• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Inbouw vaatwasser

Inbouw vaatwasser

Op zoek naar een inbouw vaatwasser? Wij loodsen je erdoorheen!

Ingebouwde vaatwassers zijn geplaatst onder het werkblad en krijgen vaak een front aan de voorkant. Hierdoor gaan ze volledig op in het design van jouw keuken. De inbouw vaatwassers verdelen we bij Keukenloods.nl in geïntegreerde vaatwassers, volledig geïntegreerde vaatwassers, lade vaatwassers en compacte vaatwassers.

Top 10 inbouw vaatwassers

Assortiment inbouw vaatwasser

Belangrijke informatie

  • Zout en glansspoelmiddel moet je tijdig bijvullen voor een optimale werking.
  • Je kunt de vaatwasser beter niet openen tijdens een programma.
  • Veel vaatwassers zijn uitgevoerd met aquastop. Dit is een beveiliging die ervoor zorgt dat de watertoevoer stopt bij een defect of het openen van de vaatwasser.
  • Er zijn vaatwassers met deurvergrendeling of kinderbeveiliging verkrijgbaar, de deur blijft dan vergrendeld tot het einde van het programma.
  • Bij de aanschaf van een inbouw vaatwasser moet je goed letten op de maat, vooral de hoogte tot werkblad is belangrijk.
  • Inbouw vaatwassers worden geleverd zonder keukenpaneel.
  • De meeste vaatwassers zijn 60 cm breed. Maar er zijn ook extra smalle modellen (45 cm) en extra brede modellen (90 cm).

Soorten inbouw vaatwassers

Volledig geïntegreerde vaatwassers
De volledig geïntegreerde vaatwassers worden vaak bedoeld wanneer men het heeft over inbouw vaatwassers. Dit type vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de bovenkant van de deur en is aan de voorkant weggewerkt achter een keukenpaneel. Dit type vaatwassers zie je dus niet zitten in de keuken. Een groot voordeel van dit type vaatwasser is dat ze relatief stil zijn omdat ze immers helemaal zijn ingebouwd. Om toch te weten wanneer de vaatwasser klaar is met het wasprogramma, projecteren veel moderne vaatwassers de status met licht op de vloer die aangeeft dat de vaatwasser draait. Luxe modellen projecteren zelfs de resttijd van het wasprogramma op de vloer.

Vaatwasser met paneel
Op Keukenloods.nl onderscheiden we diverse categorieën waaronder de vaatwasser met paneel. Dit type vaatwassers valt onder de categorie inbouw vaatwassers en staan in de volksmond ook wel bekend als geïntegreerde vaatwassers. De bediening zit bij dit type aan de voorkant. De rest van de deur is afgedekt met een keukenpaneel waardoor ook deze vaatwassers mooi opgaan in het design van de keuken.

Compacte vaatwassers
Compacte vaatwassers zijn klein en kunnen in een hoge kast of onderkast ingebouwd worden. Deze variant is perfect voor kleine keukens of mensen die alleen wonen of weinig thuis zijn. De compacte vaatwasser staat ook wel bekend als mini vaatwasser en heeft gemiddeld ruimte voor 2 couverts. Mini vaatwassers zijn verkrijgbaar als geïntegreerd, volledig geïntegreerd en vrijstaand.

Lade vaatwasser
Lade vaatwassers zijn de ideale oplossing voor kleine huishoudens of grote huishoudens die op zoek zijn naar extra wasruimte. Met een lade vaatwasser hoef je niet meer diep te bukken om je vaatwasser in en uit te ruimen waardoor ze ook nog eens ergonomisch verantwoord zijn. Ze worden verwerkt in een keukenlade en geven jouw keuken een hypermodern uiterlijk. Een lade vaatwasser heeft gemiddeld ruimte voor 6 couverts.

Wat betekent de term couverts?

