• +3
  • Alex
  • Lino
  • Raoul
  • Ruud
  • Jamie

Alles over het demonteren van je oude keuken

In dit artikel vertellen we jou stap voor stap hoe je zelf je keuken kan demonteren. Met alles wat je zelf doet, ben je goedkoper uit dan wanneer je een vakman inschakelt. Maar, als je een fout maakt bij de demontage kan je een schadepost oplopen die uiteindelijk hoger is dan wanneer je het door een professional had laten doen. Zoals het vergeten van het water af te sluiten voordat je de kraan los koppelde. En terwijl het water er uit spuit en jij de kraan er niet meer op krijgt, vraag je je ineens af hoe je eigenlijk het water moet afsluiten.

Nu hebben we ook gelijk het grootste doemscenario al op tafel gegooid. Om je enigszins gerust te stellen, zelf je keuken demonteren is geen mission impossible. Wij gaan het je zo uitleggen. Heb je naderhand toch nog je twijfels over je capaciteit om zelf je keuken te demonteren?

Dan geven we jou ook nog helder op een rijtje waarom je wellicht wel een professional inschakelt voor de demontage van je keuken.

 

Wat ga je doen met je oude keuken?

Voordat je jouw keuken gaat demonteren, is het handig om jezelf af te vragen wat je gaat doen met je oude keuken. Je hebt onder andere deze opties: 

De stort

De stort is altijd een optie. Afhankelijk van jouw gemeente kost je dat het tarief voor restafval. Dit gaat op gewicht en bij een complete keuken kan dat flink oplopen. Als je bij je eigen gemeente moet betalen om afval te storten, kijk dan eens bij een naburige gemeente of je daar wel gratis je afval kan storten.

Verkoop je oude keuken

Er is een markt voor tweedehands keukens. Steeds meer mensen kunnen of willen graag zelf een tweedehands keuken plaatsen om voordelig aan een keuken te komen. De nieuwe eigenaar moet wel maar net de ruimte hebben voor jouw indeling.

Bedenk dan dat je een keuken altijd kan inkorten. Als jouw keuken 63 cm langer is dan die van de nieuwe eigenaar, betekent dat 1 kastje van 60 cm minder. De 3 cm wordt opgevuld door een vulstrook zoals de overgebleven centimeters ook bij nieuwe keukens worden opgevuld.

Heel veel keukens hebben ook kastjes van 30, 40, 50 of meer centimeter. Dit is allemaal speling voor een toekomstige eigenaar. Dan dient het aanrechtblad nog wel op maat te worden gezaagd. 

Geef je oude keuken weg

Misschien kun je iemand er nog blij mee maken. Het scheelt je de afvoerkosten. En hoogstwaarschijnlijk helpt de nieuwe eigenaar je mee met demonteren. Weten hoe je iets demonteert is handig als je het zelf ook weer in elkaar moet zetten.

Wat ga je doen met je oude keuken

Stappenplan voor zelf je keuken demonteren

Even voor de duidelijkheid, we hebben het over demonteren, niet slopen. Dat zijn twee heel verschillende dingen. De kans is groot dat je jouw oude keuken gaat afvoeren naar de stort.

Desalniettemin is het raadzaam om je keuken met beleid te demonteren. Zo voorkom je schade aan je muren, plafond en vloer.

Stap 1: Sluit water en gas af

Begin hier gelijk mee. Denk niet in de trant van: dat doe ik straks wel. Dan hou je het risico dat je het vergeet met alle gevolgen van dien. Nadat je het water en het gas hebt afgesloten, open je de kraan en het gasfornuis. Het overgebleven gas en water is nu uit de leidingen en de druk is er af.

Stap 2: Verwijder alle kastdeurtjes

De scharnieren van de keukenkastjes kun je meestal met 1 klik loskoppelen. Nu heb je overzicht op de schroeven waarmee de kastjes aan elkaar zijn geschroefd. Je hebt ook meer houvast bij het tillen.

Stap 3: Verwijder de aanwezige inbouwapparatuur

Als je alle kasten hebt leeggehaald, zie je waar de stekkers van je inbouwapparatuur zijn aangesloten. Als aan de achterzijde van de kasten board is geplaatst, zul je dit eerst moeten verwijderen. Als al het board is verwijderd, kun je de stekkers uit het contact halen.

De meeste inbouwapparatuur zoals ovens en magnetrons zijn afgewerkt met een afdekplaatje. Verwijder deze eerst. Pas daarna kun je de apparatuur er voorzichtig uit schuiven.

Stap 4: Demonteren van de bovenkastjes

Bedek eventueel je aanrechtblad met karton. Zo voorkom je mogelijke schade.

