Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

  • Lino
  • Jamie
Profiteer nu nog van de prijzen van 2019! OP=OP
Kookplaten

Kookplaten

Iedereen heeft zo zijn eigen manier van koken. De kookplaat bepaalt voor een groot gedeelte de wijze van koken. Geef je de voorkeur aan koken op gas, of wil je keramisch of op inductie koken? Wil je op gas blijven koken, maar houd je van het strakke uiterlijk van een inductie kookplaat? Dan kun je altijd nog kiezen voor gas op glas. Kookplaten zijn in allerlei afmetingen te verkrijgen, zodat er altijd een model is dat in jouw keuken past. Wil je liever wat meer flexibiliteit? Een vrijstaand model kun je plaatsen waar je wilt. Helemaal trendy zijn tegenwoordig de inductie kookplaten met ingebouwde afzuiging. Neem contact op met de klantenservice voor meer informatie of advies over de verschillende modellen. 


Meer informatie
iGaskookplaat

Gaskookplaat

iKeramische kookplaat

Keramische kookplaat

iInductie kookplaat

Inductie kookplaat


iGas op glas kookplaat

Gas op glas kookplaat

Domino element

Domino element

Vrijstaande kookplaat

Vrijstaande kookplaat


Kookplaat met afzuiging

Kookplaat met afzuiging

KeuzehulpAdvies of hulp nodig?

Twijfel je nog over je keuze? Wil je graag extra advies en informatie? Bekijk dan onze keuzegids voor alles wat je moet weten bij het aanschaffen van jouw nieuwe keukenapparatuur.

Ga naar de keuzegids
info
Meer weten over: Kookplaten - Inbouw kookplaat

Welke soorten kookplaten zijn er?

In tegenstelling tot vroeger, heb je tegenwoordig een grote keuze in diverse methodes om te koken. In een verleden werd er alleen op een open vuur gekookt en deed het vuur dienst als verwarming. Later verschenen er speciale fornuizen, die gestookt werden met hout of kolen. Met de aansluiting van vele woningen op het gas, werd koken pas echt modern. Met een speciaal gasfornuis kon er gekookt worden. Een gaskookplaat is tegenwoordig nog steeds populair, samen met nieuwe kooktechnieken op elektriciteit, zoals een keramische kookplaat en inductie kookplaat.

Gaskookplaat

Hoewel koken op gas als een klassieke wijze van koken wordt gezien, zijn gaskookplaten nog steeds razend populair. Dit heeft er vooral mee te maken, dat mensen hier een betere kookbeleving bij ervaren. Je kookt op vuur en je kunt de stand gemakkelijk zichtbaar aanpassen. De huidige gaskookplaten zijn bijna niet meer te vergelijken met de klassieke gaskookplaten. Het design ziet er veel strakker uit en er zijn nieuwe technieken aan toegevoegd. Zo hoef je niet meer zelf voor een vuurtje te zorgen en bij een gaspit te houden, maar worden de gaspitten automatisch door elektrische vonkontsteking ontstoken. Bij veel gaskookplaten is er ook een extra wokbrander bijgekomen, waarop je op zeer hoge temperatuur snel kunt wokken. Hierbij zul je geen last hebben van de andere pannen op het vuur. Ook aan de veiligheid is tegenwoordig gedacht. Wanneer onverhoopt de vlam dooft, wordt automatisch de gastoevoer gestopt.

Mensen die houden van koken op gas, zullen niet snel overstappen op keramisch of inductie koken. Daarbij speelt mee, dat je voor een gaskookplaat geen nieuwe pannen hoeft aan te schaffen. Je kunt elke pan gebruiken voor koken op een gaskookplaat. Ook in aanschafprijs is een gaskookplaat de goedkoopste van alle kookplaten. Uiteraard zijn er ook wel enkele nadelen te noemen. Zo is koken op gas minder efficiënt, doordat vlammen langs de pan glippen, waardoor koken op een gaskookplaat wat langer duurt. Ook het schoonmaken van een gaskookplaat is wat lastiger in vergelijking met een inductie kookplaat of keramische kooplaat. Een gaskookplaat heeft nu eenmaal pitten en hoeken waar vuil zich hecht. Maar ook daar is innovatie te zien. Schoonmaken wordt al een stuk gemakkelijker met een gas op glas kookplaat.

Wat verbruikt een gaskookplaat?

