• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Hoe maak je een kookplaat schoon?

Hoe maak je een kookplaat schoon?

Tijdens koken kan het voorkomen dat een pan overkookt, vet spat of dat de inhoud over de rand morst. Gelukkig kan een kookplaat eenvoudig schoongemaakt worden met de juiste werkwijze. Gebruik voor het schoonmaken geen agressieve middelen of schuurmiddelen. Hiermee kun je de kookplaat of losse onderdelen beschadigen en dat is uiteraard zonde. Hieronder laten we zien hoe je een inductie-, keramische- en gaskookplaat kunt schoonmaken.

Hoe maak je een gaskookplaat schoon?

Een gaskookplaat bestaat uit onderdelen die je afzonderlijk schoonmaakt. Haal eerst de pannendragers, branderdeksels en -kelken van de gaskookplaat. Zijn ze erg vies? Week ze dan in warm water voordat je aan de schoonmaak begint.

 1. Gebruik een sopje met een zachte doek of een sponsje om de onderdelen en de kookplaat te poetsen.
 2. Neem een schone doek, maak deze vochtig en neem hier alles mee af.
 3. Maak alles goed droog met een nieuwe doek en zet de kookplaat weer in elkaar.

Hoe maak je een inductie kookplaat schoon?

Inductie kookplaten beschikken in de meeste gevallen over een gladde keramische glasplaat die vlak is, zonder uitstekende delen. Omdat de kookplaat zelf nauwelijks heet wordt kan deze na het koken vrijwel direct worden afgenomen met een microvezeldoek of een stuk keukenpapier in combinatie met een sopje. Het grote voordeel van een inductie kookplaat is dat etensresten nauwelijks de kans krijgen om in te branden.

Hoe maak je een keramische kookplaat schoon?

Een keramische kookplaat heeft een plat oppervlak die goed schoon te maken is. De kans dat etensresten inbranden is bij keramisch koken groter dan bij inductie koken. Een keramische kookplaat blijft namelijk lang warm na gebruik. Als het vuil niet wordt verwijderd, gaat het inbranden en dat is lastig te reinigen. In het geval van ingebrand vuil kun je een speciale kookplaatschraper gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen.

 1. Controleer voorzichtig of de kookplaat voldoende is afgekoeld. Dit duurt ongeveer een half uur. Verwijder dan vlekken, vet spetters en etensresten met een doekje of schraper.
 2. Neem de kookplaat af met een sopje en een schone doek. Maak de kookplaat niet te nat, wring het doekje goed uit.
 3. Voor een glanzende kookplaat wrijf je de kookplaat op met een droge doek.

Vlekken of beschadigingen in de kookplaat

Het kan voorkomen dat je per ongeluk de kookplaat beschadigt. In sommige gevallen is het dan niet meer verstandig om de kookplaat te gebruiken. Heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons op voor advies.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.