• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Vriezers

Op zoek naar een nieuwe vriezer? Wij loodsen je erdoorheen!

Waar een vriezer voor gebruikt wordt en waarom deze handig is, is voor iedereen wel bekend. Welke varianten er allemaal bestaan, het verschil in inhoud, de nieuwste trends en ontwikkelingen en waar je op moet letten bij aankoop, daar kunnen wij je meer over vertellen.

Vriezers hebben een gesloten leidingstelsel met koelmiddel die warmte onttrekt aan de binnenkant. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de buitenkant. Het merendeel beschikt over bediening waarmee je de temperatuur kunt instellen.

Er zijn veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar, afhankelijk van jouw gezinssamenstelling, persoonlijke wensen en beschikbare ruimte. Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat op aspecten als verbruik, energieklasse, geluidsniveau, invriescapaciteit en extra features. Bij Keukenloods.nl heb je de keuze uit ingebouwde en vrijstaande varianten.

Assortiment vriezers

Soorten vriezers

Inbouw vriezer

In een inbouwversie kun je etenswaren zoals vlees of groenten invriezen. Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Het voordeel van een inbouwvriezer ten opzichte van een vrijstaande variant is dat deze netjes is weggewerkt en opgaat in het design van jouw keuken.

Dit product kan worden ingebouwd in een hoge of lage kast, afhankelijk van het type dat je kiest. Bij de aanschaf moet je goed letten op de afmetingen van het apparaat en hoeveelheid beschikbare ruimte. De vriezer moet natuurlijk wel goed passen.

Assortiment inbouw vriezers Meer informatie
Inbouw vriezer

Vrijstaande vriezer

Vrijstaande vriezers zijn op zichzelf staande apparaten en kunnen niet worden ingebouwd. Ze zijn in veel maten en stijlen verkrijgbaar zoals het tafelmodel, de hoge vrieskast en de vrieskist. Het tafelmodel is tot 85 cm hoog en wordt veel gebruikt als extra vrieskast. Ze zijn ideaal voor kleinere keukens en studentenkamers. Door hun afmeting kunnen ze onder een blad worden geplaatst of kun je ze gebruiken om iets op te zetten. Deze modellen beschikken vaak over drie lades.

Hoge vrieskasten hebben veel lades en een deur die naar rechts of links opent. Ze beschikken over veel ruimte en ze zijn makkelijk in te delen. Dit type is daarom ideaal voor grote huishoudens.

Assortiment vrijstaande vriezers Meer informatie
Vrijstaande vriezer

Belangrijke informatie

 • Niet alle vriezers zijn geschikt voor gebruik in een onverwarmde ruimte. Kijk hiervoor naar de klimaatklasse.
 • Houd bij inbouw vriezers rekening met ruimte aan de achterzijde voor ventilatie.

Hoeveel liter inhoud heb ik nodig?

De inhoud van vriezers wordt net als bij koelkasten aangegeven in liters. Dit geeft aan hoeveel etenswaren je kwijt kunt. Heb je een huishouden van 1 of 2 personen? Dan is een vriezer met een inhoud van 100 liter genoeg. Bestaat je huishouden uit vier personen of meer? Kijk dan naar vriezers met een inhoud van meer dan 200 liter.

De inhoud zegt natuurlijk ook niet alles, het is net hoe effectief je gebruik kunt maken van de ruimte. Vrieskisten hebben veel ruimte maar zijn lastiger in te delen. Hoge vrieskasten beschikken over veel doorzichtige lades waardoor het indelen van de beschikbare ruimte een stuk overzichtelijker en effectiever kan. Ook komen er steeds meer vriezers op de markt met een indeling met legplanken in plaats van vriesvakken. 

Kan ik een vriezer in een onverwarmde ruimte plaatsen?

Een goede plek om een vriezer neer te zetten is de garage. Daar staat hij lekker uit de weg, zodat je in je keuken meer ruimte over hebt. Maar in een garage zonder verwarming kan de temperatuur flink zakken - onder het nulpunt in een koude winter. Kan een vriezer eigenlijk tegen zulke lage temperaturen? Of gaat het apparaat dan kapot?

Lees hieronder welke voorwaarden je een vriezer in een onverwarmde garage neer kan zetten.

Kan ik een vriezer in een onverwarmde ruimte plaatsen?

Wat is een klimaatklasse?

De bedrijven die vriezers produceren houden rekening met de landen waar die apparaten verkocht worden. Vriezers die in de hete tropen of juist in IJsland komen te staan, hebben met een heel andere omgevingstemperatuur te kampen dan een Nederlandse vriezer. Een vriezer is dus aangepast om goed te werken in een bepaald klimaat. Er zijn een paar klimaatklassen, en op je eigen vriezer kan je terugvinden welke klimaatklasse hij heeft. Dit geeft je een aanknopingspunt onder welke buitentemperaturen de machine goed blijft werken. 