Momenteel is het verbruik van een gaskookplaat nog minder dan koken op een keramische- of inductie kookplaat. Dit komt omdat de huidige gasprijzen nog relatief laag liggen en elektriciteit duurder is. Gemiddeld genomen zal een huishouden jaarlijks ongeveer 40 tot 60 m³ verbruiken met een gaskookplaat. Het is niet de verwachting dat het gebruik van een gaskookplaat de komende jaren de goedkoopste methode van koken blijft. Aangezien het de bedoeling is dat Nederland toch van het gas af moet, is één van de maatregelen, dat de gasprijs omhoog gaat. Het verbruik zal dus niet veranderen, maar omdat je meer voor je gas gaat betalen, zul je in de nabije toekomst wel duurder uit zijn met een gaskookplaat. Hoewel je nog steeds goedkoop kunt koken op een gaskookplaat is het te overwegen, om na te denken om over te stappen op inductie of keramisch koken. De jaarlijkse kosten hiervan zullen alleen maar gaan dalen, daarnaast is het duurzamer en veel groener.

Wat is een inductie kookplaat?

De nieuwste methode van koken, is op een inductie kookplaat. Koken op een inductie kookplaat zal in het begin wennen zijn. Vooral als je overstapt van een gaskookplaat naar een inductie kookplaat. Je bent namelijk gewend dat je te maken hebt met een warmtebron dat heet wordt en vervolgens de pan verhit. De warmtebron bij een klassieke gaskookplaat blijft ook, na het koken, nog lang warm. Bij een inductie kookplaat werkt het helemaal anders. Je hebt uiteraard een warmtebron, maar deze wordt niet heet. De warmtebron maakt enkel de pan zelf warm. Wanneer je de pan van de inductie kookplaat haalt, is de warmtebron ook direct afgekoeld. Houd er rekening mee dat wokken lastiger gaat op een inductie kookplaat. Je mist namelijk direct vuur, dat hoog gestookt moet worden.

Hoewel even wennen, is het voor te stellen dat een inductie kookplaat ook enkele voordelen heeft. Doordat de bron niet warm wordt, is het veiliger. En omdat enkel de pan verhit wordt, gaat het koken ook sneller en is er minder kans op het aanbranden van je gerechten. Je zult ook geen energie verspillen, maar rendabel kunnen koken. En als je altijd een gaskookplaat gewend was, zul je lovend zijn over het schoonmaken. Je hoeft niet te wachten totdat de kookplaat is afgekoeld en je hoeft er alleen maar met een doekje over te halen. Een nadeel kan zijn, dat je bij aankoop van een inductie kookplaat ook je oude pannen moet vervangen. Aangezien een inductie kookplaat de duurste soort kookplaat is, wordt het helemaal prijzig als je ook nog speciale pannen aan moet schaffen. Daarentegen zul je, als je het eenmaal gewend bent, geen spijt hebben dat je bent overgestapt en nooit anders meer willen.

Inductie kookplaat siemens

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Bij een inductie kookplaat wordt de kookplaat zelf dus niet warm, maar wordt de pan verhit. Wat voor techniek zit hier achter? In de inductie kookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld creëren. Dit is ook de reden dat je voor een inductie kookplaat speciale pannen nodig hebt. De bodem van de pan zorgt er namelijk voor dat het magnetische veld de pan verhit. Dit is met klassieke pannen niet mogelijk. Verder werkt een inductie kookplaat volledig digitaal. Je hebt geen knoppen op de kookplaat, maar het is één groot vlak, dat bovendien gemakkelijk schoon te maken is. Bediening doe je door middel van tiptoets bediening. Afhankelijk van het model inductie kookplaat, hebben sommige inductie kookplaten een uitgebreid digitaal menu.

Let op: Veel inductie kookplaten sluit je aan op een 5-polig stopcontact, Perilex. Een Perilex stopcontact is een krachtstroomaansluiting en kan meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact. Deze is geschikt voor kookplaten met een aansluitwaarde boven de 3,6 kW. In ons assortiment hebben we ook inductie kookplaten die op 1 fase aangesloten kunnen worden. Een 1-fase aansluiting is een standaard aansluiting met een normaal stopcontact.

Welke pannen heb je nodig voor een inductie kookplaat?

Doordat een inductie kookplaat door middel van elektrische spoelen een magnetisch veld creëert en vervolgens de pan verhit, zul je hiervoor ook speciale pannen nodig hebben. Klassieke pannen zijn niet geschikt om te verhitten met een magnetisch veld. Bij een pan voor een inductie kookplaat, bestaat de bodem uit magnetiseerbaar materiaal. De energie van de inductie kookplaat loopt door de bodem van de pan, dat door de weerstand van de bodem wordt omgezet in hitte. 

Pannenset inductie

Wat is een keramische kookplaat?

