Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

 • Lino
 • Ruud
 • Matthias
Wasmachines en drogers

Wasmachines en drogers

Een wasmachine doet tegenwoordig meer dan alleen was wassen. Er zijn bijvoorbeeld wasmachines die het gewicht van je wasgoed meten zodat je energieverbruik hierop aangepast wordt. Heb je te weinig ruimte voor een wasmachine én een droger? Dan kun je ook kiezen voor een was-droog combinatie.


Ben je benieuwd naar hoe een wasmachine of droger eigenlijk werkt? Of hoeveel een stroom een wasmachine gebruikt? We hebben voor jou alle antwoorden waar je wel benieuwd naar was, maar nooit naar gevraagd hebt, op een rijtje gezet. Lees hier alles over wasmachines en drogers.


Meer informatie
iWasmachine inbouw

Wasmachine inbouw

iWasmachine vrijstaand

Wasmachine vrijstaand

iWas-droog combinatie

Was-droog combinatie


iWasdroger

Wasdroger

KeuzehulpAdvies of hulp nodig?

Twijfel je nog over je keuze? Wil je graag extra advies en informatie? Bekijk dan onze keuzegids voor alles wat je moet weten bij het aanschaffen van jouw nieuwe keukenapparatuur.

Ga naar de keuzegids
info
Meer weten over: Wasmachines en drogers


Was-Droogmachine Technologie

We hebben de belangrijkste was-droogmachine technologieën voor je uitgelicht. Heb je verder vragen over een product feature? Laat het ons weten via WhatsApp, e-mail, chat of telefoon.

Veel gestelde vragen over wasmachines en drogers

Wasmachines en drogers zijn onmisbaar in ieder huishouden. De keuze van het soort wasmachine of droger hangt af van jouw huishouden. Heb je een groot gezin en komt er geen eind aan de bodem van de wasmand? Dan is het een goed idee om te kijken naar wasmachines die energiezuinig zijn en een grote vulinhoud hebben. De aanschafprijs is wat hoger maar je bespaart hier op lange termijn geld mee. Ook wasmachines met de mogelijkheid om was toe te voegen kunnen je helpen de bodem van de wasmand te bereiken. Al is het maar van korte duur.  

Wasmachines en drogers zijn er in veel soorten en maten. En ook de technologie staat niet stil, 6-motion, Eco bubble en AddWash zijn slechts een greep uit de nieuwste technieken. Dit maakt het wassen en drogen een stuk makkelijker maar het kiezen van de juiste machine helaas niet. Wij helpen je graag te navigeren door alle technologieën, specificaties en mogelijkheden. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen op het gebied van wassen en drogen. Twijfel je hierna nog over je keuze of wil je extra advies? Bekijk dan onze keuzegids. Ook staat onze klantenservice dagelijks tot 22:00 tot je beschikking voor advies en vragen.

Laten we beginnen.

Hoe werkt een wasmachine?

We beginnen bij de basis. Je vuile wasgoed gaat in de wasmachine en gemiddeld 1,5 uur later is het weer helemaal schoon. Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe een wasmachine eigenlijk werkt? We lichten kort de stappen toe die een wasmachine doorloopt.

 1. Wasmachine wordt aangezet.
 2. Deurslot wordt geactiveerd.
 3. Water wordt de wasmachine ingepompt.
 4. Water gaat via de slang naar het zeepbakje en vervolgens door naar de trommel.
 5. Het waterniveau stijgt en lucht in de trommel wordt naar de drukschakelaar gedrukt.
 6. Als de druk hoog genoeg is sluit de drukschakelaar de watertoevoer af.
 7. De trommel begint met draaien en mengt het wasgoed met water en wasmiddel.
 8. Het water wordt naar de ingestelde temperatuur verwarmd.
 9. Wanneer het wasgoed schoon loopt het water via de afvoerslang uit te trommel
 10. De trommel loopt vervolgens weer vol met schoon, koud water en de trommel begint weer met draaien om het wasmiddel uit het wasgoed te krijgen.
 11. Wanneer al het wasmiddel uit het wasgoed is gespoeld wordt het water weer afgepompt.
 12. De laatste stap is het centrifugeren. Door de trommel heel snel te laten draaien komt ook het laatste water uit het wasgoed.

