• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan
Onderhoud werkbladen

Onderhoud

Keukenwerkbladen onderhoud

Om een werkblad en of spoelbak optimaal te houden is onderhoud nodig. Elk materiaal kun je het beste behandelen met producten die daarvoor zijn bestemd. Als je twijfelt over een reinigingsproduct, is het verstandig om dit op een onopvallende plekje van je werkblad uit te proberen.

Voor tips en onderhoud advies over materiaal kun je hieronder een keus maken.

Kunststof onderhoud

Algemeen

HPL oppervlakken hebben weinig onderhoud nodig. Voor deze werkbladen is een regelmatige reiniging met zachte schoonmaakmiddelen al genoeg. Sterke vervuiling, bijvoorbeeld langere inwerking van thee, koffie en wijn kun je beter voorweken met een onverdund afwasmiddel. Incidenteel kun je ook bleek gebruiken.

Verf e.d. kan het beste worden verwijderd met aceton, spiritus of benzine. Onthoud wel bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn. Gebruik deze middelen niet op ABS-randen. Altijd schoonmaken en naspoelen met warm water. Gebruik ten slotte nooit schuurmiddelen, staalwol of schuursponsjes.

Wij adviseren StoneTop HPL Fris


Composiet onderhoud

Algemeen

Om je werkblad schoon te houden is het belangrijk dat je vervuiling en andere onregelmatigheden direct verwijdert.

Kalkaanslag als gevolg van hard water kun je het beste verwijderen met Viakal of Antikal. Na het gebruik van deze middelen is het verstandig om goed na te spoelen met een ruime hoeveelheid water. Met regelmatige reiniging van het werkblad kun je de levensduur van het composiet verlengen. En het onderhoud wordt gemakkelijker met een speciaal onderhoudset van StoneTop.

Onderhoudset

Om aanspraak te maken op de garantie van je composiet werkblad, moet je de onderhoudset van StoneTop gebruiken bij reiniging. Dit geld voor elke Royal Stone® composiet en Basic composiet werkblad. Als je geen gebruik maakt van de Stonetop onderhoudset, vervalt de garantie vanaf 6 maanden na aflevering met betrekking bij vlekvorming op het werkblad.

Composiet spoelbakken

De spoelbakken dienen, net als het werkblad, op regelmatige frequentie schoongemaakt te worden om vuil en aanslag te voorkomen. Let op met chemische en zuurhoudende producten: deze kunnen vlekken veroorzaken en het materiaal en de lijmnaad onherstelbaar beschadigen. Je kunt het beste deze schoonmaakmiddelen direct met een ruime hoeveelheid water verwijderen.

Op composiet geven we tot 6 maanden na plaatsing garantie. Indien een spoelbak daarna lekt, is de garantie niet meer van toepassing vanwege het oncontroleerbaar gebruik van vloeistoffen.

Gepolijst

Dagelijks afnemen met een huishoud-sopje is voldoende. Hardnekkige vlekken kun je het beste verwijderen met Cif Cream of natuursteenreiniger. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen en/of schuursponsjes: hierdoor zal de glans van het blad worden aangetast. Kalkaanslag verwijder je het beste met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van Viakal of Antikal goed naspoelen met een ruime hoeveelheid water. Als je de onderhoudsvoorschriften aanhoudt en 2 maal per jaar het werkblad behandeld met StoneTop onderhoudsmiddelen, zal het blad jarenlang zijn kwaliteit behouden.

Gezoet

Dagelijks afnemen met een huishoud-sopje en eventueel Cif Cream is voldoende. Vervuiling zo snel mogelijk verwijderen. Hardnekkige vlekken verwijder je het beste met Cif Cream en een Scotch-Brite spons, natuursteenreiniger of een soda-oplossing. Kalkaanslag kun je verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van Viakal of Antikal goed naspoelen met een ruime hoeveelheid water. Als je de onderhoudsvoorschriften aanhoudt en 2 maal per jaar het werkblad behandeld met StoneTop onderhoudsmiddelen, zal het blad jarenlang zijn kwaliteit behouden.