Couverts is een term die wordt gebruikt om de inhoud/capaciteit van een inbouw vaatwasser weer te geven. Het bestek en servies voor één persoon voor één maaltijd is één couverts. Heb je een huishouden van vier personen? Dan gebruik je vier couverts per maaltijd en dus twaalf couverts per dag. Heb je ruimte in jouw keuken? Kies dan voor een vaatwasser van 60 cm breed met ruimte voor minimaal twaalf of dertien couverts. Dan hoeft de vaatwasser slechts één keer per dag aan.

Hoeveel energie verbruikt een vaatwasser?

De energieklasse geeft aan hoeveel stroom een inbouwvaatwasser gebruikt, dit wordt weergegeven met energielabels. Heeft een inbouw vaatwasser energielabel A+? Dan gebruikt hij gemiddeld 1.05 kWh per wasbeurt Bij dagelijks gebruik komt dit neer op een verbruik van 383 kWh per jaar wat je ongeveer €76 euro kost. Een inbouw vaatwassers met energielabel A+++ verbruikt gemiddeld 0,836 kWh. Bij dagelijks gebruik komt dit neer op 305,14 kWh wat je gemiddeld €61 kost.

Uit welke bestekvoorzieningen kan ik kiezen?

Vaatwassers kunnen beschikken over een besteklade of een bestekkorf. Gebruik je veel grote glazen waardoor je meer ruimte nodig heb aan de bovenkant van de vaatwasser? Kies dan voor een vaatwasser met een bestekkorf. Voor meer ruimte aan de onderkant kun je kiezen voor een besteklade. Deze zit aan de bovenkant van de vaatwasser.

Geluidsniveau

Een inbouw vaatwasser is gemiddeld stiller dan een vrijstaande vaatwasser omdat de keuken en het keukenpaneel het geluid wat dempt. Maar hoeveel geluid maakt een vaatwasser nou precies? Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort vaatwasser maar gemiddeld produceren inbouw vaatwassers 44 decibel. Extra stille vaatwassers produceren 42 decibel of minder. Om je een beeld te geven van hoe luid dit precies is, 40 decibel is te vergelijken met zacht geroezemoes in een klaslokaal, 47 decibel is te vergelijken met een regenbui.  

Afmeting

Inbouw vaatwassers zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en breedtes. De standaard breedtes zijn 45 en 60 cm. Vaatwassers met een breedte van 45 cm hebben gemiddeld een capaciteit van acht couverts. Dit is geschikt voor twee- tot vierpersoonshuishoudens. Vaatwassers van 60 cm breed zijn het meeste voorkomend in Nederland. Ze hebben gemiddeld ruimte voor twaalf tot vijftien couverts en zijn geschikt voor huishoudens vanaf vier personen.

De standaard nishoogtes voor inbouw vaatwassers zijn 82 tot 87 cm en 86 tot 92 cm. De nishoogte is de hoogte van de ruimte waarin de vaatwasser wordt ingebouwd. Standaard vaatwassers zijn geschikt voor keukens met een nishoogte van 82 tot 87 cm hoog. Meet de hoogte van de nis goed na voordat je bestelt, zorg ervoor dat je de rolmaat strak houd zodat je geen meetverschillen krijgt. Er zijn ook verhoogde vaatwassers verkrijgbaar, deze beschikken over meer ruimte binnenin. Verhoogde inbouw vaatwassers zijn geschikt voor keukens met een nishoogte van 86 tot 92 cm.  

Geschikt voor een IKEA keuken

Heb je een IKEA keuken? Let dan goed op of een inbouw vaatwasser wel in jouw keuken past. IKEA keukens hebben namelijk een lage plint en hoog front. Bepaal eerst de hoogte van de nis waarin de vaatwasser wordt geplaatst.  De volgende stap is kijken welk keukensysteem je hebt. Wanneer je jouw keuken voor juni 2014 hebt gekocht beschik je over een IKEA FAKTUM. Keukens na juni 2014 hebben het IKEA METOD keukensysteem.

