Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

Vriezers

Waar een vriezer voor gebruikt wordt en waarom deze handig is, is voor iedereen wel bekend. Je zoekt ten slotte niet zomaar naar meer informatie over vriezers. Welke varianten er allemaal bestaan, het verschil in inhoud, de nieuwste trends en ontwikkelingen en waar je op moet letten bij aankoop, daar kunnen wij je vast nog iets over leren.

Vriezers hebben een gesloten leidingstelsel met koelmiddel die warmte onttrekt aan de binnenkant. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de buitenkant. Het merendeel van de vriezers beschikt over bediening waarmee je de temperatuur kunt instellen.

Er zijn veel verschillende soorten en maten vriezers verkrijgbaar, afhankelijk van jouw gezinssamenstelling, persoonlijke wensen en beschikbare ruimte. Let bij de aanschaf van een nieuwe vriezer op aspecten als energieverbruik, energieklasse, geluidsniveau, invriescapaciteit en extra features. Bij Keukenloods.nl heb je de keuze uit inbouw en vrijstaande vriezers.

Assortiment vriezers

Soorten vriezers

Inbouw vriezer

In een inbouw vriezer kun je etenswaren zoals vlees of groenten invriezen. Er zijn verschillende soorten inbouw vriezers en verkrijgbaar in vele maten. Het voordeel van een inbouw vriezer ten opzichte van een vrijstaande vriezer is dat deze netjes is weggewerkt en opgaat in het design van jouw keuken.

De inbouw vriezer kan worden ingebouwd in een hoge of lage kast, afhankelijk van het type vriezer dat je kiest. Bij de aanschaf van een inbouw vriezer moet je goed letten op de afmetingen van de vriezer en hoeveelheid beschikbare ruimte. De vriezer moet natuurlijk wel goed passen.

Assortiment inbouw vriezers Meer informatie
Inbouw vriezer

Vrijstaande vriezer

Vrijstaande vriezers zijn op zichzelf staande vriezers en kunnen niet worden ingebouwd. Ze zijn in veel maten en stijlen verkrijgbaar zoals het tafelmodel, de hoge vrieskast en de vrieskist. Het tafelmodel vriezer is tot 85 cm hoog en wordt veel gebruikt als extra vriezer. Ze zijn ideaal voor kleinere keukens en studentenkamers. Door hun afmeting kunnen ze onder een blad worden geplaatst of kun je ze gebruiken om iets op te zetten. Tafelmodel vriezers beschikken gemiddeld over drie lades.

Hoge vrieskasten hebben veel lades en een deur die naar rechts of links opent. Ze beschikken over veel inhoud en ze zijn makkelijk in te delen zijn. De hoge vrieskast is ideaal voor grote huishoudens.

De vrieskast heeft de klep aan de bovenkant en is efficiënter dan een hoge vrieskast. Koude lucht zakt omlaag en, in het geval van een vrieskist, dus de vriesruimte in. Vrieskasten beschikken over veel ruimte, ideaal voor grote gezinnen.

Assortiment vrijstaande vriezers Meer informatie
Vrijstaande vriezer

Belangrijke informatie

  • Niet alle vriezers zijn geschikt voor gebruik in een onverwarmde ruimte. Kijk hiervoor naar de klimaatklasse.
  • Houd bij inbouw vriezers rekening met ruimte aan de achterzijde voor ventilatie.

Hoeveel liter inhoud heb ik nodig?

De inhoud van vriezers wordt net als bij koelkasten aangegeven in liters. Dit geeft aan hoeveel etenswaren je kwijt kunt. Heb je een huishouden van 1 of 2 personen? Dan is een vriezer met een inhoud van 100 liter genoeg. Bestaat je huishouden uit vier personen of meer? Kijk dan naar vriezers met een inhoud van meer dan 200 liter.

De inhoud zegt natuurlijk ook niet alles, het is net hoe effectief je gebruik kunt maken van de ruimte. Vrieskisten hebben veel ruimte maar zijn lastiger in te delen. Hoge vrieskasten beschikken over veel doorzichtige lades waardoor het indelen van de beschikbare ruimte een stuk overzichtelijker en effectiever kan. Ook komen er steeds meer vriezers op de markt met een indeling met legplanken in plaats van vriesvakken. 

Kan ik een vriezer in een onverwarmde ruimte plaatsen?

Veel mensen hebben een vriezer buiten de keuken staan. Wat niet iedereen weet, is dat veel vriezers niet goed werken in een omgeving waar het kouder is dan 10 °C en zelfs stuk kunnen gaan bij koudere temperaturen. De klimaatklasse van een vriezer geeft aan of deze geschikt is om in een onverwarmde ruimte te gebruiken. Er zijn vier klimaatklassen:

  • SN (Subnormaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C.
  •  N (Normaal) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C.
  • ST (Subtropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot °C tot +38°C.
  • T (Tropisch) > Het apparaat is geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C.