Grain

Dagelijks onderhoud met een huishoud-sopje is voldoende. Hardnekkige vlekken verwijder je het beste met een Scotch-Brite spons of natuursteenreiniger. Kalkaanslag kun je verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van Viakal of Antikal goed naspoelen met een ruime hoeveelheid water. Als je de onderhoudsvoorschriften aanhoudt en 2 maal per jaar het werkblad behandeld met StoneTop onderhoudsmiddelen, zal het blad jarenlang mooi blijven.

Anciento

Dagelijks onderhoud met een huishoud-sopje en een doek (plus eventueel borstel) is voldoende. Vervuiling zo snel mogelijk verwijderen. Het ruwere oppervlak vraagt om wat meer onderhoud. Hardnekkige vlekken verwijder je het gemakkelijkst met natuursteenreiniger of soda-oplossing. Kalkaanslag kun je verwijderen met azijn, Viakal of Antikal. Bij gebruik van Viakal of Antikal goed naspoelen met een ruime hoeveelheid water. Als je de onderhoudsvoorschriften aanhoudt en 2 maal per jaar het werkblad behandeld met StoneTop onderhoudsmiddelen, zal het blad jarenlang mooi blijven.


Graniet onderhoud

Algemeen

Om je werkblad mooi en schoon te houden, is het belangrijk dat je vervuiling en andere onregelmatigheden direct verwijdert.

Kalkaanslag als gevolg van hard water kun je het beste verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik van deze middelen is het verstandig om goed na te spoelen met een ruime hoeveelheid water. Met regelmatige reiniging van het werkblad kun je de levensduur van het graniet verlengen. En het onderhoud wordt gemakkelijker met een speciaal onderhoudset van StoneTop.

Onderhoudset

Om aanspraak te maken op de garantie van je granieten werkblad, moet je de onderhoudset van StoneTop gebruiken bij reiniging. Als je geen gebruik maakt van de StoneTop onderhoudset, vervalt de garantie vanaf 6 maanden na aflevering met betrekking tot vlekvorming op het werkblad.

Graniet spoelbakken

De spoelbakken dienen, net als het werkblad, op regelmatige frequentie schoongemaakt te worden om vuil en aanslag te voorkomen. Let op met chemische en zuurhoudende producten: deze kunnen vlekken veroorzaken en het materiaal en de lijmnaad onherstelbaar beschadigen. Je kunt het beste deze schoonmaakmiddelen direct met een ruime hoeveelheid water verwijderen.

Garantie op granieten spoelbakken geven we tot 6 maanden na plaatsing. Indien een spoelbak daarna lekt is de garantie niet meer van toepassing vanwege het oncontroleerbaar gebruik van vloeistoffen.

Gepolijst

Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/of kleurconcentraties kunnen voorkomen. Ook is het mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn. Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct. Voor dagelijks onderhoud van je werkblad, is het afnemen met een vochtige doek, eventueel voorzien van een huishoudvriendelijk sopje, voldoende. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met natuursteen werkbladreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kun je het beste verwijderen met Viakal of Antikal. Na gebruik van deze middelen is het verstandig om goed na te spoelen met een ruime hoeveelheid water. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoud set zal de levensduur van je werkblad verlengen.

Gezoet

Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/of kleurconcentraties kunnen voorkomen. Het is tevens mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn. Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct. Bij de gezoete versie van graniet heeft het oppervlak de laatste polijsting niet ondergaan. Hierdoor heeft het een unieke uitstraling maar het oppervlak is daardoor wel gevoeliger voor vlekvorming van vuil.

