• +4
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Lino
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Keramische kookplaat

Keramische kookplaat

Op zoek naar een nieuwe keramische kookplaat? Wij loodsen je erdoorheen!

Keramische kookplaten werken hetzelfde als elektrische kookplaten. Metalen spiralen in de kookplaat worden elektrisch verwarmd, deze warmte wordt via de plaat doorgegeven aan de pannen. Het enige verschil tussen de keramische kookplaat en elektrische kookplaat is dat de keramische kookplaat een glazen plaat heeft. Dit maakt dat dat deze in het werkblad ingebouwd kan worden en gemakkelijk schoon te maken is. Dus hoe beslis je wat het beste is voor jouw situatie? Inductie, keramisch, elektrisch of koken op gas? Hiervoor moet je enkele zaken afwegen:

Budget
Keramische kookplaten zijn qua aanschaf gemiddeld duurder dan gaskookplaten en goedkoper dan inductiekookplaten.

Energieverbruik
Qua energieverbruik is op dit moment de gaskookplaat nog steeds het voordeligst. De keramische kookplaat is niet erg zuinig, hij gebruikt veel energie om op te warmen en verliest veel warmte omdat hij blijft nagloeien na ieder gebruik. Een inductiekookplaat warmt pannen op met behulp van een magnetisch veld. Hierdoor gaat alle warmte naar de pannen en is er geen verlies. Ook koelt de inductiekookplaat snel af.

Aansluiting
Voor een keramische kookplaat in de keuken heb je een aparte elektriciteitsgroep nodig. De kookplaat wordt elektrisch verwarmd wat relatief veel stroom kost. Hierdoor heb je een speciaal krachtstroom stopcontact (perilex) nodig in je keuken.

Bediening
Keramische en inductie kookplaten beschikken over tiptoets bediening waar enkele modellen net als gaskookplaten beschikken over draaiknoppen.

Veiligheid
Keramische en inductiekookplaten beschikken niet over open vuur en wel over vergrendelingen. Hierdoor zijn ze veilig voor kinderen en leveren minder brandgevaar op.

Top 10 keramische kookplaten

Assortiment keramische kookplaat

Belangrijke informatie

 • Keramische kookplaten worden geleverd zonder stekker (Perilex)
 • Voor je eigen veiligheid wordt geadviseerd om kookplaten door een vakbekwaam persoon te laten aansluiten.
 • Je hebt geen recht op garantie als je de kookplaat zelf installeert.
 • Voor een keramische kookplaat in de keuken is een aparte elektriciteitsgroep vereist.
 • Keramische kookplaten gaan over het algemeen langer mee dan inductie kookplaat.

Inbouwmaten

Bij het uitzoeken van de juiste kookplaat is de afmeting een belangrijk punt welke nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Ben je op zoek naar een keramische kookplaat ter vervanging van je oude kookplaat? Haal de oude kookplaat uit het keukenblad en meet de lengte, breedte en hoogte van de uitsparing. Neem hierbij de binnenmaten van de uitsparing en houd het meetlint strak om meetfouten te voorkomen. Heb je al een keramische kookplaat uitgekozen? Bekijk in de inbouwtekening ook hoeveel ruimte er tussen de zij- en achterwand moet zitten.

Aansluiten kookplaat

Inbouw kookplaten worden vrijwel altijd zonder aansluitmateriaal geleverd. Dit betekent dat je los een aansluitsnoer moet aanschaffen. Keramische kookplaten kunnen niet aangesloten worden op een standaard stopcontact.

Er zijn twee typen stopcontacten: Het normale 2-polige stopcontact, die geschikt is voor kookplaten met een aansluitwaarde onder de 3,6 kW. Er bestaat ook een 5-polig perilex stopcontact. Een perilex stopcontact is een krachtstroomaansluiting en kan dus meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact. Voor een keramische kookplaat heb je een perilex aansluiting nodig.

Let er bij de aanschaf van een aansluitkabel voor een keramische kookplaat op dat je voor een 5-aderig aansluitsnoer met perilex stekker kiest.

Siemens keramische kookplaat
Zanussi keramische kookplaat
whirlpool keramische kookplaat
AEG keramische kookplaat
Bosch keramische kookplaat
ATAG keramische kookplaat

Hob2hood (H2H) technologie

De Hob2hood (H2H) technologie van AEG is een draadloze verbinding tussen de kookplaat en de afzuigkap. Schakel je de kookplaat aan? Dan regelt H2H de stand van de afzuigkap en de verlichting. Dus vanaf nu heb je nooit meer last van ongewenste etensluchtjes in de keuken omdat je vergeten bent de afzuigkap aan te zetten.

MaxiSense

Een andere innovatie van AEG is de MaxiSense kookplaten. Gebruik je veel diverse soorten pannen? Groot, klein, langwerpig? Met deze technologie maakt het niet uit waar op de kookplaat je de pan zet. Zolang de pan een kruis raakt past de kookplaat van AEG de warmte automatisch aan de vorm en de grootte van de pan aan.

PerfectFry kookplaat

Iedereen kent het wel, een pan melk laten overkoken of pijnboompitjes laten aanbranden. Erg vervelend en het levert vaak veel schoonmaakwerk op. Hier heeft Bosch een oplossing op bedacht, de PerfectFry kookplaat! In deze kookplaat zitten sensoren die de temperatuur van de pan monitort, je hoeft alleen bij het aanzetten van de kookplaat een temperatuur in te stellen of één van de vijf standen te kiezen. Wanneer de temperatuur in de pan bereikt is krijg je een melding waarna de temperatuur in de pan constant wordt gehouden.

Twistpad Fire

Kinderen en kookplaten, het blijft een enge gedachte. Neff heeft hier iets op bedacht! Kookplaten met een magnetische bedieningsknop. Ga je koken? Zet de magnetische knop op de kookplaat en je kunt eenvoudig instellen welke kookzone je wil gebruiken en op welke stand. Klaar met koken? Haal de TwistPad van de kookplaat en hij gaat automatisch in de vergrendel modus/slaapstand. Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat je kind of kleinkind de kookplaat aanzet als je even niet kijkt.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.