen in de gaten en speelt hier snel op in door de temperatuur bij te stellen. Hierdoor blijven voedingsmiddelen langer vers.

Assortiment koelkasten

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Dan bent je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben een grote selectie van koelkasten voor je om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar een kleine koelkast voor je appartement of een grote voor je huis, wij hebben precies de koelkast die je nodig hebt. En als je niet zeker weet welke maat je nodig hebt, kan onze keuzegids je helpen dat uit te zoeken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk ons assortiment en vind vandaag nog de perfecte koelkast voor jouw huis!

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.