IKEA FAKTUM keukens hebben een keukenfront van 70 cm hoog en IKEA METOD keukens hebben een keukenfront van 80 cm. De meeste inbouw vaatwassers passen wel in een FAKTUM keuken. Maar er zijn minder vaatwassers die passen in een METOD keuken. Het keukenfront is dan vaak te groot. En als je hem dan monteert, kan de vaatwasserdeur niet meer goed open. Maxiline vaatwassers (speciaal voor hoge keukens en lange keukenfronten) passen altijd in een IKEA METOD keuken. Maar omdat deze specifieke maten keukenpanelen de keuze in vaatwassers aardig kan beperken hebben diverse topmerken zoals Bosch, Siemens, Neff en AEG hier een oplossing voor bedacht.

VarioScharnier
Het VarioScharnier tilt het geïntegreerde keukenfront iets op bij het openen van de vaatwasser. Vaatwassers met dit scharnier passen dan ook in beide IKEA keukensystemen. Onder andere vaatwassers van Bosch, Siemens en Neff kunnen beschikken over het VarioScharnier. Bekijk hier onze VarioScharnier vaatwassers.

AEG Sliding Hinge
Ook AEG heeft een creatieve oplossing gevonden voor het IKEA keukensysteem, de AEG Sliding Hinge. Met dit systeem schuift het keukenpaneel tijdens het openen iets naar boven waardoor deze niet tegen de plint stoot. Inbouw vaatwassers van AEG met het Sliding Hinge schuifscharniersysteem zijn dan ook geschikt voor beide IKEA keukensystemen. Bekijk hier onze Sliding Hinge vaatwassers.  

Overige merken
De boven beschreven scharnieren zijn de meest bekende. Er zijn naast deze topmerken meer merken met zogenoemde “flex scharnieren”. Om zeker te weten of een vaatwasser past in jouw IKEA Keuken kun je contact opnemen met onze productspecialisten.  

 

SIEMENS inbouw vaatwassers
SMEG inbouw vaatwassers
MIELE inbouw vaatwassers
AEG inbouw vaatwassers
Bosch inbouw vaatwassers
ATAG inbouw vaatwassers

AEG ComfortLift® Vaatwasser

Een nadeel van inbouw vaatwassers is dat je erg moet bukken om de vaat in en uit te ruimen. AEG heeft hier een ergonomische oplossing voor gevonden, ComfortLift. De onderste korf van deze vaatwasser, is met één simpele beweging op dezelfde hoogte te brengen als de bovenste korf. Hierdoor hoef je tijdens het inladen en uitruimen van de vaatwasser niet meer te bukken.

Bekijk de AEG vaatwasser met Comfortlift

Zeolith®-droogsysteem

Zeoliet is een natuurlijk mineraal dat vocht opneemt en dit omzet in warme lucht. Vaatwassers met het Zeolith®-droogsysteem hebben een reservoir gevuld met Zeoliet. Vocht dat is omgezet naar warme lucht wordt vervolgens gelijkmatig over de inbouw vaatwasser verdeeld wanneer het programma is afgelopen. Hierdoor is jouw vaat nóg sneller droog. Een mooie bijkomstigheid is dat vaatwassers met het Zeolith-droogsysteem per afwasbeurt slechts 0,83 kWh verbruiken, dat is 20% minder dan de tot nu toe zuinigste vaatwasser! Goed om te weten is dat Zeoliet een vaatwasleven meegaat.

3D besteklade

Een besteklade aan de bovenkant van de inbouw vaatwasser zorgt ervoor dat er in het onderste rek meer ruimte overblijft voor vieze vaat. Tegenwoordig kun je bestek eenvoudig in- en uitruimen zonder te hoeven bukken. Miele heeft de welbekende besteklade verder vernieuwd en is gekomen met een 3D-BESTEKLADE+. Deze besteklade heeft inklapbare spijlen, is in breedte verstelbaar en heeft een verlaagbaar middengedeelte. Dit zorgt dat er altijd genoeg ruimte voor grote glazen en kookgerei. Ook zijn scherpe messen veilig in- en uit te ruimen.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.