• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Problemen met je koelkast?

Problemen met je koelkast?

Een koelkast kan meer geluid dan normaal produceren wanneer er iets niet helemaal goed is. Meestal worden de geluiden beschreven als: ratelen, tikken, trillen, borrelen, blazen, brommen, zoemen of kraken. Vaak is de oorzaak van dit soort geluiden gemakkelijk te verklaren, maar in sommige gevallen is er meer aan de hand.

1. Waarom maakt de koelkast een ratelend geluid?

Een ratelend geluid kan worden veroorzaakt door het koelsysteem dat aan de achterkant van het apparaat zit. Dit geluid is vrij normaal en kan bij duurdere modellen wellicht beter zijn geïsoleerd dan bij de wat goedkopere modellen. Mocht het geluid echt luider zijn dan je normaal gewend bent, dan kan het zijn dat er iets tegen de leidingen aan leunt.

2. Waarom maakt een koelkast een tikkend geluid?

Getik kan veroorzaakt worden door de thermostaat die de compressor in- en uit schakelt. Echter kan dit geluid ook komen door het werken van metaal door temperatuurschommelingen. Ook kan een trillend plateau of producten die in de koelkast tegen elkaar staan de oorzaak zijn.

5. Help mijn koelkast stinkt!

Een koelkast waar een nare geur uit komt is erg vervelend. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Een natuurlijke manier van geur wegnemen, kan gemakkelijk met wat baking soda. Plaats simpelweg een bekertje baking soda in de koelkast en de vieze geur wordt weggenomen.

6. Hoe kan het dat een koelkast nat is aan de binnenkant?

Het kan zijn dat het afvoergaatje dat tegen de achterwand zit verstopt is. Deze vangt condens op en voert het af. Je kunt dit verhelpen door het gaatje door te prikken met bijvoorbeeld een satéprikker en schoon te maken met een wattenstaafje. Een andere mogelijkheid is dat de koelkast niet waterpas staat. Check dit en zet het apparaat eventueel iets schuin naar achteren. Zorg er ook voor dat er geen producten tegen de achterwand staan.

7. Hoe kan het dat een koelkast aan het vriezen is?

Een koelkast blijft koelen tot de gewenste temperatuur bereikt is. Als de rubbers aan de binnenkant van de deur de ruimte niet goed afsluiten, dan kan het zijn dat de koelkast gaat vriezen. Veel vocht in de koelkast kan ook een oorzaak zijn. Pannen en bakjes zonder deksel zijn hier vaak de boosdoeners. Dek deze goed af. Het kan uiteraard ook zo zijn dat de koelkast te koud is ingesteld. Controleer deze punten, ontdooi de koelkast en ga na of de koelkast nog steeds blijft vriezen.

Tip: Het komt voor bij inbouwkoelkasten dat een niet goed werkend scharniersysteem van de keukendeur de oorzaak is van het niet goed sluiten van de koelkast.

8. Waarom slaat een koelkast niet af?

Het kan zijn dat de koelkast niet goed sluit en blijft koelen. Wordt de binnenruimte goed gesloten door de rubbers? Dan ligt het waarschijnlijk aan de thermostaat of compressor. Als er ijs over de gehele achterwand is afgezet kan het zijn dat de thermostaat bevriest waardoor deze niet meer goed werkt. Je kunt dit testen door de koelkast een tijdje te ontdooien, ijsvrij te maken en weer aan te zetten. Blijft dit probleem aanwezig? Dan ligt het waarschijnlijk aan het koelsysteem. Er kan te weinig koelvloeistof in de compressor zitten of er is sprake van een lek. Bij deze constatering kun je jezelf afvragen of het tijd is voor een nieuw apparaat. Het laten repareren van zo’n probleem kan flink in de kosten lopen.

3. Waarom maakt een koelkast een blazend geluid?

Een blazend geluid komt door de ventilator die in het apparaat zit. Deze ventilator zorgt voor de low frost en no frost systemen. Ook ijs- en rijpvorming wordt door deze ventilator tegen gegaan.

4. Waarom maakt een koelkast een borrelend geluid?

Een borrelend geluid van een vriezer of koelkast wordt veroorzaakt door het koelsysteem van deze apparaten. Doordat het koelmiddel door de leidingen circuleert, komt er soms een borrelend geluid uit de koelkast.

Op zoek naar een nieuwe koelkast?

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben een grote selectie van koelkasten voor je om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar een kleine koelkast voor uje appartement of een grote voor je huis, wij hebben precies wat je nodig hebt. En als je niet zeker weet welke maat je nodig hebt, kan onze handige keuzegids je helpen dat uit te zoeken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk onze selectie en vind vandaag nog de perfecte koelkast voor jouw huis!

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.