De bovenkasten zijn meestal aan elkaar geschroefd. Binnenin aan de zijkanten. Schroef ze los met een accuboormachine.

Als de bovenkasten eenmaal los zijn van elkaar, kun je ze één voor één optillen en van de muur halen. Hier hangen ze meestal los aan een beugel of soortgelijk montagemiddel. 

Stap 5: Demonteer de kraan en kookplaat

Controleer nog een keer of je het water en gas hebt afgesloten!

De toevoer van water en gas vind je doorgaans in de meterkast. Nadat je het water en gas hebt afgesloten, laat je eerst de kraan in de keuken en het gasfornuis open staan totdat het laatste beetje uit de leidingen verdwenen is.

Nu kun je de kraan en kookplaat demonteren. Onder het aanrechtblad kun je deze twee losschroeven/klikken, afhankelijk van het montagesysteem. 

Stap 6: Demonteren van het aanrechtblad

Schroef overal waar het aanrechtblad vanuit de onderkasten is vastgeschroefd los. Snij vervolgens met een Stanleymes de kitrand aan de muur los. Wrik het blad voorzichtig los.

Stap 7: Demonteer de onderkasten

De onderkasten zijn aan elkaar geschroefd en sommigen misschien ook aan de muur. Check alle binnenzijdes van de onderkasten en schroef ze los. Nu kun je ze één voor één verwijderen.

Gefeliciteerd! Je keuken is gedemonteerd. 

 

Hoe lang ben je bezig als je zelf je keuken demonteert?

Een ervaren keukenmonteur zal een uur à anderhalf uur werk hebben aan de demontage van een keuken. Hij doet dit dan ook vrijwel dagelijks.

Als je zelf voor de eerste keer een keuken gaat demonteren, ben je er langer mee bezig. Dit kan een halve dag zijn. Maar ook langer of korter. Factoren zoals je technische vaardigheden en inzicht spelen hierin een rol. Evenals de grootte van je keuken natuurlijk. Mocht je nog twijfels hebben over zelf je keuken demonteren of je keuken laten demonteren, lees dan verder. We geven je nu een handige tip om die beslissing te maken.

 

Je keuken demonteren: Zelf doen of laten doen?

Ben je bij het lezen van het stappenplan heel enthousiast geworden en heb je je gereedschapskist al uit de schuur gehaald? Dan zeggen wij: Ga ervoor! Er komt ook een stukje zelfvertrouwen kijken bij het demonteren van je keuken. Als je het graag wil doen, doe het dan gewoon. Voordat je gaat beginnen met het demonteren van je keuken, moet in je hoofd al duidelijk zijn hoe je dit klusje gaat klaren.

Mocht je nu teveel mist in je hoofd ervaren en nou niet bepaald dat enthousiaste gevoel hebben, lees dan verder. Een installateur in de arm nemen kost weliswaar geld, maar je krijgt er wel degelijk wat voor terug.

 

Je keuken demonteren: Zelf doen of laten doen?

Je keuken professioneel laten demonteren

Als je een installateur je keuken laat demonteren, ben je van de volgende zaken verzekerd: 

  • - De demontage gebeurt op een professionele manier. Je hoeft je nu niet meer druk te maken om eventuele fouten die je zelf misschien zou maken. De eventuele stress blijft jou bespaard.
  • - Het kost je geen tijd. Dat uur wat het de installateur kost om jouw keuken te demonteren, kost jou een veelvoud aan tijd.
  • - Je hoeft zelf je keuken niet meer af te voeren. Demonteren van een keuken is één, het afvoeren naar de stort is een tweede. Je hebt een aanhanger nodig die je weer moet regelen. Als je een installateur inschakelt, ben je ook van het afvoeren van je keuken verlost.

De kosten van de demontage van je keuken

Er zijn twee belangrijke factoren die meespelen bij de prijs voor de demontage van je keuken.

  1. 1. De grootte en samenstelling van je keuken. De ene keuken bestaat uit een eenvoudig recht blok van vier kastjes. De andere keuken gaat de hoek om. Wellicht is er ook nog een kookeiland. En meerdere smallere kastjes zoals een apothekerskast. Hoe meer er te demonteren valt, hoe hoger de prijs voor de demontage.
  2. 2. Het uurtarief van de installateur. De tarieven van installateurs kunnen met wel tientallen euro’s verschillen. Het loont dus om meerdere installateurs te benaderen voor een prijsopgave.

Als gemiddelde is de indicatie voor de demontage van een keuken tussen de €450,- en €650,-

Veel succes met het verwijderen van je oude keuken, ongeacht of je het zelf doet of laat doen.

 

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.