Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

Profiteer nu nog van de prijzen van 2018

Ovens

Ovens worden in twee categorieën aangeboden: solo ovens en stoomovens. Solo ovens zijn over het algemeen multifunctionele heteluchtovens zonder magnetronfunctie. Ovens met magnetronfuncties worden ook wel combi-ovens of combi-magnetrons genoemd. Meer informatie daarover vind je terug in de categorie combi-magnetron.

De meeste ovens beschikken over (verzinkbare) draaiknoppen waarmee je de functie en temperatuur van de oven kunt instellen. Touch-bediening komt steeds vaker voor, met name bij compacte en stoomovens. De nieuwste modellen ovens kun je zelfs bedienen en in de gaten houden met een tablet of smartphone vanaf de bank.

Een oven wordt heet, vaak ook aan de buitenkant. Ondanks dat veel ovens warmte geïsoleerd zijn kan de buitenkant evengoed heet worden. Er zijn tegenwoordig veel ovens met een inwendige koeler waardoor de oven sneller is afgekoeld na de bereiding van een gerecht. Heb je kinderen? Houd ze dan uit de buurt van de oven of neem een oven met kinderbeveiliging.

Assortiment ovens

Soorten ovens

Solo oven

Solo ovens zijn over het algemeen multifunctionele ovens zonder magnetronfunctie. Er zijn solo ovens verkrijgbaar die beschikken over de pyrolyse functie, een hittereinigingssysteem. Bij het inschakelen van dit systeem verhit de oven zich tot 500 graden waardoor aangekoekte etensresten, vetvlekken en spetters in as veranderen. Dit proces duurt ongeveer 1 à 2 uur en als de oven is afgekoeld hoef je er alleen nog een vochtig doekje doorheen te halen.

Bekijk assortiment Meer informatie
Solo oven

Stoomoven

Een oven die in de afgelopen tien jaar een flinke technologische ontwikkeling doorgemaakt heeft, is de stoomoven. Een stoomoven bereidt je eten door middel van stoom en dat zorgt voor een zachte en gelijkmatige bereiding. Een stoomoven kan bijna alles wat een traditionele oven kan. Ontdooien, koken, sudderen en afhankelijk van het type is het met een stoomoven zelfs mogelijk om te braden voor een krokant korstje. Met een stoomoven haal je in vergelijking tot een solo oven het maximale uit je verse producten omdat smaken, textuur, vitamines en mineralen behouden blijven. En met een stoomoven is één ding zeker. Eten laten aanbranden of droogkoken is vrijwel niet meer mogelijk.

Bekijk assortiment Meer informatie
Stoomoven

Belangrijke informatie

  • Ovens met een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW worden vaak geleverd zonder 5-aderig aansluitsnoer met perilex stekker. Deze dien je apart aan te schaffen
  • Houd spullen die kunnen beschadigen door warmte uit de buurt van de oven.
  • Veel moderne ovens hebben een eigen elektriciteitsgroep nodig.
  • Houd kinderen uit de buurt van de oven.
  • Vermijd schoonmaken met schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen om beschadiging te voorkomen.

Specificaties

1. Nismaten

Het is bij inbouwapparatuur belangrijk dat je de minimale maten van de nis aanhoudt. Bekijk in de video hiernaast hoe je de juiste maten opmeet. 

2. Aansluiten solo of stoomoven

Let bij de aanschaf van je nieuwe oven goed op of de oven wordt geleverd met een aansluitsnoer. Is dit niet het geval? Dan moet je zelf een 5-aderige perilex stekker kopen. Dit betekend ook dat je een 5-polig stopcontact nodig hebt in de keuken. Een perilex stopcontact wordt ook krachtstroomaansluiting genoemd. Zo’n stopcontact kan meer elektriciteit leveren dan een regulier stopcontact. Als je geen perilex stopcontact in de keuken hebt dan is het verstandig deze te laten installeren door een erkende elektricien om gevaarlijke situaties te voorkomen.

3. Type stoomovens

Er zijn drie type stoomovens beschikbaar: de hoge druk, lage druk en combi-stoomoven waaraan oven- of magnetron functies zijn toegevoegd.

Hoge druk stoomoven
Hoge druk stoomovens zijn te vergelijken met een snelkookpan en vaak te herkennen aan een ronde deur. Gerechten zijn in deze stoomoven sneller klaar dan in een lage druk stoomoven. Hoge druk stoomovens zijn energiezuiniger, maar daar hangt wel een duurder prijskaartje aan.

Lage druk stoomoven
De meeste stoomovens op de markt zijn lage druk, ook wel drukloze stoomovens en werken met de normale druk. Het is hierdoor mogelijk om meerdere gerechten tegelijk te stomen. Daarnaast zijn deze stoomovens goedkoper dan de hoge druk variant.

Combi stoomoven
Een combi stoomoven is een oven met geïntegreerde stoomfunctie.

Stoomovens

4. Watervoorziening stoomoven

De meeste stoomovens beschikken over een reservoir dat je regelmatig dient te vullen met kraanwater om te kunnen stomen. Er zijn ook modellen die je kunt aansluiten op de waterleiding. Dit zijn de luxere stoomovens. Er zijn ook stoomovens waarbij je een beetje water op de bodemplaat giet voordat je je gerecht bereidt.

5. Symbolen

De symbolen van een oven zijn soms lastig te ontcijferen. Wat betekent welk symbool en waarvoor gebruik je de welke functie precies? In de blog: Wat betekenen de symbolen op mijn oven? van Keukenloods.nl vind je een omschrijving. Handig!

Trends en ontwikkelingen

Combi-steam ovens van Lancellotti en Steel

Combi-steam ovens van Lancellotti en Steel onderscheiden zich van andere stoomovens omdat gerechten worden bereid door een mix van hitte en stoom. De oven is perfect voor het bereiden van gerechten met een zachte structuur. De temperatuur in de oven kan hoger oplopen dan de 100 graden van een normale stoomoven en de vochtigheid kan worden ingesteld naar wens. Lancellotti en Steel combi-steam ovens zijn los en en in fornuizen verkrijgbaar.

Combi-steam ovens van Lancellotti en Steel

Pyrolyse

Pyrolyse is een zelfreiniging systeem waarbij een oven zichzelf verhit tot ongeveer 500 graden. Al het vuil in de oven zoals aangekoekte etensresten en vetvlekken veranderen in 1 á 2 uur in as. Het as kun je na het afkoelen heel eenvoudig uit de oven vegen met een vochtig doekje.

Thermic Air ovens AEG

AEG ovens die uitgerust zijn met Thermic Air staan garant voor de perfecte bakresultaten ongeacht de plek waar je het gerecht of baksel in de oven zet. Onder-, boven- of middenin? Het maakt niet uit! Elke hoogte is geschikt. De Thermic Air ovens zijn daarnaast snel voorverwarmd en de bereidingstijd van je appeltaart en alle andere gerechten kan met deze technologie met 20% verminderd worden.

VarioSpeed technologie van Siemens en Bosch

De bakovens van Siemens en Bosch die de VarioSpeed functie hebben stellen je in staat om in maar liefst 50% van de bereidingstijd je heerlijke maaltijd op tafel te zetten.

Meer weten

Wil je meer weten over ovens? Bekijk de blog van Keukenloods.nl.

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van een geschikte oven? Neem dan contact met ons op via 0226-355340.