• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Vrijstaande wasmachine

Vrijstaande wasmachine

Op zoek naar een vrijstaande wasmachine? Wij loodsen je erdoorheen!

Een wasmachine is onmisbaar in het huishouden. Bedenk voor je er eentje uitzoekt, hoeveel kilo wasgoed je per keer wil wassen, waar je het apparaat wil plaatsen en of je een voor- of bovenlader wilt. Een bovenlader is handig als je weinig ruimte voor het apparaat hebt en een wasmachine met voorlader is een goede oplossing als je de wasmachine onder een werkblad wil zetten of er een droger bovenop plaatst. Bijna alle verkrijgbare wassers zijn vrijstaand. Een vrijstaande versie betekent dat je ze nagenoeg op elke gewenste plek kan neerzetten of onder een werkblad kan schuiven.

Top 10 wasmachines

Assortiment vrijstaande wasmachine

Belangrijke informatie

  • Wasmachines wassen het beste en zijn het zuinigst als het maximale vulgewicht voor een wasprogramma wordt aangehouden.
  • De meeste wasmachines met een voorlader hebben een draaideur die opent naar links.
  • Aquastop voorkomt mogelijke waterschade in je huis of aan de wasmachine zelf.

Soorten vrijstaande wasmachines

Vrijstaande wasmachine

 

Wasmachine voorlader

Een wasmachine met voorlader heeft een deur aan de voorkant waardoor je het wasgoed in de trommel legt. Bij deze wasmachines is het mogelijk om er een droger boven op te plaatsen.

Vrijstaande wasmachine

 

Wasmachine bovenlader

Een wasmachine met een bovenlader heeft een deksel op het apparaat waar je het wasgoed in stopt. Een bovenlader neemt over het algemeen minder ruimte in beslag dan een wasmachine met voorlader. Dit kan erg praktisch zijn als je niet veel ruimte voor het apparaat hebt. Daarnaast hoef je niet te bukken om de was in de machine te doen. Een nadeel van een bovenlader is dat het apparaat iets meer water verbruikt en dat de wasprestaties iets minder zijn dan bij een voorlader.

Bekijk onze merken

Smeg wasmachine
Bosch wasmachine
aeg wasmachine
Atag wasmachine
Siemens wasmachine
lg wasmachine
Whirlpool wasmachine
Zanussi

Wasprogramma’s en opties

 

Katoen

Dit is het meest energiezuinige wasprogramma. Geschikt voor het wassen van katoen en textiel zoals beddengoed, handdoeken en overhemden. Dit wasprogramma kan vaak op verschillende temperaturen wassen.

Fijne was

Geschikt voor het wassen van fijngevoelige materialen zoals jurken, rokken en gordijnen. Meestal wast dit programma op 30 graden.

Synthetisch

Onder synthetisch textiel hoort alles wat niet van natuurlijk materiaal gemaakt is zoals nylon en acryl. Vaak zijn dit blouses, overhemden en overalls. Het synthetische programma wast op 40 graden.

Gemengde was

Dit wasprogramma is geschikt om verschillende soorten wasgoed zoals katoen, synthetisch of gemengde weefsels tegelijk te wassen op 40 graden. Vaak is dit programma geschikt voor maximaal 4 kilo en de wasmachine is sneller klaar dan met het katoenprogramma.

Extra spoelen

Als je een gevoelige huid hebt of er blijft regelmatig een restje wasmiddel achter in de kleding dan kun je ervoor kiezen na het wasprogramma het wasgoed een keer extra te spoelen.

Spoelen en centrifugeren

Deze functie is handig als je een handwas hebt gedaan. De machine spoelt en wringt de was voor je uit.

 

 

Naast deze standaard wasprogramma zijn veel wasmachines voorzien van handige functionaliteiten zoals:

Startuitstel of eindtijduitstel

Deze functie is handig als je de was klaar wil hebben op een ander tijdstip. Bijvoorbeeld als je uit je werk komt of de machine laat in de nacht wilt laten draaien.

Display met resttijdindicatie

Een display op een wasmachine is handig als je graag wil weten hoe lang een wasprogramma nog bezig is

Signaal als de was klaar is

Er zijn wasmachines verkrijgbaar die een seintje geven op het moment dat de was klaar is.

