• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Inductiekookplaat

Inductiekookplaat

Op zoek naar een inductie kookplaat? Wij loodsen je erdoorheen!

Inductiekookplaten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In de kookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld generen, dit veld verhit de pan. Hierdoor wordt de plaat zelf niet warm en gaat er nauwelijks warmte verloren. Dit maakt dat koken op inductie sneller gaat, gerechten minder snel aanbranden en de kookplaat snel afkoelt. Daarnaast zijn inductiekookplaten makkelijk schoon te maken. Het is dan ook niet zo raar dat deze manier van koken steeds populairder wordt. Het enige nadeel van koken op inductie is dat je speciale pannen nodig heb. Dit is nodig omdat het hitteveld van inductie alleen reageert op magnetiseerbaar metaal. De vraag is nu alleen nog, is een inductiekookplaat ook iets voor jou? Houd bij het maken van deze keuze rekening met de volgende aspecten:

Budget
Inductie kookplaten zijn qua aanschaf gemiddeld duurder dan gaskookplaten en keramische kookplaten. 

Energieverbruik
Qua energieverbruik is op dit moment de gaskookplaat nog steeds het voordeligst, deze verbruikt gemiddeld 60 m³ gas per jaar. Een inductiekookplaat warmt pannen op met behulp van een magnetisch veld waardoor alle warmte naar de pannen gaat en er bijna geen verlies is. Ook koelt de inductiekookplaat snel af. De inductiekookplaat gebruikt gemiddeld 175 kWh per jaar. De keramische kookplaat gebruikt veel energie om op te warmen en verliest veel warmte omdat hij blijft nagloeien na gebruik. Hierdoor is deze kookplaat het minst energiezuinig, deze verbruikt ongeveer 225 kWh per jaar.

Aansluiting
Veel inductiekookplaten sluit je aan op een 5-polig stopcontact, Perilex. Een Perilex stopcontact is een krachtstroomaansluiting en kan meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact. Deze is geschikt voor kookplaten met een aansluitwaarde boven de 3,6 kW.

Bediening
Inductie kookplaten beschikken doorgaans over tip- of druktoets bediening. Een enkele variant beschikt over draaiknoppen.

Veiligheid
Inductie kookplaten beschikken niet over open vuur en wel over vergrendelingen. Hierdoor zijn ze veilig voor kinderen en leveren minder brandgevaar op. Daarnaast koelen ze snel af na gebruik.

Top 10 inductiekookplaten

Assortiment inductiekookplaat

Belangrijke informatie

 • Inductie kookplaten worden geleverd zonder stekker (Perilex).
 • Wij raden aan om kookplaten door een vakbekwaam persoon te laten aansluiten.
 • Voor een Inductie kookplaat in de keuken is een aparte elektriciteitsgroep een pré.
 • Je hebt speciale pannen nodig die geschikt zijn voor inductie.

Aansluiten inductiekookplaat

De meeste inductiekookplaten sluit je aan op een Perilex stopcontact. Dit is een krachtstroomaansluiting die meer elektriciteit kan leveren dan een normaal stopcontact. Een Perilex aansluiting is geschikt voor inductiekookplaten met een aansluitwaarde boven de 3,6 kW. Kookplaten met een aansluitwaarde onder de 3,6 kW kunnen ook aangesloten worden op een 2-polig stopcontact, oftewel het normale stopcontact.

Inductiekookplaten worden zonder stekker en aansluitsnoer geleverd. Houd hier rekening mee bij het kopen van een nieuwe kookplaat. Voor een inductiekookplaat heb je meestal een 5-aderig aansluitsnoer met Perilex stekker nodig.

