• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Wat is het voordeel van koken op gas?

Wat is het voordeel van koken op gas?

Hoewel koken op gas als een klassieke wijze van koken wordt gezien, zijn gaskookplaten nog steeds razend populair. Dit heeft er vooral mee te maken, dat mensen hier een betere kookbeleving bij ervaren. Je kookt op vuur en je kunt de stand gemakkelijk zichtbaar aanpassen.

De huidige gaskookplaten zijn bijna niet meer te vergelijken met de klassieke gaskookplaten. Het design ziet er veel strakker uit en er zijn nieuwe technieken aan toegevoegd. Zo hoef je niet meer zelf voor een vuurtje te zorgen en bij een gaspit te houden, maar worden de gaspitten automatisch door elektrische vonkontsteking ontstoken.

Bij veel gaskookplaten is er ook een extra wokbrander bijgekomen, waarop je op zeer hoge temperatuur snel kunt wokken. Hierbij zal je geen last hebben van de andere pannen op het vuur. Ook aan de veiligheid is tegenwoordig gedacht. Wanneer onverhoopt de vlam dooft, wordt automatisch de gastoevoer gestopt.

Overstappen

Mensen die houden van koken op gas, zullen niet snel overstappen op keramisch of inductie koken. Daarbij speelt mee, dat je voor een gaskookplaat geen nieuwe pannen hoeft aan te schaffen. Je kunt elke pan gebruiken voor koken op een gaskookplaat. Ook in aanschafprijs is een gaskookplaat de goedkoopste van alle kookplaten.

Uiteraard zijn er ook wel enkele nadelen te noemen. Zo is koken op gas minder efficiënt, doordat vlammen langs de pan glippen, waardoor koken op een gaskookplaat wat langer duurt. Ook het schoonmaken van een gaskookplaat is wat lastiger in vergelijking met een inductie kookplaat of keramische kooplaat. Een gaskookplaat heeft nu eenmaal pitten en hoeken waar vuil zich hecht. Maar ook daar is innovatie te zien. Schoonmaken wordt al een stuk gemakkelijker met een gas op glas kookplaat.

Hoeveel verbruikt een gaskookplaat?

Momenteel is het verbruik van een gaskookplaat nog minder dan koken op een keramische- of inductie kookplaat. Dit komt omdat de huidige gasprijzen nog relatief laag liggen en elektriciteit duurder is. Gemiddeld genomen zal een huishouden jaarlijks ongeveer 40 tot 60 m³ verbruiken met een gaskookplaat.

Het is niet de verwachting dat het gebruik van een gaskookplaat de komende jaren de goedkoopste methode van koken blijft. Aangezien het de bedoeling is dat Nederland toch van het gas af moet, is één van de maatregelen, dat de gasprijs omhoog gaat. Het verbruik zal dus niet veranderen, maar omdat je meer voor je gas gaat betalen, zul je in de nabije toekomst wel duurder uit zijn met een gaskookplaat.

Hoewel je nog steeds goedkoop kunt koken op een gaskookplaat is het te overwegen, om na te denken om over te stappen op inductie of keramisch koken. De jaarlijkse kosten hiervan zullen alleen maar gaan dalen, daarnaast is het duurzamer en veel groener.

Hoeveel verbruikt een gaskookplaat?

Een greep uit onze topmerken

SIEMENS gaskookplaat
AEG gaskookplaat
bosch gaskookplaat
ATAG gaskookplaat
MIELE gaskookplaat
ZANUSSI gaskookplaat
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.