• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Magnetrons

Op zoek naar een nieuwe magnetron? Wij loodsen je erdoorheen!

Een magnetron is een soort oven waar eten van binnenuit wordt verhit. Opwarmen, ontdooien, of koken van gerechten kan met een magnetron in een zeer korte tijd. Naast solo magnetrons zijn er ook modellen met uitgebreidere functies. Combi magnetrons en magnetrons met grillfunctie kunnen bijvoorbeeld ook bakken en/of grillen.

Magnetrons zijn verkrijgbaar als vrijstaand of inbouw model. De inbouw modellen zijn vaak uitgerust met meer opties en daarom ook iets prijziger. Een inbouw magnetron kan niet zomaar in een kast worden geplaatst, en een vrijstaande magnetrons is niet geschikt om in te bouwen. Een magnetron heeft namelijk voldoende ruimte nodig om te kunnen ventileren.

Denk bij de aanschaf van een magnetron na over waar je hem neerzet. Deuren van magnetrons kunnen namelijk op verschillende manieren open. Dit kan met een draai- of klepdeur.

Magnetrons kun je op verschillende manieren bedienen. Je hebt magnetrons met drukknoppen, draaiknoppen en touch-bediening. Bij veel modellen worden deze verschillende bedieningen ook gecombineerd. Daarnaast beschikken de meeste magnetrons over een LCD-scherm waarop de je tijd en gekozen instelling kunt zien.

Assortiment magnetrons

Soorten magnetrons

Combimagnetron

Een combimagnetron is de meest uitgebreide versie van magnetrons omdat je deze ook als oven kan gebruiken. Ze zijn voorzien van eenzelfde soort verwarmingselement als bij conventionele ovens. Dit is erg handig als je geen ruimte hebt voor een magnetron én een oven. Als een combimagnetron géén draaiplateau heeft dan kun je ervan uitgaan dat de ovenfuncties beter zijn uitgewerkt. Vaak is het temeratuurbereik dan ook hoger dan bij een combimagnetron met draaiplateau en worden ze ook wel combi ovens genoemd. Een draaiplateau heeft de functie om eten gelijkmatiger te verhitten met de microgolfstraling. Er bestaan ook combimagnetrons waarbij het draaiplateau uit te schakelen is, zodat er grotere schalen in passen als je de ovenfunctie gebruikt.

Assortiment combimagnetrons Meer informatie
Combimagnetron

Solo magnetron

Reguliere magnetrons worden solo magnetrons genoemd als ze enkel over functies beschikken waarbij microgolven worden gebruikt. De meeste solo magnetrons beschikken over een draaiplateau om eten gelijkmatig te verwarmen. Meestal beschikken ze over opwarm- en ontdooifuncties.

Assortiment solo magnetrons Meer informatie
Solo magnetron

Magnetron met grill

Een magnetron met grill heeft de functies van een solo magnetron en daar is een grill aan toegevoegd. Daarmee kun je de bovenkant van je gerecht van een knapperig korstje voorzien.

Assortiment magnetrons met grill Meer informatie
Magnetron met grill

Belangrijke informatie

 • Let bij de aanschaf van een magnetron op de manier hoe de deur opent.
 • Bouw een vrijstaande magnetron nooit in.
 • Plaats geen metalen voorwerpen in de magnetron.
 • Gebruik speciale schalen en bakjes die voor de magnetron geschikt zijn.

Hoe meet je de nismaten voor een inbouw magnetron?

Kies je voor een inbouw (combi) magnetron in de keuken? Dan is het belangrijk dat je een apparaat met de juiste maten selecteert. De magnetron moet in de nis van de keukenkast passen. Nismaten zijn de lengte, breedte en hoogte (of diepte) van de kast.

Hoe bouw je een magnetron in?

Het inbouwen van een (combi) magnetron is eenvoudiger dan je denkt. Er zijn een aantal stappen die je moet volgen. Het is belangrijk dat je van te voren extra controleert of de magnetron de juiste afmetingen heeft, of er voldoende ruimte voor ventilatie aanwezig is en of er voldoende ruimte is tussen de oven en een eventuele kookplaat. In de gebruiksaanwijzing van het apparaat kun je achterhalen welke eisen er worden gesteld. 

Wat is het vermogen van een magnetron?

Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in watt (W) en geeft aan hoe snel de magnetron je gerecht kan verwarmen. De meeste magnetrons hebben een maximaal vermogen tussen de 600W en 1000W.In de tabel hieronder kun je aflezen op hoeveel watt je eten kunt bereiden.

 

Vermogen in watt (W)

Bereiding

1000

Opwarmen of snel bereiden van soep, groente, vis en ovenschotels
Koken van vloeistoffen

800

Opwarmen, vlees en kip braden, gerechten met ei of kaas bereiden

600

Koken van groenten en aardappelen, langer doorkoken van compacte gerechten zoals een braadstuk, of gelijkmatig garen van delicate gerechten zoals cake

400

Snel ontdooien, bereiden van vlees, doorkoken van soep of vlees in saus

200

Gelijkmatig ontdooien, sudderen van rijst en pasta

100

Langzaam ontdooien van delicate producten zoals vis, zacht maken van boter

 

Wat is de bereidingstijd?

De bereidingstijd is de tijd die een magnetron nodig heeft om je gerecht te bereiden en hangt af van het gewicht van het gerecht dat je in de magnetron wil bereiden. De bereidingstijd wordt langer naarmate het gewicht toeneemt. Ook het vermogen dat je instelt speelt een belangrijke rol.

