Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

  • Tom
  • Lino
  • Jamie

Inbouw koelkasten

Inbouw koelkasten

Een koelkast zorgt dat bederfelijke etenswaren langer en vers bewaard kan worden. De groei en activiteit van bacteriën wordt geremd door de koude temperaturen in het apparaat. Warme lucht wordt in de koelkast onttrokken en aan de buitenlucht afgestaan.

Het grote pluspunt van een inbouw koelkast is dat deze compleet wordt weggewerkt in de keuken. Het apparaat is niet zichtbaar en gaat volledig op in het design van jouw keuken. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei maten en kunnen in hoge of lage kasten geplaatst worden. Let bij het uitkiezen van een inbouw koelkast goed op de afmetingen van het apparaat zodat deze past in de ruimte die jij beschikbaar hebt in de kast. Je wil natuurlijk wel dat het past. Houd er ook rekening mee dat inbouw koelkasten niet worden geleverd met een keukenpaneel.

Assortiment inbouw koelkasten

Belangrijke informatie

  • Niet alle koelkasten zijn geschikt voor gebruik in een onverwarmde ruimte. Kijk hiervoor naar de klimaatklasse.

Inhoud

Om in te schatten hoeveel etenswaren je kwijt kunt in de koelkast wordt de inhoud van het apparaat weergegeven in liters. Om je een beter idee te geven hoeveel liter jij nodig hebt geven we een voorbeeld. Haal je één keer per week grote boodschappen? Af en toe wat vergeten boodschappen of verse groente en fruit? Dan heb je aan 50 liter per persoon in het huishouden voldoende. Met dit als maatstaf geven we het volgende advies:
 
- Inhoud tot 150 liter: geschikt voor 2 à 3 personen
- Inhoud 150 tot 250 liter: geschikt voor 4 à 5 personen
- Inhoud 250 liter of meer: geschikt voor 5 personen of meer
 
Om optimaal gebruik te maken van de ruimte in de koelkast is het belangrijk dat je deze op de juiste manier indeelt. Ook kun je de houdbaarheid van bepaalde etenswaren verlengen door ze op de goede plaats neer te leggen. In ons blog kun je hier meer over lezen en geven we advies hoe je groentes in de koelkast het beste kunt bewaren.

Scharniersysteem

Er zijn 2 soorten scharniersystemen voor inbouw koelkasten. Dit zijn het sleepsysteem en het deur-op-deursysteem. Bij het sleepsysteem behouden de koelkastdeur en het keukenpaneel beide hun eigen scharniersysteem. Er zit ruimte tussen de koelkastdeur en het keukenpaneel. Als je aan de greep van de keukendeur trekt, gaat via een deurgeleider de koelkastdeur open. Dit systeem is aan te schaffen vanaf €200 en het is mogelijk om over te stappen naar een deur-op-deursytsteem. 

Bij het deur-op-deursysteem zit er geen ruimte tussen de koelkastdeur en het keukenpaneel. Dit zorgt voor een strakkere afwerking dan bij een sleepdeurensysteem. Daarnaast is dit systeem steviger dan het sleepdeursysteem. Voor de kwaliteit en afwerking betaal je dan ook iets meer. Deze systemen worden verkocht vanaf €400. Het enige nadeel van dit systeem is dat je niet meer terug kan naar een sleepdeursysteem.

Energieklasse

Koelkasten worden als vanouds gezien als energievreters. Hier is echter de laatste jaren verandering in gekomen. Producenten hebben hun innovatie-speren gericht op energiezuinigheid. De apparaten verbruiken vele malen minder energie dan voorheen en het is als consument eenvoudig te achterhalen wat een koelkast jaarlijks aan kilowattuur (kWh) verbruikt. Tegenwoordig is het ook verplicht aan fabrikanten om een energielabel aan een koelkast mee te geven. Hierop is af te lezen wat de energieklasse van het apparaat is en wat de jaarlijkse energiekosten gemiddeld zijn.
 
De energieklasse van een koelkast loopt van A+ tot A+++.  Waarbij een koelkast met het energielabel A+++ maar liefst twee keer minder stroom verbruikt dan een koelkast met label A+. 
 
Om je een handje te helpen kun je in de tabel aflezen wat een bepaald type koelkast ongeveer aan stroom verbruikt en wat de gemiddelde kosten daarvan zijn. De gegevens zijn afkomstig van Milieu Centraal.
 

