Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

  • Raoul
  • Matthias

Vaatwassers

Een vaatwasser koop je slechts één keer in de zoveel jaar. Met de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig is het belangrijk om je goed in te lezen zodat je zeker weet welke vaatwasser het beste bij jouw levensstijl past. De productspecialisten van Keukenloods.nl hebben hieronder de verschillende aspecten van een vaatwasser toegelicht.  

Hoe werkt een vaatwasser precies? Vaatwassers hebben een circulatiepomp die water verwarmt, vermengt met vaatwasmiddel en onder druk tegen de vuile vaat sprayt. Het vuile water wordt vervolgens gefilterd en afgevoerd. De schone vaat wordt gedroogd door de warmte van de vaatwasser. Tegenwoordig heeft 9 op de 10 huishoudens een vaatwasser, vooral omdat deze extra gemak met zich mee brengt.

In grote lijnen zijn er twee soorten vaatwassers, de inbouwvaatwasser en de vrijstaande vaatwasser. De inbouw vaatwasser wordt ingebouwd in de keuken en krijgt een keukenpaneel op de deur. Hierdoor gaat deze volledig op in het design van de keuken. Daarnaast is een groot voordeel van inbouw vaatwassers dat ze vaak erg stil zijn. Het bedieningspaneel van de inbouw vaatwasser zit in de bovenrand, als je de deur van de vaatwasser naar je toe trekt, wordt het bedieningspaneel zichtbaar. Afhankelijk van het merk en type beschikt de vaatwasser over knoppen of touch-bediening.

De vrijstaande vaatwasser staat los en kan niet worden weggewerkt in de keuken. De vrijstaande vaatwasser is gemiddeld voordeliger dan de inbouw vaatwasser, het geluidsvolume is vaak wel hoger. Het bedieningspaneel van de vrijstaande vaatwasser zit aan de voorkant. Ook voor de vrijstaande vaatwasser geldt dat deze over knoppen of touchbediening beschikt afhankelijk van het merk of type.

Assortiment vaatwassers

Soorten vaatwassers

Inbouw vaatwasser

Een inbouw vaatwasser koop je niet elke dag. Gemiddeld gaat een vaatwasser 2500 tot 5000 wasbeurten mee, uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van de vaatwasser. Met alle ontwikkelingen en innovaties van tegenwoordig is de keuze enorm. Om zeker te weten welke vaatwasser past bij jouw keuken en levensstijl, is het belangrijk je in te lezen of te laten informeren. Hier helpen wij je natuurlijk graag mee. We zullen hier kort een paar weetjes, specificaties, trends en ontwikkelingen toelichten op het gebied van inbouw vaatwassers. We onderscheiden in hoofdlijnen twee categorieën vaatwassers; inbouw vaatwassers en de vrijstaande vaatwassers. Inbouw vaatwassers worden zoals de naam het al aangeeft in de keuken ingebouwd, ze krijgen vaak een paneel een de voorkant en gaan volledig op in het design van jouw keuken. Inbouw vaatwassers kunnen vervolgens weer onderverdeeld worden in geïntegreerde vaatwassers, volledig geïntegreerde vaatwassers, lade vaatwassers en compacte vaatwassers.

Bekijk assortiment Meer informatie
Inbouw vaatwasser

Vrijstaande vaatwassers

Vrijstaande vaatwassers staan niet in contact met de keuken of het keukenblad en kunnen overal los geplaatst worden. Het bedieningspaneel zit aan de voorkant en kan bestaan uit knop- of touch bediening. Vrijstaande vaatwassers zijn verkrijgbaar in veel designs en prijsklassen waardoor er altijd één bij die bij jouw wensen past. Bekijk bijvoorbeeld eens de vrijstaande vaatwassers van Smeg, deze combineren de nieuwste innovaties met een Italiaans retro design.

Bekijk assortiment Meer informatie
Vrijstaande vaatwassers

Onderbouw vaatwasser

Onderbouw vaatwassers hebben een eigen front en kun je onder het keukenblad schuiven. Het bedieningspaneel kan zowel aan de voorkant als aan de bovenkant zitten. Bedieningspanelen aan de voorkant zijn altijd bereikbaar en beschikken over tiptoets of touchbediening. Bedieningspanelen aan de bovenkant zijn bereikbaar wanneer de deur van de vaatwasser openstaat. Onderbouw vaatwassers zijn verkrijgbaar in diverse designs en prijsklassen.