Lees meer over de klimaatklassen van vriezers op onze blog.

Liebherr vriezers met Frost Protect zijn wel geschikt voor plaatsing in een onverwarmde ruimte. Deze vriezers kunnen zelfs bij extreme kou van -15 °C presteren.

Hoeveel geluid produceert een vriezer?

Steeds meer mensen hebben een open keuken. Het geluid van een luidruchtige vriezer kan dan ook als vervelend worden ervaren. Daarom is het geluidsniveau van een vriezer niet onbelangrijk. Is het geluidsniveau voor jou ook een belangrijke factor? Kies dan een vriezer die niet meer dan 42 dB (decibel) geluid produceert. Dit is vergelijkbaar met normale omgevingsgeluiden.

Geluidsniveau

Wat is de temperatuur in een vriesvak?

Wist je dat niet alle vriezers beschikken over dezelfde vriestemperatuur?  Deze temperatuur wordt aangegeven met sterren. Bekijk in de tabel hieronder welke vriestemperatuur bij welk aantal sterren hoort. Het aantal sterren is vaak in de vriezer of op de vriezerdeur getoond.

 

Aantal sterren

Temperatuur vriesvak

Gemiddelde bewaartijd

*

-6°C

1 week

**

-12°C

1 maand

***

-18°C

3 maanden

****

-18°C of lager

3 maanden en geschikt
voor invriezen vers voedsel

Hoeveel kost het energieverbruik van een vriezer?

Energie besparen en milieubewust bezig zijn, zijn hot topics van de laatste jaren. Vriezers en koelkasten staan bekend als energievreters maar gelukkig is dit de laatste jaren veranderd. Merken en producenten blijven innoveren en hebben hun aandacht gezet op het besparen van energie. Het invoeren van het energielabel door de Europese Unie heeft hier alleen maar aan bijgedragen.

Sinds een paar jaar is het verplicht vriezers een energielabel mee te geven. Dit maakt het voor jou makkelijk om vriezers te vergelijken op energiegebruik. Voordat je dit kan doen moet je wel weten wat elke energieklasse inhoud en hoe je een energielabel leest. Daar helpen wij van Keukenloods.nl je natuurlijk graag mee.

Het energielabel geeft de energieklasse en het gemiddelde energieverbruik van een vriezer aan in kWh (kilowattuur) per jaar. De energieklasse van een vriezer loopt van A+ tot A+++. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een vriezer met energielabel A+ bijna twee keer zoveel energie verbruikt als een vriezer met energielabel A+++.

Milieu Centraal heeft een handige tabel opgesteld die per vriezer en per energielabel het gemiddelde verbruik en de bijbehorende kosten laat zien.

 

Verbruik en kosten op jaarbasis

 

 

Kistmodel vriezer

Kastmodel vriezer

 

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

A+++

120 kWh

€ 24

120 kWh

€ 24

A++

180 kWh

€ 36

190 kWh

€ 38

A+

230 kWh

€ 46

240 kWh

€ 48

           

*Stroomkosten bij elektriciteitsprijs 20 cent per kWh (prijspeil 2017).

Wat is de invriescapaciteit?

De invriescapaciteit vertelt je hoeveel kilo voedsel je in 24 uur kunt invriezen. Dit hangt af van de grootte en de soort vriezer. Sommige vriezer beschikken over een snelvriesfunctie. Hiermee kan er in een kortere tijd worden ingevroren. Tijdens dit proces wordt de temperatuur van de vriezer tijdelijk verlaagd.

Wat betekent de bewaartijd bij stroomuitval?

Wanneer de stroom uitvalt, wil je niet dat al het eten in je vriezer ontdooit. Je hebt de vriezer ten slotte gekocht zodat je voedingsmiddelen langer kunt bewaren. Let bij de aankoop van vriezers op de 'bewaartijd bij stroomuitval'. In Nederland valt de stroom gelukkig niet vaak uit, maar wanneer dit gebeurt, is het erg fijn als de vriezer lang genoeg koud blijft.

No Frost Liebherr

Vriezers met NoFrost technologie blijven ijsvrij. Door het innovatieve recirculatiesysteem blijft de omgeving in de vriezer droog waardoor er vrijwel geen sprake is van ijsvorming op de wanden. Dit houd in nooit meer handmatig ontdooien!

Siemens FreshSensor

Vriezers met een FreshSensor hebben een constante temperatuur ondanks het openen van de vriezerdeur. De FreshSensor houdt temperatuurschommelingen in de gaten en speelt hier snel op in door de temperatuur bij te stellen. Hierdoor blijven voedingsmiddelen langer vers.

Advies nodig?

Heb jij een vraag over een product of kunnen wij jou helpen met het plaatsen van een bestelling? Dat doen wij graag! Ons team staat zeven dagen per week voor jou klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0226-355340 of mailen op info@keukenloods.nl.


Neem contact met ons op

Gerald

Bereikbaar voor al je vragen

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.