Bereidingstijd

Hoeveel inhoud heeft een magnetron?

De inhoud van een magnetron wordt uitgedrukt in liters. De meeste magnetrons hebben een inhoud tussen de 20 en 36 liter. Bij een huishouden van 4 personen is een magnetron tot 35 liter een prima keuze. Wil je voor meer personen tegelijkertijd een maaltijd op tafel zetten? Dan kun je het beste kiezen voor een magnetron met een grotere inhoud.

Wat is het verschil tussen een combi magnetron en combi oven?

Is jouw magnetron aan vervanging toe? De oven doet zijn werk niet meer naar behoren? Of ga je een geheel nieuwe keuken uitkiezen? Je kan dan voor deze vraag komen te staan. Wordt het een combi magnetron of past een combi oven beter bij mij? Doe je winst met onderstaande tips en maak de keuze die jou past als een jasje.

Beide zijn combinaties 

De grote overeenkomst tussen beide apparaten is natuurlijk dat ze een combinatie zijn van een magnetron en een oven. Beiden zijn heel populair in de Nederlandse keuken. Ze besparen ruimte en in de meeste gevallen ook geld. Maar wat is nu het grote verschil? Je kunt toch in allebei de apparaten verwarmen, bakken, koken, grillen of snel even een maaltijd ontdooien? 

Combi oven

Eerst even iets meer over de combi oven. Bij dit apparaat ligt absoluut de nadruk op de ovenfuncties. Ook qua uiterlijk en aan de binnenkant lijkt hij vooral op een oven. De ovenfuncties zijn ook overduidelijk beter dan bij een combimagnetron. In de meeste gevallen worden combi ovens ingebouwd. Het is eventueel mogelijk om een vrijstaand model te kopen, maar die keus is niet heel groot. Een duidelijk kenmerken van deze ovens is ook dat ze een stuk groter zijn dan de combimagnetrons. Het is daarom beter mogelijk om een aantal schalen tegelijkertijd te plaatsen. Vaak zijn er meerdere plateaus, waardoor je zeker een uitgebreide maaltijd kunt bereiden in de oven. De kwaliteit van het bakken is absoluut beter dan bij de magnetron. Het grootste nadeel van de combi oven is eigenlijk de prijs. Meestal is een combi oven toch echt een heel stukje duurder dan een combimagnetron. En even snel een maaltijd opwarmen kost in dit apparaat relatief veel tijd. 

Combimagnetron 

Bij de combimagnetron ligt de nadruk op de magnetronfuncties. Dit is meteen al te zien aan het draaiplateau. Dit hebben normale magnetrons ook. De combimagnetron is even gemakkelijk ingebouwd als vrijstaand verkrijgbaar. Een vrijstaand model is handig als je hem graag af en toe verplaatst. Zo kun je ruimte besparen in je keuken. Sommige vrijstaande combi’s zijn vrij klein, dus dat is wel even een aandachtspunt. Ruimte besparen is een positief puntje, maar aan de andere kant is de kleinere ruimte ook wellicht een nadeel. Je kunt er minder in kwijt dan in de combi oven. Het draaiplateau verhindert daarnaast het gebruiken van grote, vierkante ovenschalen. Gebruik je dus het liefst grote ovenschalen of zelfs het liefst meerdere tegelijk, dan is een combimagnetron minder handig. Ga jij voornamelijk voor snelheid en gemak, dan is de combimagnetron het ideale apparaat voor jou. Een oven moet veel langer opwarmen.

De conclusie is dus dat de uiteindelijke keuze echt afhangt van jouw persoonlijke voorkeur. Ben je een echte bakfanaat? Dan is de combi oven het meest geschikt. Wil je heel regelmatig snel even een maaltijd opwarmen en is je budget bovendien beperkt? Ga dan zeker voor de combimagnetron.

Pyrolyse (activeClean®)

Een combi magnetron met pyrolyse is heel gemakkelijk schoon te maken. Met één druk op de knop wordt de deur van de combi magnetron vergrendeld en verhit tot 500 graden. Na een uur à anderhalf uur zijn alle vetvlekken en aangekoekte etensresten veranderd in as. Dit kun je als de combi magnetron is afgekoeld heel eenvoudig uit de oven verwijderen met een doek.

Siemens en Bosch VarioSpeed

Weinig tijd om te koken en je wil toch een heerlijke ovenschotel maken? Een combi magnetron met geeft je de mogelijkheid in 50% van de tijd een heerlijke schotel op tafel te zetten.

cookControl Plus van Siemens

Een oven met cookControl Plus van Siemens is een geweldige hulp in de keuken. Zet het gerecht in de oven of combi magnetron, stel je gerecht en het gewicht ervan eenvoudig in via het TFT display en het apparaat doet de rest! Ideaal, toch?

Siemens pulseSteam-functie

Sappige gerechten mét een perfecte krokante korst creëer je met een Siemens combi-magnetron met de pulseSteam-functie. Tijdens het bakken wordt er stoom aan het proces toegevoegd die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld je vlees heerlijk mals blijft.

Home connect van Siemens en Bosch

Wil je genieten van alle gemakken die een oven kan bieden? Kies dan voor een oven van Siemens en Bosch die verbonden kan worden met je smartphone of tablet via de Home Connect app. De oven alvast voorverwarmen als je onderweg naar huis bent, een kookprogramma starten of stoppen vanaf de bank, het kan allemaal met deze handige app. Ben je er niet zeker van hoelang een gerecht in de oven moet? Voer in de app wat je wil maken en de oven doet de rest. Ideaal!

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.