Bekijk assortiment Meer informatie
Onderbouw vaatwasser

Belangrijke informatie

  • Vul zout en glansspoelmiddel tijdig bij of gebruik 3-in-1 vaatwastabletten.
  • Open de vaatwasser niet tijdens het programma.
  • Veel vaatwassers zijn uitgevoerd met aquastop, dit is een beveiliging die er voor zorgt dat het watertoevoer stopt bij een defect of het openen van de vaatwasser.
  • Er zijn ook vaatwassers met deurvergrendeling of kinderbeveiliging verkrijgbaar, de deur blijft dan vergrendeld tot het einde van het programma.
  • Let bij de aanschaf van een vaatwasser op welke maat je nodig hebt. (Vooral de hoogte tot werkblad is belangrijk)
  • Vaatwassers worden geleverd zonder keukenpaneel.

Specificaties

1. Couverts

De term couverts wordt gebruikt om de capaciteit van een vaatwasser uit te drukken. Één couverts is het bestek en servies voor één persoon voor één maaltijd. Een vierpersoonshouden gebruikt dus vier couverts per maaltijd, twaalf couverts per dag. Is dit ook jouw huishouden? Ga dan voor een vaatwasser van 60 cm breed met ruimte voor twaalf couverts of meer. Een vaatwassers van 45 cm breed heeft gemiddeld capaciteit voor acht couverts. Heb je een tweepersoonshuishouden? Dan is een vaatwasser met acht couverts genoeg.

2. Geluidniveau

Het geluidsniveau van jouw nieuwe vaatwasser kan een belangrijke factor zijn. Zet je de vaatwasser na het eten aan in je open keuken? Dan kan het erg storend zijn wanneer deze veel geluid maakt. Het geluidsniveau van vaatwassers kan erg verschillen. Inbouw vaatwassers worden weggewerkt achter een keukenpaneel en produceren over het algemeen minder decibel dan een vrijstaande vaatwasser. Gemiddeld produceren inbouw vaatwassers 44 decibel en vrijstaande vaatwassers 47 decibel. Stille vaatwassers produceren 42 decibel of minder. Nu kunnen we ons voorstellen dat het aantal decibel je niet zoveel zegt. 40 Decibel kun je vergelijken met zacht geroezemoes in een klaslokaal, 47 decibel is te vergelijken met een regenbui.

3. Afmeting

Vaatwassers zijn verkrijgbaar in diverse breedtes maar ook in diverse hoogtes. Het is afhankelijk van jouw keuken en huishouden welke model het meest geschikt is. De meest voorkomende breedtes zijn 45 en 60 cm. De hoogte is erg belangrijk voor inbouw, onderbouw vaatwassers en vaatwassers met paneel en is afhankelijk van de hoogte in de nis. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen nishoogtes van 82 tot 87 cm en 86 tot 92 cm.

45 cm breed
Vaatwassers van 45 breed hebben gemiddeld ruimte voor acht couverts en zijn geschikt voor twee- tot vierpersoonshuishoudens. 45 cm brede vaatwassers zijn verkrijgbaar als inbouw en vrijstaande vaatwassers. Ze nemen uiteraard minder ruimte in dan een 60 cm brede vaatwassers en komen goed tot hun recht in kleine keukens.

60 cm breed
Vaatwassers van 60 cm breed hebben gemiddeld ruimte voor twaalf tot vijftien couverts en zijn geschikt voor huishoudens vanaf vier personen. Ze zijn verkrijgbaar als inbouw, vrijstaand, onderbouw en lade modellen. Vaatwassers van 60 cm breed zijn het meest voorkomend in Nederland.

Nishoogte 82 – 87 cm
De nishoogte is de hoogte van de ruimte waarin je jouw nieuwe vaatwasser plaatst. Normale vaatwassers zijn geschikt voor keukens met een nishoogte van 82 tot 87 cm hoog. Meet de hoogte van de nis goed na voordat je bestelt. Zorg er hiervoor bij dat je de rolmaat strak houdt zodat je geen meetverschillen krijgt.

Nishoogte 86 tot 92 cm
Verhoogde vaatwassers beschikken over meer binnenruimte en zijn geschikt voor hoge keukens met een nishoogte van 86 tot 92 cm. Deze modellen lenen zich goed voor het gebruik van een besteklade. Deze wordt bovenin de vaatwassers geplaatst en zorgt ervoor dat je onderin meer ruimte overhoud. Weet je niet zeker welke maat geschikt is voor jouw keuken? Neem dan contact op met onze productspecialisten.

4. Energieklasse

De energieklasse van een vaatwasser geeft aan hoe zuinig de vaatwasser is. Gemiddeld verbruikt een A+ vaatwasser 1.05 kWh per wasbeurt. Wanneer je dagelijks de vaatwasser aanzet, kost je dit gemiddeld 383 kWh per jaar. Dit komt neer op €76 euro per jaar. Kies je voor een A+++ vaatwasser, dan verbruik je gemiddeld 0,836 kWh. Op jaarbasis verbruik je dan 305,14 kWh wat je gemiddeld €61 kost.

