• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Vaatwassers

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Wij loodsen je erdoorheen!

Een vaatwasser of afwasmachine koop je slechts ééns in de zoveel jaar. Met de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig is het daarom belangrijk om je goed in te lezen zodat je zeker weet welke vaatwasser het beste bij jouw levensstijl past. Onze productspecialisten hebben hieronder de verschillende aspecten van een vaatwasser toegelicht.  

Maar eerst, hoe werkt een vaatwasser precies? Vaatwassers hebben een circulatiepomp die water verwarmt, vermengt met vaatwasmiddel en onder druk tegen de vuile vaat sprayt. Het vuile water wordt vervolgens gefilterd en afgevoerd. De schone vaat wordt gedroogd door de warmte van de vaatwasser. Tegenwoordig heeft 9 op de 10 huishoudens een vaatwasser, vooral omdat deze extra gemak met zich mee brengt.

Assortiment vaatwassers

Soorten vaatwassers

Inbouw vaatwasser

Met alle ontwikkelingen en innovaties van tegenwoordig is de keuze enorm. Om zeker te weten welke vaatwasser past bij jouw keuken en levensstijl, is het belangrijk je in te lezen of te laten informeren. Hier helpen wij je natuurlijk graag mee. We zullen hier kort een paar weetjes, specificaties, trends en ontwikkelingen toelichten op het gebied van inbouw vaatwassers. We onderscheiden in hoofdlijnen twee categorieën vaatwassers; inbouw vaatwassers en de vrijstaande vaatwassers. Inbouw vaatwassers worden zoals de naam het al aangeeft in de keuken ingebouwd, ze krijgen vaak een paneel een de voorkant en gaan volledig op in het design van jouw keuken. Inbouw vaatwassers kunnen vervolgens weer onderverdeeld worden in geïntegreerde vaatwassers, volledig geïntegreerde vaatwassers, lade vaatwassers en compacte vaatwassers.

Assortiment inbouw vaatwassers Meer informatie
Inbouw vaatwasser

Vrijstaande vaatwassers

Vrijstaande vaatwassers staan niet in contact met de keuken of het keukenblad en kunnen overal los geplaatst worden. Het bedieningspaneel zit aan de voorkant en kan bestaan uit knop- of touch bediening. Vrijstaande vaatwassers zijn verkrijgbaar in veel designs en prijsklassen waardoor er altijd één bij die bij jouw wensen past. Bekijk bijvoorbeeld eens de vrijstaande vaatwassers van Smeg, deze combineren de nieuwste innovaties met een Italiaans retro design.

Assortiment vrijstaande vaatwassers Meer informatie
Vrijstaande vaatwassers

Onderbouw vaatwasser

Onderbouw vaatwassers hebben een eigen front en kun je onder het keukenblad schuiven. Het bedieningspaneel kan zowel aan de voorkant als aan de bovenkant zitten. Bedieningspanelen aan de voorkant zijn altijd bereikbaar en beschikken over tiptoets of touchbediening. Bedieningspanelen aan de bovenkant zijn bereikbaar wanneer de deur van de vaatwasser openstaat. Onderbouw vaatwassers zijn verkrijgbaar in diverse designs en prijsklassen.

Assortiment onderbouw vaatwassers Meer informatie
Onderbouw vaatwasser

Belangrijke informatie

 • Vul zout en glansspoelmiddel tijdig bij of gebruik 3-in-1 vaatwastabletten.
 • Open de vaatwasser niet tijdens het programma.
 • Veel vaatwassers zijn uitgevoerd met aquastop, dit is een beveiliging die er voor zorgt dat de watertoevoer stopt bij een defect of het openen van de vaatwasser.
 • Er zijn ook vaatwassers met deurvergrendeling of kinderbeveiliging verkrijgbaar. De deur blijft dan vergrendeld tot het einde van het programma.
 • Let bij de aanschaf van een vaatwasser op welke maat je nodig hebt. Vooral de hoogte tot werkblad is belangrijk.
 • Vaatwassers worden geleverd zonder keukenpaneel.

In welke maten zijn vaatwassers verkrijgbaar?

Vaatwassers zijn verkrijgbaar in diverse breedtes. Het is afhankelijk van jouw keuken en huishouden welke model het meest geschikt is. De meest voorkomende breedtes zijn 45 en 60 cm. 