Om je werkblad schoon te houden, kun je vervuiling en andere onregelmatigheden het beste direct verwijderen. Hardnekkige vlekken kunnen verwijderd worden met natuursteenreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kun je verwijderen met Viakal of Antikal Na gebruik van deze middelen is het verstandig om goed na te spoelen met een ruime hoeveelheid water. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoud set zal de levensduur van je werkblad verlengen.

Anticato

Graniet is een natuurproduct waarin haarscheurtjes, mineraal en/of kleurconcentraties kunnen voorkomen. Ook is het ook mogelijk dat, met name bij strijklicht, putjes in het oppervlak zichtbaar zijn. Deze eigenschappen zijn inherent aan een natuurproduct. Bij de anticato versie van graniet is het oppervlak relatief ruw. Hierdoor heeft het een unieke uitstraling maar het oppervlak is daardoor wel gevoeliger voor het achterblijven van vervuiling.

Om jouw werkblad in optimale conditie te houden, is het verstandig om vervuiling en andere onregelmatigheden direct te verwijderen (eventueel met een harde borstel). Hardnekkige vlekken kun je verwijderen met natuursteenreiniger. Kalkaanslag als gevolg van hard water kun je verwijderen met Viakal of Antikal, maar spoel deze middelen na reiniging weg met veel water. Regelmatig onderhoud met de speciaal afgestemde onderhoud set zal de levensduur van je werkblad verlengen.


Keramiek onderhoud

Algemeen

Het keramische blad is nagenoeg onderhoudsvrij. Wij adviseren je voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling een natte doek te gebruiken. Is het blad sterker vervuild? Dan kun je dat het beste behandelen met een sopje van een huishoudelijk schoonmaakmiddel of bijvoorbeeld Cif.

Let op: het gebruik van schuurmiddelen (schuurpapier, diamant) kan het oppervlak van je werkblad onherstelbaar beschadigen. Ook agressieve middelen zoals zuren en chemische producten zijn niet goed voor het werkblad. Indien je hiermee hebt gemorst, kun je dit het beste met veel water verwijderen.


Beton onderhoud

Betonnen keukenbladen zijn natuurproducten. Om de uitstraling zo lang mogelijk te behouden, is regelmatig onderhoud nodig. Gebruik daarvoor altijd Hillstone onderhoud- en beschermingsmiddelen.

Onderhoud van geïmpregneerde bladen

Behandel het blad voor het eerste gebruik tweemaal met Hillstone Care. Herhaal deze behandeling nogmaals één en drie maanden na plaatsing. Daarna raden we aan om minimaal twee keer per jaar Hillstone Care aan te brengen. Voor extra glans kunt u het werkblad behandelen met Hillstone Hardsteenolie. Een geïmpregneerd blad kan gereinigd worden met water en (natuur)zeep.

Onderhoud van bladen met tweecomponentencoating

Een blad dat is behandeld met tweecomponentencoating, kan direct gebruikt worden. Dagelijks vuil kan eenvoudig verwijderd worden met Hillstone Cleaner. Sproei de schoonmaak- en onderhoudsvloeistof gelijkmatig over het keukenblad, laat het kort inwerken en poets na met een schone microvezeldoek. Om de tweecomponentencoating te beschermen, adviseren we om vier keer per jaar Hillstone Coating aan te brengen. Reinig voor het aanbrengen eerst het keukenblad met Hillstone Cleaner. Breng daarna Hillstone Coating dun aan met een niet-pluizende doek. Desgewenst kunt u meerdere lagen aanbrengen met een tussenpauze van ongeveer een half uur.


Sima Core onderhoud

Algemeen

Neem het werkblad dagelijks af met een vochtige doek en droog het na met een schone doek. Vlekken (koffie, thee, rode wijn, vet) kun je het beste behandelen met een huishouddoekje of zachte nylonborstel, gedrenkt in een sopje van afwasmiddel of groene zeep. Laat dit eventueel langere tijd laten intrekken en spoel dan met water na. Ingetrokken vlekken van inkt, nicotine of viltstift kun je verwijderen met wasbenzine of terpentine, maar spoel dan direct grondig na met water! Kalkvlekken en zeepresten verwijder je het beste met Cillit Bang. Ook hierbij direct daarna grondig naspoelen met water!