De klimaatklasse opsporen

Welke klimaatklasse heeft jouw vriezer, en welke temperaturen kan hij dus aan? De klimaatklasse vind je terug in de handleiding van je vriezer. Ook staat hij vaak geprint op een sticker in de binnenkant van het apparaat. Heb je geen sticker of handleiding, bijvoorbeeld omdat je de vriezer tweedehands hebt gekocht? Gelukkig is er internet: typ in Google het merk en model van je vriezer in, en je vindt vaak een digitale handleiding in pdf-formaat. Daarin kan je zien welke klimaatklasse jouw apparaat heeft.

Welke klimaatklasses zijn er en wat zeggen ze?

Klimaatklasse gevonden? Dit zijn de klimaatklassen voor vriezers, en de temperaturen waarbij ze hun werk kunnen doen. Een vriezer kan meerdere klimaatklassen hebben. 

-SN (subnormal) wil zeggen dat de vriezer geschikt is voor toepassing in een omgevingstemperatuur van +10°C tot +32°C.

-N (normal) wil zeggen dat de vriezer geschikt is voor toepassing in een omgevingstemperatuur van +16°C tot +32°C.

-ST (subtropical) wil zeggen dat de vriezer geschikt is voor toepassing in een omgevingstemperatuur van +16°C tot +38°C.

-T (tropical) wil zeggen dat de vriezer geschikt is voor toepassing in een omgevingstemperatuur van +16°C tot +43°C. 

De meeste vriezers in Nederland hebben minstens de SN en/of N-klasse en zijn dus in principe geschikt voor ruimtes tot +10°C. Maar dit is niet het hele verhaal!

Hoeveel geluid produceert een vriezer?

Steeds meer mensen hebben een open keuken. Het geluid van een luidruchtige vriezer kan dan ook als vervelend worden ervaren. Daarom is het geluidsniveau van een vriezer niet onbelangrijk. Is het geluidsniveau voor jou ook een belangrijke factor? Kies dan een vriezer die niet meer dan 42 dB (decibel) geluid produceert. Dit is vergelijkbaar met normale omgevingsgeluiden.

Geluidsniveau

Wat is de temperatuur in een vriesvak?

Wist je dat niet alle vriezers beschikken over dezelfde vriestemperatuur?  Deze temperatuur wordt aangegeven met sterren. Bekijk in de tabel hieronder welke vriestemperatuur bij welk aantal sterren hoort. Het aantal sterren is vaak in de vriezer of op de vriezerdeur getoond.

 

Aantal sterren

Temperatuur vriesvak

Gemiddelde bewaartijd

*

-6°C

1 week

**

-12°C

1 maand

***

-18°C

3 maanden

****

-18°C of lager

3 maanden en geschikt
voor invriezen vers voedsel

Hoeveel kost het energieverbruik van een vriezer?

Energie besparen en milieubewust bezig zijn, zijn hot topics van de laatste jaren. Vriezers en koelkasten staan bekend als energievreters maar gelukkig is dit de laatste jaren veranderd. Merken en producenten blijven innoveren en hebben hun aandacht gezet op het besparen van energie. Het invoeren van het energielabel door de Europese Unie heeft hier alleen maar aan bijgedragen.

Sinds een paar jaar is het verplicht vriezers een energielabel mee te geven. Dit maakt het voor jou makkelijk om vriezers te vergelijken op energiegebruik. Voordat je dit kan doen moet je wel weten wat elke energieklasse inhoud en hoe je een energielabel leest. Daar helpen wij van Keukenloods.nl je natuurlijk graag mee.

Het energielabel geeft de energieklasse en het gemiddelde energieverbruik van een vriezer aan in kWh (kilowattuur) per jaar. De energieklasse van een vriezer loopt van A+ tot A+++. Hierbij is het belangrijk om te weten dat een vriezer met energielabel A+ bijna twee keer zoveel energie verbruikt als een vriezer met energielabel A+++.

Milieu Centraal heeft een handige tabel opgesteld die per vriezer en per energielabel het gemiddelde verbruik en de bijbehorende kosten laat zien.

 

Verbruik en kosten op jaarbasis

 

 

Kistmodel vriezer

Kastmodel vriezer

 

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

A+++

120 kWh

€ 24

120 kWh

€ 24

A++

180 kWh

€ 36

190 kWh

€ 38

A+

230 kWh

€ 46

240 kWh

€ 48

           

*Stroomkosten bij elektriciteitsprijs 20 cent per kWh (prijspeil 2017).

Wat is de invriescapaciteit?

De invriescapaciteit vertelt je hoeveel kilo voedsel je in 24 uur kunt invriezen. Dit hangt af van de grootte en de soort vriezer. Sommige vriezer beschikken over een snelvriesfunctie. Hiermee kan er in een kortere tijd worden ingevroren. Tijdens dit proces wordt de temperatuur van de vriezer tijdelijk verlaagd.

