• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Kookplaten

Op zoek naar een nieuwe kookplaat? Wij loodsen je erdoorheen!

De kookplaat is onmisbaar in de keuken van nu. Vroeger was koken op een gaskookplaat de standaard, maar tegenwoordig hebben we de keuze uit verschillende soorten kookplaten. Er zijn keramische, inductie- en gaskookplaten en domino elementen. Design speelt deze tijd een steeds belangrijkere rol.

Er worden steeds meer kookplaten ontworpen met verschillende technieken. Zo heb je bijvoorbeeld inductiekookplaten met een gasbrander of kookplaten met afzuiging waarbij geuren, walmen en dampen direct vanaf het keukenblad worden afgevoerd voor een optimale luchtkwaliteit in de keuken.

In de meeste gevallen gaat de bediening van een keramische plaat of inductiekookplaat via tiptoetsen. Een gaskookplaat heeft over het algemeen draaiknoppen. Op de meeste kookplaten met tiptoetsbediening is een kinderslot aanwezig. Als je per ongeluk een knop indrukt gaat de kookplaat niet direct aan. De meeste inductiekookplaten beschikken vaak over panherkenning: de kookplaat gaat pas aan als er een pan op de kookplaat staat. Een restwarmte-indicatie komt op bijna alle kookplaten voor.

Assortiment kookplaten

Soorten kookplaten

Inductiekookplaat

Een inductie kookplaat maakt gebruik van elektrische spoelen om een magnetisch veld op te wekken. Als je de kookplaat inschakelt en een pan op een kookzone zet, zorgt de weerstand van de bodem in de pan dat het magnetische veld wordt omgezet in warmte. Koken met inductie is de meest efficiënte kooktechniek omdat het rendement op de verbruikte energie 80 à 90% is. Koken met inductie is ook de veiligste kooktechniek omdat de kookplaat meteen afgekoelt op het moment dat je de pan van de kookplaat haalt. Bij inductie technologie wordt namelijk de pan verhit en niet de kookplaat zelf. Wokken met een inductie kookplaat is erg lastig. In tegenstelling tot keramische en gaskookplaten wordt bij een inductie kookplaat gebruik gemaakt van tiptoets bediening om de juiste kooktemperatuur in te stellen. Voor een inductie kookplaat heb je een aparte elektriciteitsgroep in de meterkast nodig en is het verstandig om te controleren of je pannen geschikt zijn. Niet alle pannen lenen zich voor koken met inductie.

Assortiment inductiekookplaten Meer informatie
Inductiekookplaat

Gaskookplaat

Een gaskookplaat is voordelig om aan te schaffen. In vergelijking met koken op een inductie of keramische kookplaat heeft koken op gas meer charme. De kookbeleving is aantrekkelijker omdat je de vlammen onder de pan kan zien en bij het draaien aan de knoppen ziet veranderen. Koken op gas vereist geen speciale pannen en er zijn gaskookplaten verkrijgbaar met een wokbrander waarmee je snel en op zeer hoge temperatuur kan wokken voor een gezonde maaltijd. Een nadeel van koken op gas is dat de kookplaten lastig schoon te maken zijn omdat etensresten in de hoekjes en gaatjes van de gaspitten blijven kleven. Daarnaast zijn gaskookplaten niet heel duurzaam. Ongeveer 50% van de vlammen glippen langs de pan. Hierdoor duurt het ook langer voordat gerechten klaar zijn.

Assortiment gaskookplaten Meer informatie
Gaskookplaat

Keramische kookplaat

Bij een keramische kookplaat wordt de pan verwarmd door een keramische glasplaat met een verwarmingselement eronder. Als je de keramische kookplaat inschakelt, gloeien de kookzones rood op door spiralen die in de kookplaat zitten. Een keramische kookplaat heeft meer tijd nodig om een pan op temperatuur te brengen dan een inductie kookplaat en zodra je de pan van de kookzone verwijdert, blijft de keramische glasplaat nog een tijdje warm. Dit kan gevaarlijk zijn omdat je je flink kan verbranden aan de plaat. Ook moet je er rekening mee houden dat je na het koken minimaal een half uur moet wachten voordat de kookplaat schoongemaakt kan worden. Dit is overigens heel eenvoudig dankzij de gladde glasplaat. Je kunt de restwarmte ook in je voordeel laten werken omdat je eten nog even warm kan houden op de kookplaat. Het rendement op de verbruikte energie is ongeveer 60% en de levensduur van een keramische kookplaat is in vergelijking tot andere kookplaten lang, namelijk 15 tot 20 jaar. Voor een keramische kookplaat is een speciale elektriciteitsgroep in de meterkast nodig.