45 cm breed
Vaatwassers van 45 cm breed hebben gemiddeld ruimte voor acht couverts en zijn geschikt voor twee- tot vierpersoonshuishoudens. 45 cm brede vaatwassers zijn verkrijgbaar als inbouw en vrijstaande vaatwassers. Ze nemen uiteraard minder ruimte in dan een 60 cm brede vaatwassers en komen goed tot hun recht in kleine keukens.

60 cm breed
Vaatwassers van 60 cm breed hebben gemiddeld ruimte voor twaalf tot vijftien couverts en zijn geschikt voor huishoudens vanaf vier personen. Ze zijn verkrijgbaar als inbouw, vrijstaand, onderbouw en lade modellen. Vaatwassers van 60 cm breed zijn het meest voorkomend in Nederland.

In welke hoogtes zijn vaatwassers verkrijgbaar?

De hoogte is erg belangrijk voor inbouw, onderbouw vaatwassers en vaatwassers met paneel en is afhankelijk van de hoogte in de nis. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen nishoogtes van 82 tot 87 cm en 86 tot 92 cm.

Nishoogte 82 – 87 cm
De nishoogte is de hoogte van de ruimte waarin je jouw nieuwe vaatwasser plaatst. Normale vaatwassers zijn geschikt voor keukens met een nishoogte van 82 tot 87 cm hoog. Meet de hoogte van de nis goed na voordat je bestelt. Zorg er hiervoor bij dat je de rolmaat strak houdt zodat je geen meetverschillen krijgt.

Nishoogte 86 tot 92 cm
Verhoogde vaatwassers beschikken over meer binnenruimte en zijn geschikt voor hoge keukens met een nishoogte van 86 tot 92 cm. Deze modellen lenen zich goed voor het gebruik van een besteklade. Deze wordt bovenin de vaatwassers geplaatst en zorgt ervoor dat je onderin meer ruimte overhoud. Weet je niet zeker welke maat geschikt is voor jouw keuken? Neem dan contact op met onze productspecialisten.

Hoeveel geluid produceert een vaatwasser?

Het geluidsniveau van jouw nieuwe vaatwasser kan een belangrijke factor zijn. Zet je de vaatwasser na het eten aan in je open keuken? Dan kan het erg storend zijn wanneer deze veel geluid maakt. Het geluidsniveau van vaatwassers kan erg verschillen. Inbouw vaatwassers worden weggewerkt achter een keukenpaneel en produceren over het algemeen minder decibel dan een vrijstaande vaatwasser. Gemiddeld produceren inbouw vaatwassers 44 decibel en vrijstaande vaatwassers 47 decibel. Stille vaatwassers produceren 42 decibel of minder. Nu kunnen we ons voorstellen dat het aantal decibel je niet zoveel zegt. 40 Decibel kun je vergelijken met zacht geroezemoes in een klaslokaal, 47 decibel is te vergelijken met een regenbui.

Hoeveel geluid produceert een vaatwasser?

Welke vaatwassers zijn geschikt voor een IKEA keuken?

Heb je een IKEA keuken? Let dan goed op of een inbouw vaatwasser wel in jouw keuken past. IKEA keukens hebben namelijk een lage plint en hoog front. Bepaal eerst de hoogte van de nis waarin de vaatwasser wordt geplaatst.  De volgende stap is kijken welk keukensysteem je hebt. Wanneer je jouw keuken voor juni 2014 hebt gekocht beschik je over een IKEA FAKTUM. Keukens na juni 2014 hebben het IKEA METOD keukensysteem.

IKEA FAKTUM keukens hebben een keukenfront van 70 cm hoog en IKEA METOD keukens hebben een keukenfront van 80 cm. De meeste inbouw vaatwassers passen wel in een FAKTUM keuken. Maar er zijn minder vaatwassers die passen in een METOD keuken. Het keukenfront is dan vaak te groot. En als je hem dan monteert, kan de vaatwasserdeur niet meer goed open. Maxiline vaatwassers (speciaal voor hoge keukens en lange keukenfronten) passen altijd in een IKEA METOD keuken. Maar omdat deze specifieke maten keukenpanelen de keuze in vaatwassers aardig kan beperken hebben diverse topmerken zoals Bosch, Siemens, Neff en AEG hier een oplossing voor bedacht.

VarioScharnier
Het VarioScharnier tilt het geïntegreerde keukenfront iets op bij het openen van de vaatwasser. Vaatwassers met dit scharnier passen dan ook in beide IKEA keukensystemen. Onder andere vaatwassers van Bosch, Siemens en Neff kunnen beschikken over het VarioScharnier. Bekijk hier onze VarioScharnier vaatwassers.