Hoe werkt een droger?

Drogers zijn verkrijgbaar als luchtafvoerdroger, condensdroger en warmtepompdroger. De werking leggen we even kort per type uit. De basis van de machines werken hetzelfde,
wasgoed wordt in de trommel gedraaid en opgegooid. Een warme luchtstroom wordt door de droger geblazen waardoor de was droogt. Het verschil tussen de drogers zit hem in deze luchtstroom.

In een luchtafvoerdroger wordt lucht de droger ingezogen, verwarmd en in de trommel geblazen. Aan de andere kant van de trommel wordt deze lucht, welke ondertussen vochtig is, weer opgevangen en via een afvoerbuis afgevoerd.

Een condensdroger gebruikt zoals de luchtafvoerdroger niet één luchtstroom maar twee. Één luchtstroom wordt aangezogen, verwarmd en door de trommel geblazen. Vervolgens wordt deze vochtige lucht niet afgevoerd maar via een condenslade in contact gebracht met een koude luchtstroom. Hierdoor condenseert de lucht en wordt het vocht in een wateropvanglade opgevangen of komt het terecht in de afvoer.

Een warmtepompdroger kun je zien als een energiezuinige condensdroger. Dit type droger gebruikt een koelmiddel, deze wordt in een compressor van gasvorm naar vloeibare vorm omgezet. De warmte die tijdens dit proces vrijkomt wordt gebruikt om de luchtstroom te verwarmen. Deze wordt vervolgens de trommel ingeblazen om het wasgoed te drogen, de vochtige lucht wordt opgevangen, gecondenseerd en opgevangen. De droge lucht wordt vanuit het reservoir weer verwarmt en hergebruikt.

We snappen dat je na deze uitleg misschien nog niet helemaal inzichtelijk hebt wat nou de precies de voor- en nadelen zijn van deze drogers. Lees onze blog voor meer informatie over het verschil tussen een condensdroger en warmtepompdroger en vooral ook over de voor- en nadelen.

Wat kost een wasmachine en/ of droger per jaar?

Niet onbelangrijk zijn de kosten per jaar van een nieuwe wasmachine of droger. Voor een wasmachine zijn deze opgebouwd uit stroom, water, wasmiddel, afschrijving en onderhoud. We laten hieronder de kosten van het wasmiddel, afschrijving en onderhoud even voor wat het is en kijken enkel naar kosten van het energie- en waterverbruik per jaar. De kosten van een droger is opgebouwd uit stroom, afschrijving en onderhoud. Maar ook hier kijken we alleen naar de kosten van het energie- en waterverbruik per jaar.

Wat kost een wasmachine per jaar?
We beginnen met de kosten van een wasmachine. Op het energielabel kun je vinden hoeveel kWh een wasmachine per jaar verbruikt, dit is op basis van 220 wasbeurten. Het aantal kWh maal de stroomprijs zijn de energiekosten per jaar. Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie een wasmachine verbruikt. Gemiddeld kost een wasmachine tussen de €25 en €50 aan energie per jaar (o.b.v. 4 wasbeurten per week).

Daar komen de kosten van het waterverbruik nog bij. Kijk op het energielabel hoeveel water een wasmachine verbruikt per jaar en vermenigvuldig dit met de waterprijs per liter. Gemiddeld kost een wasmachine €16 euro aan water per jaar (o.b.v. 220 wasbeurten en een verbruik van 55,6 liter per wasbeurt).

We geven hier een rekenvoorbeeld van de wasmachine Siemens WM16W461NL, een vrijstaande wasmachine met een vulinhoud van 8kg. Op het energielabel kun je vinden dat deze in de categorie A+++ valt, 137 kWh per jaar en 9900 liter verbruikt.

In Nederland ligt de gemiddelde prijs van kWh elektriciteit rond de €0.20, dit nemen wij in dit voorbeeld dan ook als uitgangspunt. Deze wasmachine kost 137 * 0,2= € 27,40 aan stroom per jaar.

Voor het berekenen van de waterkosten nemen wij € 0,0013 per liter als uitgangspunt. De Siemens WM16W461NL kost 9900 * 0,0013 = € 12,87 per jaar.