 

Verbruik en kosten op jaarbasis

 

Koel-vriescombinatie

Tafelmodel koelkast

Kastmodel koelkast

Dubbeldeurs koelkast

 

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

A+++

160 kWh

€ 32

80 kWh

€ 16

90 kWh

€ 18

140 kWh

€ 28

A++

240 kWh

€ 48

120 kWh

€ 24

130 kWh

€ 26

210 kWh

€ 42

A+

300 kWh

€ 60

150 kWh

€ 30

160 kWh

€ 32

270 kWh

€ 54

 
Om te besparen op energiekosten geven we je graag 2 tips.
 
1. Ontdooien 
Beschikt jouw inbouw koelkast over een vriescompartiment? Dan kan het zijn dat condens zich tegen de binnenzijde afzet en een ijslaag vormt. Deze laag zorgt ervoor dat de koelkast extra hard moet werken om de temperatuur onder de 0 graden te houden. Ons advies is om eens per 3 maanden het apparaat te ontdooien en ijsvrij te maken zodat je koelkast met zo min mogelijk hinder zijn werk kan doen. 
 
Vind je ontdooien een vervelende klus en doe je dit liever niet? Dan heb je tegenwoordig apparaten met NoFrost technologie. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat je niet of nooit meer hoeft te ontdooien, ideaal toch?
 
2. Kliekjes laten afkoelen
Eten weggooien is zonde! Dat vinden we allemaal. Het komt ongetwijfeld wel eens voor dat je wat eten over hebt of simpelweg extra hebt gekookt voor een andere dag. Bewaar je dit in de koelkast? Zorg er dan voor dat dit eerst is afgekoeld buiten de koelkast. Als je warm eten in de koelkast zet kost het extra energie om de temperatuur in het apparaat laag te houden.

Nismaten

Bij het kiezen van een nieuwe inbouw koelkast is het uitermate belangrijk dat je de nismaten van de keukenkast weet. De nis is de breedte, hoogte en diepte van de ruimte in de binnenkant van de kast.

Freshsensor

Als een koelkastdeur wordt geopend gaat er veel kou verloren en moet het apparaat harder werken om terug naar de gewenste bewaartemperatuur te gaan. Conventionele koelkasten spelen niet goed in op temperatuurschommelingen. Koelkasten met een FreshSensor doen dit wel en etenswaren ondervinden met deze technologie minder hinder van temperatuurwisselingen. Hierdoor blijven voedingswaren langer vers.

6th-sense technologie

Een constante temperatuur in de koelkast zorgt ervoor dat etenswaren vers en lang bewaard kunnen worden. Maar door het openen van de deur wordt de atmosfeer in de koelkast verstoord en schiet de temperatuur omhoog. De koelkast slaat aan en werkt extra hard om de temperatuur weer omlaag te brengen. Met koelkasten van Whirlpool met 6th-sense technologie is dit verleden tijd. Zij beschikken over sensoren die de ideale temperatuur bepalen voor jouw voedsel en garanderen een contante koeltemperatuur zonder daar extra veel energie voor te gebruiken. Zo blijven jouw etenswaren extra lang goed en vers.

CustomFlex

Het effectief indelen van de koelkast is een kunstje die niet door elke koelkast makkelijk wordt gemaakt. Verpakkingen van etenswaren zijn niet even groot en het is soms flink puzzelen om alle boodschappen in de koelkast te passen. De AEG koelkasten met CustomFlex technologie maken het je wél makkelijk. Het systeem beschikt over 6 zes opbergruimtes en 2 clips in de koelkastdeur waardoor je de koelruimte in werkelijk honderden manieren kunt inrichten.

Biofresh

Een koelkast met BioFresh functionaliteit zorgt ervoor dat bepaalde delen in de koelkast net boven het vriespunt of 0 graden wordt gekoeld. Dit is speciaal voor zuivel, fruit en vlees zodat het extra lang bewaard kan worden. BioFresh zones komen vaak voor in de vorm van een groente- of vershoudlade.

Advies nodig?

Heb jij een vraag over een product of kunnen wij jou helpen met het plaatsen van een bestelling? Dat doen wij graag! Ons team staat zeven dagen per week voor jou klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0226-355340 of mailen op info@keukenloods.nl.


Neem contact met ons op

Gerald

Bereikbaar voor al je vragen

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.