De voorganger van de inductie kookplaat is de keramische kookplaat. Een keramische kookplaat is een elektrische kookplaat, waarvan het oppervlak uit glas bestaat. De keramische kookplaat lijkt qua uiterlijk erg op een inductie kookplaat, alleen de werking is heel anders. De kookzones op een keramische plaat zullen moeten opwarmen. Dit ook te zien aan de zones, die steeds meer beginnen te gloeien. Wanneer je de pan van de kookzone afhaalt, zal de kookzone tijd nodig hebben om af te koelen. Het schoonmaken van een keramische kookplaat zal door de glazen plaat heel gemakkelijk gaan.

Het voordeel van een keramische kookplaat, ten opzichte van een inductie kookplaat, is dat je geen nieuwe pannen hoeft aan te schaffen. De enige voorwaarde is dat de pannen een vlakke bodem hebben, zodat ze goed verwarmd kunnen worden. Ook met het schoonmaken, ga je er in tegenstelling met een gaskookplaat op vooruit. De kookplaat bestaat uit een glasplaat, wat gemakkelijk met een doekje af te nemen is. Een nadeel is, dat de kookplaat eerst moet opwarmen en ook tijd nodig heeft om af te koelen. Hierdoor is een keramische kookplaat minder veilig, al geeft een zone door middel van het gloeien wel aan hoe heet deze is. Ook de temperatuurregeling kan soms wat moeizamer gaan en daar moet je aan wennen. Verder gebruikt een keramische kookplaat veel stroom en moet net als een inductie kookplaat aangesloten worden op een 5-polig stopcontact, krachtstroom.

Hoe werkt een keramische kookplaat?

De meeste huidige keramische kookplaten zijn voorzien van een verwarmingselement in de vorm van een spiraaldraad. Hier loopt de stroom doorheen, waardoor het element zal opwarmen. Omdat het element wordt bedekt door een glasplaat, moet de temperatuur geleidelijk opwarmen. Vandaar ook dat je een opwarmtijd nodig hebt en na het gebruik zal het element geleidelijk afkoelen. Er zijn ook nog modellen die voorzien zijn van halogeenstralers. Onder de glasplaat zitten halogeenlampen die warmtestraling produceren door middel van infrarood licht. 

Kookplaat met afzuiging

Wanneer je de keukentrends een beetje volgt, zal het je niet ontgaan zijn, dat een kookplaat met afzuiging tegenwoordig erg trendy is. In het midden van de kookplaat of aan de achterzijde, zit een afzuigunit die de kookdampen en geurtjes direct vanuit de pannen opzuigt. Een kookplaat met afzuiging is daardoor erg praktisch, want je hebt geen afzuigkap meer nodig. Een afzuigkap hangt vaak in de weg en in kleine keukens kun je wel wat meer ruimte gebruiken. Een keuken zonder afzuigkap oogt veel moderner en strakker en je hebt desnoods ruimte om een keukenkastje te plaatsen. Voor een kookeiland is een kookplaat met afzuiging ideaal, omdat het hier vaak lastig is om een afzuigkap te plaatsen. De motor van de afzuiging zit onder het aanrecht weggewerkt, zodat je hier niets van ziet en amper iets van hoort. 

Bora kookplaat met afzuiging

Bora is een fabrikant van kookplaten en heeft zich gespecialiseerd in kookplaten met afzuiging. Bora heeft drie type kookplaten met afzuiging: Bora Pure, Bora Classic en Bora Professional. De kookplaten met afzuiging van Bora staan bekend om hun strakke en minimalistische design, ruim kookoppervlak en een stil afzuigunit in de kookplaat. Verder zijn de kookplaten modulair, waarbij je kookvelden met elkaar kunt combineren. Zeer functioneel, is dat de onderdelen van de afzuigunit gemakkelijk toegankelijk zijn. Zo kun je de filter en losse onderdelen gemakkelijk uitnemen en in de vaatwasser plaatsen voor het reinigen van je afzuigunit. Bora heeft met hun revolutionaire kookplaten met afzuiging al enkele awards in de wacht gesleept. 

Siemens kookplaat met afzuiging

Wat is het verschil tussen inductie en keramische kookplaat?

Op het eerste gezicht zul je geen verschil zien tussen een inductie kookplaat en een keramische kookplaat. Beide kookplaten bestaan uit een zwarte glasplaat. De techniek die in de kookplaten zelf zit, zorgt voor het grootste verschil tussen een inductie en keramische kookplaat. Een keramische kookplaat is een vorm van een elektrische kookplaat, waarbij de kookzones heet worden. De kookzones zullen de eerste paar minuten nodig hebben om op te warmen. Een inductie kookplaat daarentegen werkt met een magnetisch veld, waardoor de kookzones niet heet worden, maar de pan zelf wel. Bij het afnemen van de pan, is de kookzone direct schoon te maken. Een ander verschil is, dat een inductie kookplaat de energie veel efficiënter inzet en daardoor veel energiezuiniger is dan een keramische kookplaat. 