In totaal kost deze wasmachine €40,27 per jaar en 18,30 cent per wasbeurt.

Wat kost een droger per jaar?
Bij het berekenen van de jaarlijkse kosten van een droger ga je hetzelfde te werk als voor een wasmachine. Bekijk op het energielabel hoeveel kWh de droger per jaar verbruikt en vermenigvuldig dit met de stroomprijs.

In ons voorbeeld nemen we de Samsung DV90K6000CWEN, een warmtepompdroger met een vulinhoud van 9kg. Op het energielabel is te vinden dat deze in de categorie A++ valt en  258 kWh per jaar verbruikt. De droger kost 258 * 0,2 = € 51,60 aan stroom per jaar.

Welke wasprogramma’s zijn er ?

Je oude wasmachine staat waarschijnlijk vol met wasprogramma’s, opties en functionaliteiten. Maar weet je ook waarvoor je deze gebruikt? Want laten we eerlijk zijn, we lezen niet altijd de handleiding woord voor woord door. Gelukkig geeft de naam van het wasprogramma wel aan waarvoor je deze kunt gebruiken. Toch nemen we hieronder de meest gebruikte programma’s even kort met je door.

Veelgebruikte wasprogramma’s

Katoen:
Het wasprogramma katoen is het meest energiezuinig. Deze is geschikt voor het wassen van katoen en textiel zoals handdoeken en beddengoed. Met dit programma kun je kiezen voor diverse temperaturen.
Fijne was: Het programma voor fijne was is speciaal voor fijngevoelige materialen zoals jurken, rokken maar ook gordijnen. Het wasprogramma wast gemiddeld op 30 graden.
Synthetisch: Het wasprogramma speciaal voor synthetisch wasgoed wast op 40 graden. Deze is geschikt voor materialen die niet gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals blouses en overhemden.
Gemengde was: Het wasprogramma “gemengde was” is speciaal voor het wassen van wasgoed van materialen zoals synthetisch, katoen of gemengde weefsels. Het programma draait op 40 graden en is geschikt voor maximaal 4 kilo.
Extra spoelen: Merk je dat er soms wat wasmiddel achterblijft in de kleding? Dan kun je ervoor kiezen het wasgoed nog een keer extra te spoelen met het programma “extra spoelen”.
Spoelen en centrifugeren: Sommige materialen kunnen niet tegen de wasprogramma’s van een wasmachine en moeten op de hand gewassen worden. In dit geval kun je de wasmachine toch gebruiken voor het uitspoelen en centrifugeren van de was.

Welke droogprogramma’s zijn er ?

Net als een wasmachine beschikt ook de droger over verschillende standen die je kunt selecteren voor het gewenste droogresultaat. De meest voorkomende programma’s zijn: kastdroog, strijkdroog of het opfrisprogramma.

Kastdroog: Het programma kastdroog gebruik je voor wasgoed dat direct na het wassen de kast in kan en niet gestreken hoeft te worden.
Strijkdroog: Wil je wasgoed nog strijken na het wassen? Kies dan voor het programma strijkdroog. Hierdoor bljift de was nog een beetje vochtig en kun je het eenvoudig strijken.
Opfrisprogramma: Heb je kleding nog niet zo lang gedragen of ben je in een huis geweest waar wordt gerookt? Gebruik dan het opfrisprogramma.

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar ook een wasmachine moet schoongemaakt worden. Wij adviseren, bij een gemiddeld gebruik van 4 wassen per week, de wasmachine één keer per maand schoon te maken. We snappen dat iedereen het druk heeft en er niet op zit te wachten om ook nog eens de wasmachine schoon te maken. Maar hoe schoner de wasmachine zelf is, hoe schoner jouw was er weer uitkomt. Daarnaast verlengt regelmatig schoonmaken de levensduur van de wasmachine. Dus het loont wel om hier wat tijd voor vrij te maken. Richt je met het schoonmaken van de wasmachine op het ontkalken, verwijderen van vetluis, en reinigen van het zeepbakje.