AEG Sliding Hinge
Ook AEG heeft een creatieve oplossing gevonden voor het IKEA keukensysteem, de AEG Sliding Hinge. Met dit systeem schuift het keukenpaneel tijdens het openen iets naar boven waardoor deze niet tegen de plint stoot. Inbouw vaatwassers van AEG met het Sliding Hinge schuifscharniersysteem zijn dan ook geschikt voor beide IKEA keukensystemen. Bekijk hier onze Sliding Hinge vaatwassers.  

Overige merken
De boven beschreven scharnieren zijn de meest bekende. Er zijn naast deze topmerken meer merken met zogenoemde “flex scharnieren”. Om zeker te weten of een vaatwasser past in jouw IKEA Keuken kun je contact opnemen met onze productspecialisten.

Wat betekent de term couverts?

De term couverts wordt gebruikt om de capaciteit van een vaatwasser uit te drukken. Één couverts is het bestek en servies voor één persoon voor één maaltijd. Een vierpersoonshouden gebruikt dus vier couverts per maaltijd, twaalf couverts per dag. Is dit ook jouw huishouden? Ga dan voor een vaatwasser van 60 cm breed met ruimte voor twaalf couverts of meer. Een vaatwassers van 45 cm breed heeft gemiddeld capaciteit voor acht couverts. Heb je een tweepersoonshuishouden? Dan is een vaatwasser met acht of negen couverts genoeg.

Hoeveel energie verbruikt een vaatwasser?

De energieklasse van een vaatwasser geeft aan hoe zuinig de vaatwasser is. Gemiddeld verbruikt een A+ vaatwasser 1.05 kWh per wasbeurt. Wanneer je dagelijks de vaatwasser aanzet, kost je dit gemiddeld 383 kWh per jaar. Dit komt neer op €76 euro per jaar. Kies je voor een A+++ vaatwasser, dan verbruik je gemiddeld 0,836 kWh. Op jaarbasis verbruik je dan 305,14 kWh wat je gemiddeld €61 kost.

Uit welke bestekvoorzieningen kan ik kiezen?

Je hebt bij vaatwassers de keuze tussen twee bestekvoorzieningen, een besteklade of een bestekkorf. De besteklade is een aparte lade bovenin de vaatwasser, hierdoor heb je onderin meer ruimte voor overige vaat. Met een bestekkorf steken er ook een scherpe punten naar boven waardoor je jezelf niet per ongeluk verwondt. Een bestekmand is ideaal wanneer je meer ruimte nodig hebt aan de bovenkant van de vaatwasser. Je kunt het bestek eenvoudig inladen en hoeft niet alles stuk voor stuk neer te leggen.

Miele vaatwassers

Miele staat bekend om zijn optimale kwaliteit en innovatie in vaatwassers. Met een breed scala aan modellen, waaronder vrijstaande, onderbouw- of geïntegreerde vaatwassers, is er altijd een Miele vaatwasser die bij jouw keuken past.

De vaatwassers van Miele zijn ontworpen met oog voor duurzaamheid en efficiëntie, met kenmerkende functies zoals het eco-programma, dat aanzienlijk minder water en energie verbruikt. Bovendien bieden Miele vaatwassers optimale capaciteit en comfort, passend bij diverse huishoudens. Miele heeft vaatwassers die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Ontdek de wereld van Miele vaatwassers en ervaar de perfecte combinatie van prestatie, duurzaamheid en gebruiksgemak.

Bekijk Miele vaatwassers

Miele vaatwassers

TimeSaver vaatwasser van AEG

De TimeSaver vaatwasser van AEG is er speciaal voor mensen met minder geduld. Een TimeSaver vaatwasser krijgt, in de helft van de tijd van een gewone vaatwasser, dertien couverts stralend schoon.

Bekijk de AEG vaatwasser met Comfortlift
TimeSaver vaatwasser van AEG

AEG ComfortLift

Een ergonomische innovatie van AEG is de vaatwasser met ComfortLift. De onderste korf van deze vaatwasser heeft een systeem waarmee de onderste korf met één simpele beweging op dezelfde hoogte gebracht kan worden als de bovenste korf. Hierdoor hoef je met het in- en uitladen van de vaatwasser niet meer te bukken.

 

Bekijk de AEG vaatwasser met Comfortlift
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.