• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Wat is een inductie kookplaat?

Wat is een inductie kookplaat?

De nieuwste methode van koken, is op een inductie kookplaat. Koken op een inductie kookplaat zal in het begin wennen zijn. Vooral als je overstapt van een gaskookplaat naar een inductie kookplaat. Je bent namelijk gewend dat je te maken hebt met een warmtebron dat heet wordt en vervolgens de pan verhit. De warmtebron bij een klassieke gaskookplaat blijft ook, na het koken, nog lang warm. Bij een inductie kookplaat werkt het helemaal anders. Je hebt uiteraard een warmtebron, maar deze wordt niet heet. De warmtebron maakt enkel de pan zelf warm. Wanneer je de pan van de inductie kookplaat haalt, is de warmtebron ook direct afgekoeld. Houd er rekening mee dat wokken lastiger gaat op een inductie kookplaat. Je mist namelijk direct vuur, dat hoog gestookt moet worden.

Assortiment inductie kookplaten

SIEMENS inductie kookplaat
AEG inductie kookplaat
bosch inductie kookplaat
ATAG inductie kookplaat
MIELE inductie kookplaat
ZANUSSI inductie kookplaat

Voordelen van een inductie kookplaat

Hoewel even wennen, heeft een inductie kookplaat ook vele voordelen. Doordat de bron niet warm wordt, is het veiliger. En omdat enkel de pan verhit wordt, gaat het koken ook sneller en is er minder kans op het aanbranden van je gerechten. Je zult ook geen energie verspillen, maar rendabel kunnen koken. En als je altijd een gaskookplaat gewend was, zal je lovend zijn over het schoonmaken. Je hoeft niet te wachten totdat de kookplaat is afgekoeld en je hoeft er alleen maar met een doekje over te halen. Een nadeel kan zijn, dat je bij aankoop van een inductie kookplaat ook je oude pannen moet vervangen. Daarentegen zal je, als je het eenmaal gewend bent, geen spijt hebben dat je bent overgestapt en nooit anders meer willen.

Hoe werkt een inductie kookplaat?

Bij een inductie kookplaat wordt de kookplaat zelf dus niet warm, maar wordt de pan verhit. Wat voor techniek zit hier achter? In de inductie kookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld creëren. Dit is ook de reden dat je voor een inductie kookplaat speciale pannen nodig hebt. De bodem van de pan zorgt er namelijk voor dat het magnetische veld de pan verhit. Dit is met klassieke pannen niet mogelijk. Verder werkt een inductie kookplaat volledig digitaal. Je hebt geen knoppen op de kookplaat, maar het is één groot vlak, dat bovendien gemakkelijk schoon te maken is. Bediening doe je door middel van tiptoets bediening. Afhankelijk van het model inductie kookplaat, hebben sommige inductie kookplaten een uitgebreid digitaal menu.

Welke pannen heb je nodig voor een inductie kookplaat?

Doordat een inductie kookplaat door middel van elektrische spoelen een magnetisch veld creëert en vervolgens de pan verhit, zal je hiervoor ook speciale pannen nodig hebben. Klassieke pannen zijn niet geschikt om te verhitten met een magnetisch veld. Bij een pan voor een inductie kookplaat, bestaat de bodem uit magnetiseerbaar materiaal. De energie van de inductie kookplaat loopt door de bodem van de pan, dat door de weerstand van de bodem wordt omgezet in hitte. 

Welke pannen heb je nodig voor een inductie kookplaat?

Let op: Veel inductie kookplaten sluit je aan op een 5-polig stopcontact, Perilex. Een Perilex stopcontact is een krachtstroomaansluiting en kan meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact. Deze is geschikt voor kookplaten met een aansluitwaarde boven de 3,6 kW. In ons assortiment hebben we ook inductie kookplaten die op 1 fase aangesloten kunnen worden. Een 1-fase aansluiting is een standaard aansluiting met een normaal stopcontact.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.