• Ross
  • Janneke
  • Ruud

Wat voor een straling heeft een magnetron?

Wat voor een straling heeft een magnetron?

Als je een magnetron aanzet, worden er microgolven van 12 centimeter geproduceerd die in eerste instantie de watermoleculen in een gerecht verhitten. Het water verandert in stoom en dit verwarmt je gerecht. Straling uit de magnetron is bij direct contact schadelijk voor je lichaam.

Dankzij de kooi van Faraday kan dit niet gebeuren en is het veilig om het apparaat te gebruiken. Dit is een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen. 

Of voedsel dat opgewarmd is in de magnetron schadelijk is voor je gezondheid, is een veel omstreden vraagstuk waar geen duidelijk antwoord op is. Hieronder zullen we de werking van straling uitleggen.

Wat doet de straling van een magnetron met voedsel?

In een magnetron zit een onderdeel dat microgolfstraling produceert. Deze golven zetten de apolaire moleculen in het eten in beweging. Dit zijn water, koolhydraten en vet moleculen. De beweging of frequentie van de moleculen wordt door de straling opgevoerd. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het water in een gerecht stoom, en dit verhit de rest van het gerecht.

straling van een magnetron

Is de straling van een magnetron gevaarlijk?

De straling die een magnetron opwekt, is bij direct contact gevaarlijk, maar dankzij de kooi van Faraday is dat niet mogelijk! Dit is een metalen raster van elektrisch geleidend materiaal dat in de magnetron en de glazen deur verwerkt zit. De maaswijdte van een kooi dient minimaal een tiende van de golflengte van de straling te zijn om het op te vangen. Magnetronstraling heeft een golflengte van 12 centimeter en fabrikanten van magnetrons hanteren een maaswijdte van 1 millimeter. Hierdoor kan de straling onmogelijk de magnetron verlaten.

straling van een magnetron gevaarlijk?

Is de straling van een magnetron ongezond?

De straling van een magnetron is alleen bij direct lichamelijk contact schadelijk voor je gezondheid. Maar bij een goed afgesloten magnetron kan dat niet voorkomen. Het verwarmen van voedsel aan de hand van microgolfstraling is niet ongezond. De straling komt niet in het voedsel dat je er mee verwarmt.

straling van een magnetron ongezond

Is jouw vraag nog niet beantwoord?

Heb je meer vragen over de werking van een magnetron of ben je op zoek naar een nieuwe magnetron? Neem dan gerust contact met ons op via WhatsApp, telefoon of e-mail. Onze productspecialisten staan voor je klaar met passend advies en antwoord op je vragen.

Neem contact met ons op
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.