Energieklasse

5. Bestekvoorziening

Je hebt bij vaatwassers de keuze tussen twee bestekvoorzieningen, een besteklade of een bestekkorf. De besteklade is een aparte lade bovenin de vaatwasser, hierdoor heb je onderin meer ruimte voor overige vaat. Met een bestekkorf steken er ook een scherpe punten naar boven waardoor je jezelf niet per ongeluk verwondt. Een bestekmand is ideaal wanneer je meer ruimte nodig hebt aan de bovenkant van de vaatwasser. Je kunt het bestek eenvoudig inladen en hoeft niet alles stuk voor stuk neer te leggen.

6. Geschikt voor een IKEA keuken

De keukensystemen van IKEA zijn net iets anders dan gemiddeld, ze hebben een lage plint en hoge front. Om te weten hoe hoog jouw vaatwasser moet zijn, meet je eerst de hoogte van de nis waarin de vaatwasser wordt geplaatst.

De volgende stap is bepalen welk keukensysteem je hebt van IKEA. Heb je jouw keuken voor juni 2014 gekocht? Dan beschikt je over een IKEA FAKTUM. Keukens na juni 2014 hebben het IKEA METHOD keukensysteem. IKEA FAKTUM heeft een keukenfront van 70 cm hoog en IKEA METHOD van 80 cm. Jouw nieuwe vaatwasser moet beschikken over een paneel waar deze maat keukenfront op past. Wanneer een keukenpaneel te groot is, kan de vaatwasser niet meer open. Omdat deze specifieke maten keukenpanelen de keuze in vaatwassers aardig kan beperken hebben diverse merken hier een oplossing voor bedacht.

VarioScharnier
Het VarioScharnier is een innovatief scharnier dat het geïntegreerde keukenfront iets optilt bij het openen van de vaatwasser. Hierdoor passen vaatwassers met dit scharnier in beide IKEA keukensystemen. Onder andere vaatwassers van Bosch, Siemens en Neff kunnen beschikken over het VarioScharnier. 

Sliding Hinge
Ook AEG heeft niet stilgezeten en een innovatieve oplossing bedacht voor het IKEA keukensysteem, de AEG Sliding Hinge. Het keukenpaneel schuift tijdens het openen van de vaatwassers iets naar boven waardoor deze niet tegen de plint stoot. Dit maakt AEG vaatwassers met het Sliding Hinge schuifscharniersysteem ook geschikt voor beide IKEA keukensystemen. 

Overige merken
Het VarioScharnier en de Sliding Hinge zijn de meest bekende varianten. Naast deze zijn er meer merken met zogenoemde “flex scharnieren”. Zeker weten of een vaatwasser past in jouw IKEA Keuken? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten op 0226-355340.

Trends en ontwikkelingen

3D-Besteklade+ Miele

Met een besteklade in de vaatwasser is er in het onderste rek meer ruimte voor vaat. Je kunt bestek eenvoudig in- en uitruimen zonder te hoeven bukken. Ook wordt de kans verkleint dat je jezelf bezeerd aan uitstekende messen. Miele heeft de besteklade verder geïnnoveerd naar de 3D-Besteklade+. Deze is in breedte verstelbaar, heeft inklapbare spijlen en een middengedeelte welke te verlagen is. Hierdoor is er altijd genoeg ruimte voor grote wijnglazen en grote soeplepels en zijn scherpe messen veilig in- en uit te ruimen.

TimeSaver vaatwasser van AEG

De TimeSaver vaatwasser van AEG is er speciaal voor mensen met minder geduld. Een TimeSaver vaatwasser krijgt, in de helft van de tijd van een gewone vaatwasser, dertien couverts stralend schoon.

TimeSaver vaatwasser van AEG

Zeolith®-droogsysteem

Vaatwassers met het Zeolith®-droogsysteem beschikken over een reservoir dat is gevuld met het mineraal zeoliet. Het mineraal neem vocht op en zet dit om in warme lucht. Deze warme lucht wordt gelijkmatig over de vaatwasser verdeeld waardoor jouw vaat nog sneller en beter droogt. Een vaatwasser met het mineraal zeoliet verbruikt per afwas slechts 0,83 kWh, 20% minder dan de tot nu toe zuinigste vaatwasser. En het zeoliet gaat een vaatwasserleven mee.

AEG ComfortLift

Een ergonomische innovatie van AEG is de vaatwasser met ComfortLift. De onderste korf van deze vaatwasser heeft een systeem waarmee de onderste korf met één simpele beweging op dezelfde hoogte gebracht kan worden als de bovenste korf. Hierdoor hoef je met het in- en uitladen van de vaatwasser niet meer te bukken.

Meer weten

Wil je meer weten over vaatwassers? Bekijk de blog van Keukenloods.nl.

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een geschikte vaatwasser? Neem dan contact met ons op via 0226-355340.