Trommelinhoud

Bij het kiezen van een nieuwe wasmachine bepaal je eerst welke trommelinhoud of vulgewicht het beste bij jouw huishouden past. De trommelinhoud van een wasmachine geeft weer hoeveel kilo je per wasbeurt kan wassen. Voor de omvang van de volgende huishoudens adviseren wij een wasmachine met een trommelinhoud van:

-1 t/m 2 personen: tot 7 kilo       
-3 t/m 5 personen: tussen de 7 en 9 kilo’s
-5 of meer personen: meer dan 9 kilo

De gemiddelde capaciteit van een wasmachine is 7 of 8 kilo. Een grote trommelinhoud heeft een aantal voordelen. Hoe groter het vulgewicht van een wasmachine, hoe droger de was uit de trommel komt. Daarnaast heeft wasgoed meer bewegingsruimte in de trommel waardoor het schoner wordt gewassen. Ook achtergebleven vuil in de wasmachine wordt beter weggespoeld waardoor wasgoed minder gekreukt uit de trommel komt, en dat scheelt strijken!

Houd in gedachten dat de trommelinhoud van de wasmachine niet te groot mag zijn. Het draaien van halve wasjes is niet efficiënt en kost meer geld dan nodig is. De meeste wasmachines wassen het beste en het zuinigst als er gewassen wordt met een volle trommel.

Trommelinhoud

 

Wat is het toerental van een wasmachine?

Het toerental van een wasmachine geeft weer wat de maximale centrifugesnelheid (omwentelingen per minuut) van de trommel is. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Het maximum is meestal 1200, 1400 of 1600 toeren. Houd er rekening mee dat een hoger toerental betekent dat je kleding sneller slijt en dat de wasmachine meer geluid produceert tijdens het centrifugeren.

 

Afmetingen van een wasmachine

Bij de keuze van een wasmachine is het belangrijk dat je rekening houdt met de ruimte die beschikbaar is voor het apparaat. De meeste wasmachines zijn 60 centimeter breed, 83,5 centimeter tot 85 centimeter hoog, en 54 centimeter tot 65 centimeter diep. Wasmachines met een bovenlader nemen over het algemeen minder ruimte in beslag dan een wasmachine met voorlader. Al is het bij een wasmachine met bovenlader niet mogelijk om er een wasdroger bovenop te plaatsen.

Ook handig om te weten is dat de meeste wasmachines met voorlader een draaideur hebben die naar links opent. Wil je dat de deur de andere kant op draait? Dan moet je hier nadrukkelijk op letten.

 

Hoeveel geluid produceert een wasmachine?

Het geluid dat een wasmachine produceert wordt uitgedrukt in decibel. Het meeste geluid wordt gemaakt als de was wordt gecentrifugeerd. Wil je de wasmachine in de buurt van een slaapkamer neerzetten? Dan is het fijn als het apparaat niet veel geluid maakt als je hem ‘s nachts laat draaien. Een stille wasmachine produceert tijdens het centrifugeren minder dan 75 decibel. Er zijn ook wasmachines met speciale nachtprogramma’s verkrijgbaar. Een nachtprogramma produceert minder lawaai dan een gewoon programma.

Energie- en waterverbruik

Een wasmachine kost jaarlijks bij vier (verschillende) wasbeurten per week, ongeveer tussen de €25 en €50. Wasmachines zijn verkrijgbaar in de energieklassen A+, A++ en A+++. Als je het meest zuinige apparaat wil dan kun je kiezen voor een wasmachine met het energielabel A+++. Ook wassen op een lagere temperatuur scheelt in de portemonnee.

Energie- en waterverbruik

Bekijk ook

Direct Drive

Bij LG wasmachines met een Inverter Direct Drive motor wordt de trommel direct aangedreven en dat resulteert in een apparaat dat minder onderhoud nodig heeft, langer meegaat, en minder geluid produceert tijdens het wassen en centrifugeren.

 
 

Samsung EcoBubble

Wasmachines van Samsung met EcoBubble technologie wassen grondig en krachtig op lage temperaturen. Dit komt doordat het wasmiddel en water tot schuim worden geslagen voordat de wascyclus begint. Dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee!

 

 

Samsung AddWash

T-shirt of sok vergeten? Met Samsung AddWash kun je snel en eenvoudig wasgoed toevoegen wanneer de was al draait. Ook was die je met de hand gewassen hebt, voeg je eenvoudig toe om mee te laten spoelen of centrifugeren.

 

 

iSensoric

In Siemens wasmachines met iSensoric technologie zit een netwerk van sensoren dat de wasprogramma’s aanstuurt om de beste wasprestaties uit het apparaat te halen.

 
 
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.