• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Wat is een keramische kookplaat?

Wat is een keramische kookplaat?

De voorganger van de inductie kookplaat is de keramische kookplaat. Een keramische kookplaat is een elektrische kookplaat, waarvan het oppervlak uit glas bestaat. De keramische kookplaat lijkt qua uiterlijk erg op een inductie kookplaat, alleen de werking is heel anders. De kookzones op een keramische plaat zullen moeten opwarmen. Dit ook te zien aan de zones, die steeds meer beginnen te gloeien. Wanneer je de pan van de kookzone afhaalt, zal de kookzone tijd nodig hebben om af te koelen. Het schoonmaken van een keramische kookplaat zal door de glazen plaat heel gemakkelijk gaan.

Voordelen van een keramische kookplaat

Het voordeel van een keramische kookplaat, ten opzichte van een inductie kookplaat, is dat je geen nieuwe pannen hoeft aan te schaffen. De enige voorwaarde is dat de pannen een vlakke bodem hebben, zodat ze goed verwarmd kunnen worden. Ook met het schoonmaken, ga je er in tegenstelling met een gaskookplaat op vooruit. De kookplaat bestaat uit een glasplaat, wat gemakkelijk met een doekje af te nemen is. Een nadeel is, dat de kookplaat eerst moet opwarmen en ook tijd nodig heeft om af te koelen. Hierdoor is een keramische kookplaat minder veilig, al geeft een zone door middel van het gloeien wel aan hoe heet deze is. Ook de temperatuurregeling kan soms wat moeizamer gaan en daar moet je aan wennen. Verder gebruikt een keramische kookplaat veel stroom en moet net als een inductie kookplaat aangesloten worden op een 5-polig stopcontact, krachtstroom.

Hoe werkt een keramische kookplaat

De meeste huidige keramische kookplaten zijn voorzien van een verwarmingselement in de vorm van een spiraaldraad. Hier loopt de stroom doorheen, waardoor het element zal opwarmen. Omdat het element wordt bedekt door een glasplaat, moet de temperatuur geleidelijk opwarmen. Vandaar ook dat je een opwarmtijd nodig hebt en na het gebruik zal het element geleidelijk afkoelen. Er zijn ook nog modellen die voorzien zijn van halogeenstralers. Onder de glasplaat zitten halogeenlampen die warmtestraling produceren door middel van infrarood licht.

Bekijk verschillende kookplaten in één van onze winkels of in onze webshop!

Een greep uit onze topmerken

SIEMENS inductie kookplaat
AEG inductie kookplaat
bosch inductie kookplaat
ATAG inductie kookplaat
ZANUSSI inductie kookplaat
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.