Wasmachine ontkalken
De wasmachine ontkalken neemt gelukkig niet veel tijd in beslag. Giet een flinke scheut natuurazijn of een halve kop soda in de lege wasmachine en laat deze draaien op 90 graden. De hoge temperatuur in combinatie met het schoonmaakmiddel lossen het kalk op. Een bijkomend voordeel is dat ook vet en vuil wordt opgelost waardoor de wasmachine en de was weer lekker ruiken.

Vetluis verwijderen
Vetluis klinkt erger als het is, het heeft niks te maken de kleine beestjes die jeuk veroorzaken. Vetluis is een combinatie van haren, huidschilfers, vetten en restjes wasmiddel die overblijven na regelmatig wassen op lage temperatuur. Vetluis hoopt zich op in de machine maar ook in manchetrand. Gebruik een oud doekje of keukenpapier om het vetluis van de manchetrand te verwijderen. Vetluis in de machine lost ook op tijdens het ontkalken met natuurazijn. Heb je geen natuurazijn in huis? Geen probleem je kunt ook vaatwastabletten gebruiken om vetluis tegen te gaan. Het anti-vetmiddel van de tabletten helpt ook tegen het vet.

Zeepbakje reinigen
Haal het zeepbakje uit de wasmachine en maak deze met de hand schoon met wat wasmiddel. Ook is het mogelijk om hem mee te laten draaien in de vaatwasmachine. Maak vervolgens de ruimte schoon waar het laadje inzit, ook hier kunnen zeepresten inzitten.

Welke soorten wasmachines en drogers bestaan er?

Keukenloods.nl beschikt over een groot assortiment wasmachines en drogers in diverse prijsklasse en van diverse topmerken. Om het overzichtelijk te houden hebben we alles verdeeld in vier categorieën: vrijstaande wasmachines, inbouw wasmachines, was-droogcombinaties en drogers.

Vrijstaande wasmachine
De meest verkochte wasmachine is de vrijstaande. Bij vrijstaande wasmachines kun je kiezen tussen een voorlader of bovenlader. Een bovenlader wasmachine is smaller als een voorlader en neemt minder ruimte in. Het wasgoed stop je, zoals de naam het al zegt, aan de bovenkant in de trommel. Bij een voorlader wasmachine stop je het wasgoed aan de voorkant in de trommel. Deze is erg handig omdat je, als je dat wilt, er een droger op kunt zetten met een stapelkit.

Inbouw wasmachine
Inbouw wasmachines zijn ideaal wanneer je deze in de (bij)keuken wilt zetten. Het design van de voorzijde van de wasmachine is afgevlakt en voorzien van scharnierpunten zodat je er een frontdeurtje op kunt monteren. 

Was-droogcombinatie
Wanneer je geen ruimte hebt voor een wasmachine én een droger is de was-droogcombinatie perfect. Dit twee-in-een apparaat bespaart ruimte en is uitgerust met een combi programma waarin je kleding wordt gewassen en gedroogd.

Wasdroger
We hebben hierboven al even kort toegelicht hoe de condensdroger, luchtafvoerdroger en warmtepompdroger werkt. De condensdroger is gemiddeld goedkoper als een warmtepompdroger en vooral geschikt als je 1 tot 2 keer per week wasgoed droogt. Helaas kan niet al jouw wasgoed in de condensdroger, let vooral op met delicaat wasgoed dat op lage temperatuur gewassen moet worden. Warmtepompdrogers zijn zuiniger als condensdrogers en erg geschikt voor als je de droger veel gebruikt. Ook kun je delicate was, drogen op een lage temperatuur.

Luchtafvoerdrogers kunnen wat ouderwets overkomen, en komen in Nederland niet vaak meer voor. Op het gebied van energieverbruik kun je de luchtafvoerdroger vergelijken met de condensdroger. Een groot voordeel van de luchtafvoerdroger is dat lucht direct naar buiten wordt geleid en je geen condensreservoir hoeft schoon te maken.

Kies jouw ideale wasmachine en droger

Ieder huishouden is anders. Bij iedereen past dus ook een ander soort wasmachine of droger. Ze hebben beide en lange levensduur, bedenk daarom vooraf goed welke specificaties voor jou belangrijk zijn. Heb je vragen of wil je meer informatie? Bel dan naar 0226-355340 of maak een afspraak in een van onze showrooms