Nooit agressieve reinigingsmiddelen (verf-afbijt, kwast-, metaal- en ovenreinigers, chloor, gootsteenontstoppers of andere chemische middelen) of schuurmiddelen (Cif, staalwol) gebruiken i.v.m. beschadiging van oppervlakstructuur.


Hout onderhoud

Algemeen

Hardhout vereist onderhoud om het materiaal in optimale conditie te houden. Zo moet het werkblad regelmatig in de zeep worden gezet om het hout zoveel mogelijk tegen vocht en vuilopname te beschermen. Je kunt dit het beste minimaal 1x per week doen. De meegeleverde Woca sprayflacon zeep (naturel of wit) kun je gebruiken voor dit onderhoud. Let op: Gemorste vloeistoffen dienen gelijk van het blad verwijderd te worden en het is slim om het blad daarna direct te drogen met een doek. 

Onderhoudsset 1: (standaard meegeleverd) Voor dagelijks onderhoud en niet hardnekkige vlekken. Spray het werkblad gelijkmatig in met zeep en laat het enkele minuten intrekken. Haal de overtollige zeep met een katoenen doek van het werkblad en laat het verder drogen. De zeep zorgt voor een steeds betere bescherming van het werkblad. Dagelijks gebruik is aanbevolen. 

Onderhoudsset 2: (optioneel en los verkrijgbaar). Voor grootonderhoud en hardnekkige vlekken. Naar behoefte (bij schraalheid of vlekken) kun je het werkblad te behandelen met Woca worktop gel (naturel of wit). Dit moet gemiddeld 2 à 3 keer per jaar gebeuren om het werkblad optimaal te onderhouden.

 • 1. Spray het werkblad ruim in met Woca intensiefreiniger en laat dit enkele minuten intrekken.
 • 2. Verwijder de losgekomen zeep met een katoenen doek.
 • 3. Laat het werkblad goed drogen.
 • 4. Kneed de tube Woca worktop gel.
 • 5. Breng met een witte pad of doek een kleine hoeveelheid gel aan in een gelijkmatig dekkende laag.
 • 6. Boen deze laag in met een velvet disk (k2000) zodat het oppervlak glad en egaal is en verwijder overtollige gel.
 • 7. De gel is volledig uitgehard na 24 uur bij een kamertemperatuur van minimaal 16°C. Laat het werkblad niet nat worden tijdens het uitharden.

Aandacht

Het is verstandig om het werkblad na het oliën ten minste 6 uur niet te gebruiken. Het werkblad kan na 3 dagen weer behandeld worden met Woca zeep (naturel of wit).

Laat de deur van de vaatwasser zo lang mogelijk dicht en laat de machine zeker zijn droogproces afmaken. Wanneer je de deur te snel opent en er stoom uit de vaatwasser kan ontsnappen, loop je het risico dat deze stoom onder het werkblad komt. Het blad kan dan na verloop van tijd krom trekken.

Maak met voorwerpen zoals pannen altijd gebruik van een afzetgedeelte of onderzetter. Vermijd het gebruik van chemicaliën, zoals chloor, terpentine e.d. in de buurt van het werkblad. Wanneer dit soort stoffen in contact komen met het werkblad dan zullen er zeer moeilijke verwijderbare vlekken in het hout ontstaan. Ook synthetische zepen (afwasmiddel) kunnen vlekken veroorzaken doordat deze langzaam de gebruikte olie gel zullen oplossen. Poets het werkblad dan ook altijd alleen met Woca zeep af. Gemorste vloeistoffen zoals water en frisdrank, dienen onmiddellijk verwijderd te worden Zo voorkom je problemen met vlekken en kringen.