Assortiment keramische kookplaten Meer informatie
Keramische kookplaat

Gas op glas kookplaat

Een gas op glas kookplaat wint steeds meer populariteit in de keuken. Bij deze kookplaat zitten de gaspitten verwerkt op een glasplaat en passen heel goed in een moderne keuken dankzij het strakke design. Gas op glas kookplaten zijn in vergelijking met traditionele gaskookplaten eenvoudiger schoon te maken en minder gevoelig voor het inbranden van etensresten op de kookplaat.

Er zijn modellen beschikbaar waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de hitte die een gaspit oplevert. Met de hitte worden andere kookzones opgewarmd. Op zo een kookzone kun je eten nog even laten doorkoken of warm houden. Een andere handige functie is de beveiliging. De meeste gas op glas kookplaten zijn, net als conventionele gaskookplaten, voorzien van een elektrische beveiliging waardoor gas niet kan ontsnappen. Mocht de vlam tijdens het koken uitgaan dan wordt dit door een sensor opgemerkt en wordt het gas na 90 seconden automatisch afgesloten. Net als ouderwetse gaskookplaten is het rendement op het gasverbruik 50%.

Assortiment gas op glas kookplaten Meer informatie
Gas op glas kookplaat

Belangrijke informatie

 • Gaskookplaten worden geleverd zonder gasslang.
 • Inductie- en keramische kookplaten worden geleverd zonder stekker (perilex) en vaak ook zonder aansluitsnoer (5-aderig).
 • Voor je eigen veiligheid wordt geadviseerd om kookplaten door een vakbekwaam persoon te laten aansluiten. Je hebt geen recht op garantie als je de kookplaat zelf installeert.
 • Bij de aanschaf van een inductiekookplaat heb je speciale pannen nodig, die bestemd zijn voor inductie.

Hoe meet je de inbouwmaten van een kookplaat?

Het is erg belangrijk dat je bij het kiezen van een kookplaat de juiste maten hanteert. Ben je op zoek naar een vervangende kookplaat? Haal dan eerst de oude kookplaat uit het werkblad. Meet daarna de lengte, breedte en hoogte (of diepte) van het gat in het keukenblad.

Als je de juiste maten van de nis hebt achterhaald, kijk dan goed naar de inbouwtekening van de potentiële nieuwe kookplaat. Je vindt op de tekening de nismaten en er wordt op aangegeven hoe ver de kookplaat van de zij- en achterwand verwijderd moet zijn.

Hoe sluit je een kookplaat aan?

Kookplaten worden vrijwel altijd zonder aansluitmateriaal geleverd. Dit betekent dat je zelf een gasslang of aansluitsnoer moet aanschaffen. Daarnaast komt het vaak voor dat inductie- of keramische inductiekookplaten niet zomaar aangesloten kunnen worden op een standaard stopcontact. 

Gaskookplaat
Om een gaskookplaat van gas te voorzien heb je een gasslang nodig. Dit moet in verband met de veiligheid een gasslang van RVS zijn. Een kookplaat kun je vaak niet direct aansluiten op de gasslang. Hiervoor heb je teflon tape (gastape) en een m24 koppelstukje nodig.

Na het aansluiten van de gaskookplaat is het erg belangrijk om te controleren of deze goed is aangesloten en er geen gas ontsnapt. Dit is heel eenvoudig om te doen. Maak eerst een sopje met veel afwasmiddel. Het is belangrijk dat het goed schuimt. Draai vervolgens de gaskraan open en smeer de hele gasslang en aansluitingen in met het zeepsop. Als er gas ontsnapt dan kun je dit direct zien doordat er belletjes ontstaan. Als je geen reactie ziet, is de gaskookplaat klaar voor gebruik.

