• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Hoe lang duurt een vaatwasprogramma gemiddeld?

Hoe lang duurt een vaatwasprogramma gemiddeld?

Een vaatwasser heeft diverse programma's waar je uit kunt kiezen. De keuze voor temperatuur en wasduur is vooral afhankelijk van hoe vuil je vaat is. De twee meest gebruikte programma's zijn het hoofdprogramma en het automatische programma.

Hoofdprogramma 

Het hoofdprogramma wast de vaat normaliter tot ongeveer een uur op een vaste temperatuur. Het automatische programma daarentegen kan zowel de lengte van het programma als de temperatuur aanpassen aan de vuilheid van de vaat. 

Ecoprogramma

Vind je het belangrijk om de vaatwasser op milieuvriendelijke wijze te gebruiken, dan kies je voor het ecoprogramma. Met dit programma bespaar je op energie en water, maar het programma duurt wel een stuk langer. Een ecoprogramma kan wel twee tot vier uur duren. Heb je een vaat die erg smerig is of al lang staat, waardoor het vuil is aangekoekt?  

Intensief

Dan is een intensief programma een handige optie. Dit programma kan er iets langer over doen en verbruikt meer energie en water. Heel zuinig is dit programma dus niet. 

Voorspoelprogramma

Een ander optie voor een zeer bevuilde vaat is om eerst een voorspoelprogramma te draaien. De vaat wordt eerst goed voorgespoeld, zodat je van het ergste vuil af bent. Daarna kies je het hoofdprogramma of het automatische programma. Heb je dan weer een vaat die nauwelijks vuil is, dan kies je het korte programma. Met dit programma is de vaat in een half uurtje stralend schoon.

Overige vaatwasprogramma's

Dan zijn er ook nog extra opties die niet bij elke vaatwasser aanwezig zijn, maar wel handig in gebruik zijn. Met een uitgestelde start kun je zelf bepalen wanneer de vaatwasser gaat draaien. Dit is handig als je op het werk bent of als je de vaatwasser 's nachts wilt laten draaien. Een glasprogramma is een optie als je heel veel glaswerk wilt wassen. Hierbij wordt er op lage temperatuur gewassen en wat langer gedroogd. Soms zit er een turboknop op de vaatwasser, zodat een vaatwasprogramma tot wel de helft korter duurt. De turbo moet je niet voortdurend gebruiken, want het vreet energie. 

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.