Aansluiten inductiekookplaat

Inbouw maten

Bij het uitzoeken van de juiste inductie kookplaat is de afmeting natuurlijk een belangrijke factor. Maar hoe weet je welke maat kookplaat je nodig hebt? Hiervoor moet je de uitsparing in je werkblad opmeten. Haal je oude kookplaat uit het werkblad en meet de binnenmaten van de uitsparing. Houd hierbij de rolmaat strak om te voorkomen dat je een meetfout maakt. Meet de lengte, breedte en hoogte van de uitsparing en bekijk in de inbouwtekening hoeveel ruimte er tussen de zij- en achterwand moet zitten.

Inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging

Naast de standaard inductie kookplaten zijn er nu ook kookplaten waar de afzuigkap in de kookplaat verwerkt zit. Hierdoor kun je genieten van alle voordelen van koken op inductie zonder afzuigkap boven je hoofd. De afzuiger zit in het midden van de kookplaat, hierdoor worden alle dampen en luchtjes direct afgevoerd. Dit voorkomt dat vocht en vet zich in de keuken verspreidt. Inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging hebben een mooi design en zijn geschikt voor recirculatie.

Bekijk bijvoorbeeld eens de BORA Pure inductiekookplaten met compacte kookveldafzuiging. 

 

Inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging

Siemens inductie kookplaat
Smeg inductie kookplaat
Miele inductie kookplaat
AEG inductie kookplaat
Bosch inductie kookplaat
ATAG inductie kookplaat

Hob2hood van AEG

Om het koken nog meer te vergemakkelijken heeft AEG de Hob2hood (H2H) technologie ontwikkeld. Deze technologie maakt een draadloze verbinding tussen de kookplaat en de afzuigkap. Schakel je de kookplaat in dan regelt Hob2Hood de stand van de afzuigkap en verlichting. Met deze technologie zijn ongewenste etensluchtjes in de keuken verleden tijd.

MaxiSense inductiekookplaat AEG

Maak je gebruik pannen in verschillende maten? Dan is een kookplaat uit de MaxiSense lijn van AEG de ideale keuze voor jou. Op deze inductiekookplaat maakt het niet uit waar je de pan neerzet. Zodra de pan in aanraking komt met een kruis op de kookplaat past deze de verhitting automatisch aan de vorm en de grote van de pan aan.

Bosch PerfectFry

Het is iedereen wel eens overkomen, je zet melk aan of doet de pijnboompitten vast in de pan. Even afgeleid en voor je het weer is de melk overgekookt of zijn de pijnboompitjes aangebrand. Daar heeft Bosch nu een oplossing voor ontwikkeld, een kookplaat met sensoren die de temperatuur van de pan in de gaten houden, de PerfectFry kookplaat. Je hoeft alleen de kookplaat aan te zetten en een temperatuur in te stellen of één van de vijf standen te kiezen. Is de pan op temperatuur? Dan geeft de inductiekookplaat een audiovisuele melding en wordt de temperatuur van de pan constant gehouden.

TwistPad Fire NEFF

Bang dat je kinderen of kleinkinderen aan de kookplaat zitten wanneer je even niet kijkt? Neff heeft hier een oplossing voor ontwikkeld! Een inductiekookplaat met TwistPad Fire. Deze inductiekookplaat beschikt over een afneembare magneetknop waarmee kunt instellen welke kookzone je wilt gebruiken en op welke stand. Klaar met koken? Haal de TwistPad van de kookplaat en hij gaat automatisch in vergrendel modus/slaapstand.

Siemens Virtual Flame technology

Koken op inductie brengt veel voordelen met zich mee. Toch missen veel mensen de vlam onder de pan. Samsung zou Samsung niet zijn als deze hier niet een leuke oplossing voor had. Daarom is Samsung met de Virtual Flame technology gekomen, met ledverlichting worden vlammen op de pan geprojecteerd welke variëren in felheid op basis van de vermogensstand. Het ziet erg leuk uit en maakt het erg makkelijk om te zien op welke stand de pan verhit wordt. Samsung kookplaten met Virtual Flame Technology beschikken daarnaast ook over een afneembare magnetische bedieningsknop. Ideaal voor als er kinderen in de buurt zijn.

Siemens Virtual Flame technology
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.