Wat kost een kookplaat?

Hoeveel een kookplaat in aanschaf kost, hangt vooral af van het type kookplaat dat je kiest. Ga je voor klassiek koken op gas, dan ben je het goedkoopste uit. Keramisch koken is de nieuwste innovatie en dus ook het duurste in aanschaf. Verder kan het belangrijk zijn om op het verbruik van de kookplaat te letten. Hiermee bepaal je de jaarlijkse kosten van je kookplaat.

Wat kost een inductie kookplaat?
De nieuwste vorm van koken is op een inductie kookplaat. Dit is een geheel nieuwe wijze van koken, waarbij de kookplaat zelf niet verwarmd wordt. De kookplaat zelf creëert een elektrisch veld, waardoor de pannen verhit worden. Aan deze innovatieve techniek hangt een prijskaartje. Daarom is van alle soorten kookplaten, de inductie kookplaat de duurste. De gemiddelde prijzen starten bij € 500,- en kunnen voor dure inductiekookplaten oplopen tot wel boven de € 1.500,-. De aanschafprijs is duur, maar een inductie kookplaat is wel zuinig in gebruik. Gemiddeld zul je jaarlijks een bedrag van rond de € 38,- kwijt zijn. Met de verwachte dalende elektriciteitsprijzen zal het verbruik alleen maar goedkoper worden.

Wat kost een gaskookplaat?
Koken op gas wordt gezien als de klassieke wijze van koken. In aanschafprijs is een gaskookplaat het goedkoopste. Voor de goedkoopste gaskookplaat betaal je gemiddeld € 125,-. Voor de meeste luxe en dure gaskookplaat zul je al snel richting de € 500,- gaan. In verbruik is de gaskookplaat nog steeds het goedkoopste. Jaarlijkse zul je rond de € 25,- aan kosten voor verbruik hebben. Maar aangezien gas in prijs zal stijgen, zal dit bedrag de komende jaren gaan oplopen.

Wat kost een keramische kookplaat?
In aanschaf is een keramische kookplaat goedkoper dan een inductie kookplaat, maar duurder dan een gaskookplaat. Er zijn hele goedkope keramische kookplaten, die rond de € 180,- tot € 200,- kosten, maar je kunt ook een duurdere keramische kookplaat aanschaffen, met meer functionaliteiten. De prijzen kunnen dan oplopen naar € 350,- tot € 450,-. Een keramische kookplaat mag wel goedkoper zijn dan een inductie kookplaat, in verbruik is deze kookplaat wel duurder. De kosten voor verbruik kunnen oplopen tot een jaarlijks bedrag van € 47,-. Al zullen ook deze kosten in verband met een dalende elektriciteitsprijs de komende jaren dalen.

kookplaten

Hoe maak je een kookplaat schoon?

Tijdens het koken kan een kookplaat erg vuil worden en etensresten kunnen vastkoeken op de kookplaat. De wijze van schoonmaken, hangt af van het type kookplaat. De klassieke gaskookplaten zijn het lastigste schoon te maken. Verwijder daarvoor eerst de pannendragers en de pitten. Wanneer de pitten erg zijn aangetast, kun je ze het beste in een sopje laten weken. Vervolgens kun je de kale kookplaat zelf goed schoonmaken. Dit kan gewoon met een sopje van afwasmiddel. Schoonmaken wordt gemakkelijker wanneer je een gas op glas kookplaat hebt. Ook een keramische kookplaat en inductie kookplaat zijn van glas en hierdoor gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Vooral op een keramische kookplaat kunnen ingebrande etensresten ontstaan. Gebruik hiervoor geen schuurspons, maar een speciale kookplaatschraper. De ingebrande etensresten zijn dan gemakkelijk van de kookplaat te halen, waarna je de kookplaat zelf met een vochtige doek of een sopje kunt reinigen.

Kies een kookplaat die bij jouw situatie past

Door het grote aanbod aan verschillende kookplaten, wordt de keuze voor een bepaalde afzuigkap er niet gemakkelijker op. Wil je meer informatie hebben over bepaalde type kookplaat of over de werking ervan? Aarzel dan niet en neem contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze showrooms.

0226-355340
Kies een kookplaat die bij jouw situatie past

Kookplaat Technologie

We hebben de belangrijkste kookplaat technologieën voor je uitgelicht. Heb je verder vragen over een product feature? Laat het ons weten via WhatsApp, e-mail, chat of telefoon.