Wat betekent de bewaartijd bij stroomuitval?

Wanneer de stroom uitvalt, wil je niet dat al het eten in je vriezer ontdooit. Je hebt de vriezer ten slotte gekocht zodat je voedingsmiddelen langer kunt bewaren. Let bij de aankoop van vriezers op de 'bewaartijd bij stroomuitval'. In Nederland valt de stroom gelukkig niet vaak uit, maar wanneer dit gebeurt, is het erg fijn als de vriezer lang genoeg koud blijft.

Wat is no frost?

Een van de meest vervelende klusjes die je moet doen is het ontdooien van een vriezer. Het neemt niet alleen veel tijd in beslag, daarnaast is het ook echt vervelend omdat het een klus is die steeds terug komt. Daar is wat op gevonden. Met een No Frost optie is het niet meer nodig om de vriezer te ontdooien. IJs zal zich niet ophopen in de vriezer en daarnaast bespaart een vriezer die voorzien is van deze optie aardig wat energie. Maar wat is een no frost optie? Bij een no frost optie wordt bedoeld dat de vriezer zelf in staat is om koude en vochtige lucht uit de vriezer af te voeren. Vervolgens blaast een ventilator koude en droge lucht in de ruimte. Daardoor is het niet mogelijk om ijs te vormen in de vriezer en is het vervolgens ook niet meer nodig om deze te ontdooien.

 De belangrijkste voordelen van de no frost optie

 1. Ontdooien is niet nodig
 2. Energiebesparend
 3. Een langere levensduur van de vriezer

Doordat er geen ijs meer kan worden gevormd in de vriezer, is het ook niet nodig om dit vervolgens te ontdooien. Je kunt dus gewoon de vriezer constant laten draaien zoals je dit gewend was. Maar nu profiteer je van het voordeel dat je nu niet meer te maken zal krijgen met ijsvorming in de vriezer. Doordat ijs zich niet meer kan vormen in de vriezer, zul je veel meer energie besparen. Een vriezer die vol staat met ijs zal veel meer energie verbruiken doordat de motoren meer moeite moeten doen om de juiste temperatuur te reguleren. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom je bij een vriezer zonder no frost optie er altijd voor moet zorgen dat het ijs weer uit de vriezer verdwijnt. Het ijs in de vriezer kan schade aanbrengen aan de binnenkant van de vriezer. Doordat er nu helemaal geen ijs meer ontstaat, is de levensduur van de vriezer met de no frost optie veel langer.

Nadelen van de no frost optie

 1. Minder ruimte in de vriezer
 2. Energieverbruik hoger in sommige gevallen
 3. Meer geluid

In de vriezer is er wat minder ruimte doordat het no frost systeem ook ruimte in beslag neemt. Hierdoor kan je minder kwijt in de vrieskast dan in een normale vriezer zonder deze no frost optie. De ruimte die hierdoor wordt ingenomen is nou ook niet zo schrikbarend groot, maar je dient er wel rekening mee te houden dat je een beetje minder ruimte hebt. Een ander punt waar je rekening mee dient te houden is dat het kan zijn dat sommige vriezers met een no frost functie juist wat meer energie gebruiken dan andere modellen of dan een reguliere vriezer. Het is altijd aan te raden je hier goed in te verdiepen zodat je niet te duur uit bent op je energierekening. Tot slot zijn er ook mensen die een no frost vriezer wat minder ideaal vinden omdat deze altijd wat meer geluid maken dan gewone vriezers.

Vriezers die koudere temperaturen aankunnen

Er zijn verschillende soorten vriezers op de markt die ook temperaturen onder de +10°C aankunnen en in de vrieskou blijven draaien als een zonnetje. Alweer kan je in de handleiding en op internet veel vinden over deze extra functies. 

Vriezers met een speciale DuoCooling (of een vergelijkbare term) kunnen het goed doen tot temperaturen rond het vriespunt. Vrieskasten met Smartfrost, FrostProtect, LowFrost of een aanduiding die daarop lijkt, zijn de meest vorstbestendige vriezers. Vaak blijven die prima werken bij temperaturen van -10°C of zelfs -15°C. Dit systeem is nog niet oud. Als je een nieuwe vriezer zoek en je wilt die heel graag in de garage of schuur zetten, kijk dan even goed naar deze aanduidingen.

No Frost Liebherr

Vriezers met NoFrost technologie blijven ijsvrij. Door het innovatieve recirculatiesysteem blijft de omgeving in de vriezer droog waardoor er vrijwel geen sprake is van ijsvorming op de wanden. Dit houd in nooit meer handmatig ontdooien!

Siemens FreshSensor

Vriezers met een FreshSensor hebben een constante temperatuur ondanks het openen van de vriezerdeur. De FreshSensor houdt temperatuurschommelingen in de gaten en speelt hier snel op in door de temperatuur bij te stellen. Hierdoor blijven voedingsmiddelen langer vers.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.