Inductie en keramische kookplaat
Er zijn twee type stopcontacten. Dit zijn de normale 2-polige stopcontacten en de 5-polige stopcontacten: de perilex. Een perilex stopcontact, ook wel krachtstroomaansluiting genoemd, kan meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact. Als de aansluitwaarde van de kookplaat maximaal 3,6 kiloWatt is, kun je deze aansluiten op een normaal stopcontact. Dit is meestal het geval bij een 1- of 2-pits kookplaat. Kookplaten met 3 of meer pitten trekken over het algemeen meer stroom en hebben een perilex stopcontact nodig. Deze stekker heeft een twee- of een drie-fasen aansluiting in de meterkast. Let bij de aanschaf van een aansluitkabel voor de kookplaat op dat je voor een 5-aderig aansluitsnoer met perilex stekker kiest. Mocht je in de keuken niet over een perilex stopcontact beschikken, dan is het verstandig deze te laten installeren door een erkende elektricien om gevaarlijke situaties te voorkomen. 

Bosch FlameSelect gaskookplaten

Heb jij ook dat je bij het koken op een gaskookplaat af en toe bukt om te kijken of het gas hoog genoeg staat? Met de Bosch FlameSelect gaskookplaat hoeft dat niet meer! Dankzij draaiknoppen met negen standen weet je altijd precies hoe hoog het vuur staat.

ATAG Fusion Volcano wokbrander

Wil je als een professionele kok koken op een gaskookplaat? Dan is de Fusion Volcano gaspit van ATAG een must!. De gaspit heeft drie verschillende functies, waaronder een echte wokbrander. Met de hete, kernachtige en verticale binnenvlam kun je met een wokpan de heerlijkste gerechten bereiden. Door de krachtige buitenvlam in te schakelen kun je wokbrander gebruiken voor pannen met een grote diameter. Ook aan delicate bereidingen is gedacht! Met de zeer lage sudderstand voorziet de Fusion Volcano wokbrander je van alle kookmogelijkheden.

Hob2Hood AEG

Halverwege het koken bedenk je plotseling dat je vergeten bent de afzuigkap aan te zetten. Dat betekent dat je na het koken een paar uur kunt nagenieten van je kookkunsten. Gelukkig heeft AEG een slimme oplossing voor je.

AEG heeft een Hob2hood (H2H) technologie ontwikkeld. Dat is een draadloze verbinding tussen de kookplaat en de afzuigkap. Op het ogenblik dat je de kookplaat inschakelt, regelt H2H de stand van de afzuiger en verlichting waardoor je nooit meer ongewenste etensluchtjes in de keuken zal ervaren.

Maxisense

Bij de MaxiSense kookplaten van AEG maakt het niet uit waar je de pan op de kookplaat zet, als die maar in aanraking komt met een kruis op de plaat. De kookplaat past zich voor de verhitting van de pan automatisch aan de vorm en de grootte van de pan aan. Ideaal als je verschillende maten pannen nodig hebt voor het koken. 

Bosch PerfectFry

Een pan melk laten overkoken of pijnboompitjes laten aanbranden. Met de PerfectFry kookplaat van Bosch is dat verleden tijd. In de kookplaat zitten sensoren verwerkt die de temperatuur van de pan in de gaten houden. Het enige dat je hoeft te doen, is bij het inschakelen van de kookplaat een temperatuur instellen of één van de vijf standen kiezen op het bedieningspaneel. Zodra het gerecht op temperatuur is krijg je een audiovisuele melding en wordt de pan op constante temperatuur gehouden.

TwistPad Fire

Met een kookplaat van Neff die beschikt over TwistPad Fire, haal je een uniek apparaat in de keuken. De kookplaat bedien je via een afneembare magneetknop op de inductiekookplaat. Met de bijzondere knop kun je instellen welke kookzone je wil gebruiken en op welke stand. Als je de knop van de kookplaat haalt, gaat hij in de vergrendel modus/slaapstand. Erg handig als er kinderen in de buurt zijn. 

Samsung Virtual Flame technology

Ben je van gas overgestapt naar een inductiekookplaat en heb je heimwee naar het vlammetje onder je pan? Dan heeft Samsung een gave oplossing bedacht! Met ledverlichting worden vlammen op de pan geprojecteerd en deze variëren in felheid op basis van de vermogensstand. Het ziet er gaaf uit en je kunt goed zien op welke stand de pan verhit wordt. Daarnaast zijn de Samsung kookplaten met Virtual Flame Technology uitgerust met onder andere een afneembare magnetische bedieningsknop.

Samsung Virtual Flame technology
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.