• +3
  • Alex
  • Lino
  • Raoul
  • Ruud
  • Jamie
Op Hemelvaartsdag zijn al onze winkels geopend van 11.00 - 17.00 uur

Wat is een motorloze afzuigkap?

Wat is een motorloze afzuigkap?

De naam zegt natuurlijk al voldoende, een motorloze afzuigkap is simpelweg een afzuigkap die niet is voorzien van een motor. Maar wanneer kies je voor een motorloze afzuigkap? Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw, kwam er meer aandacht voor het isoleren van woningen. Woningen werden voorzien van isolatie, maar dit had een slecht geventileerde woning als gevolg. Daarom is er in veel woningen een centraal afzuigsysteem geplaatst. Een centraal afzuigsysteem kan werken op natuurlijke wijze door middel van luchtroosters, maar tegenwoordig kom je vaker een mechanisch geregeld centraal afzuigsysteem tegen. Je hebt dan de mogelijkheid de luchtvochtigheid en binnenklimaat aan jouw eisen aan te passen. Een afzuigkap kan worden aangesloten op het centrale afzuigsysteem in huis. In dit geval heb je dan geen motor in je afzuigkap nodig, maar een motorloze afzuigkap.

Voor- en nadelen motorloze afzuigkap

Wanneer jij een centraal afzuigsysteem hebt en je de afzuigkap hierop aansluit, dan zitten hier zowel voor- als nadelen aan. Het grootste voordeel is dat je geen motor in je afzuigkap hebt die een hoop lawaai maakt. Dit in tegenstelling tot een afzuigkap mét motor. Een afzuigkap met motor zal zodra je deze aanzet een overheersend geluid in je keuken maken. Hier heb je met een motorloze afzuigkap geen last van. In de meeste gevallen staat de afzuigkap ook voortdurend aan. Dit kan een voordeel zijn, want zo creëer je extra ventilatie in huis. Overigens zijn er ook modellen die voorzien zijn van een functie om de afzuigkap uit te zetten. Tenslotte zal het gebruik van een motorloze afzuigkap je niets extra's kosten. Een motor verbruikt energie, maar omdat er geen motor aanwezig is, draait de afzuigkap gewoon op je centrale afzuigsysteem.

Nadelen heeft een motorloze afzuigkap ook. Een centraal afzuigsysteem is niet in alle gevallen zeer krachtig, dus je loopt de kans dat een motorloze afzuigkap niet voldoende kracht heeft. Je kunt de afzuigkracht van een motorloze afzuigkap niet zelf regelen, maar je bent volledig afhankelijk van de afzuigkracht van je centrale afzuigsysteem. Heb je geen centraal afzuigsysteem in je huis? Dan moet je een afzuigkap met motor aanschaffen. Een motorloze afzuigkap zal niet werken als je deze aansluit op een eigen luchtafvoersysteem.

Hoe werkt een motorloze afzuigkap?

De werking van een motorloze afzuigkap is simpel. Bij installatie sluit je de motorloze afzuigkap aan op het centrale afzuigsysteem dat door je keuken loopt. Normaliter kun je de afzuigkap niet aan of uit zetten, maar blijft deze altijd aan en heb je een voortdurende afzuiging. De afzuigkracht wordt , als dit mogelijk is, bepaald door het centrale afzuigsysteem. Je kunt de afzuigkracht dus wel regelen, niet via de afzuigkap zelf maar via het centrale afzuigsysteem. Zet je de afzuigkracht van je centrale afzuigsysteem harder, dan zal je afzuigkap meer afzuigkracht hebben, maar dit geldt dan ook voor alle overige ventilatiemotoren in je woning die met het centrale afzuigsysteem verbonden zijn. Enkel bij een geavanceerd mechanisch ventilatiesysteem kun je per woongedeelte de afzuigkracht regelen

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.