• +3
  • Ross
  • Joep
  • Renze
  • Barry
  • Janneke
  • Lino
  • Wilfried

Hoe onderhoud je de vaatwasser?

Hoe onderhoud je de vaatwasser?

De vaatwasser komt voortdurend in aanraking met water, zeepresten en vuil. Dit kan het recept zijn voor problemen aan je vaatwasser, mits je het goed onderhoud. Je moet jezelf aanwennen om zeer regelmatig de vaatwasser goed schoon te maken. Dit voorkomt een vieze geur uit de vaatwasser en dat de vaat niet meer schoon uit de vaatwasser komt. Uiteindelijk zal regelmatig onderhoud ook de levensduur van je vaatwasser verlengen, want goed gereinigde onderdelen zullen minder snel slijten en stuk gaan.

Hoe maak je een vaatwasser schoon?

Een vaatwasser wordt vaak dagelijks gebruikt, daarom is het belangrijk deze eens in de zoveel tijd schoon te maken. Doe je dit niet? Dan kunnen er vieze geurtjes ontstaan of wordt de vaat niet meer schoon. Neem de volgende stappen voor een schone vaatwasser:

  • - Haal het filter uit de machine. Het ronde filter zit in de bodem van de vaatwasser. Die haal je uit het apparaat door deze een kwartslag te draaien en uit te lichten. Het filter zorgt ervoor dat er geen vuil in de pomp komt. Je maakt het filter schoon door deze met een zachte- of afwasborstel onder de kraan te boenen. Plaats hem daarna terug in de vaatwasser.
  • - Met de zachte borstel en een sopje maak je vervolgens de rubberen randen van het apparaat schoon. Hier kan vuil in achterblijven.
  • - Als laatste wil je de vaatwasser van binnen schoonmaken. Vuil dat je niet kunt zien, verwijder je het beste met een speciale machinereiniger. Hiervoor draai je een wasprogramma zonder vaat. Machinereiniger koop je los, op de verpakking van het product staan de precieze instructies.

Hoe ontkalk je een vaatwasser?

Je kunt erop wachten bij apparaten waarin water wordt gebruikt: kalkaanslag. Vooral als je in een omgeving woont met hard water, dan ontstaat er in een mum van tijd kalkaanslag. Kalk in je vaatwasser moet je zoveel mogelijk voorkomen. Kalk kan zorgen voor een verminderende werking van je vaatwasser en kan ook voor onherstelbare schade aan onderdelen zorgen. Het verwarmingselement is hier erg gevoelig voor en vaak zal kalk zich hieraan afzetten. Hierdoor kan de vaatwasser niet meer goed warm worden en zal het ook meer energie kosten om de vaatwasser op te warmen. Ook kan kalk in de leidingen terechtkomen, waardoor water niet meer goed kan wegspoelen.

Wij raden aan om één of twee keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Kalk in de gaatjes van de sproeiarmen kun je gemakkelijk verwijderen door de sproeiarmen los te klikken en goed schoon te maken. Eventueel prik je de gaatjes door met een scherp voorwerp. Spoel daarnaast enkele malen per jaar de vaatwasser door met een ontkalkingsmiddel. Een ontkalkingsmiddel is in de reguliere supermarkt te koop. 

ontkalk een vaatwasser

Wanneer moet je het zout van de vaatwasser bijvullen?

Zout in vaatwasser
In de vaatwasser moet je regelmatig zout toevoegen. Dit is niet zomaar tafelzout, maar een speciaal zout voor vaatwassers. Meestal zijn het wat grotere korrels zout waar een antiklonteringsmiddel aan is toegevoegd. Het zout moet nooit zomaar los in de vaatwasser worden geplaatst. Hier is een speciaal reservoir voor. Hierdoor stroomt het water voordat het in de vaatwasser terecht komt.

Waarom moet er zout in een vaatwasser?
De reden waarom er zout in een vaatwasser moet, is dat de vaat er een stuk meer van gaat glanzen. Zodra het water in aanraking met het zout komt, trekt dit calcium en magnesium uit het water en zal het water minder hard worden. Dit voorkomt bijvoorbeeld strepen op het glaswerk. Ook al heb je hard water, de vaatwasser zelf zal met behulp van het zout je water zachter maken, zodat jij altijd een glanzende vaat hebt.

Wanneer moet er zout in de vaatwasser?
Het vaatwasserszout vul je bij als het apparaat een seintje geeft. Op de bodem van een vaatwasser zit een reservoir onder een dop. Daar kan het vaatwasserszout in. Het zout zorgt ervoor dat het water in de machine wordt onthard. Het nut hiervan is dat kalk uit het water wordt gehaald waardoor er minder snel kalk wordt afgezet in het apparaat. Voor een optimaal resultaat pas je de hoeveelheid zout aan op de hardheid van het water bij jou thuis. In de handleiding van de vaatwasser staat beschreven hoe je de dosering instelt en welke het beste is voor jouw machine!

Hoe vaak moet er zout in de vaatwasser?
Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt. Je zult dus regelmatig moeten controleren of er nog zout in het reservoir zit, vooral bij het veel gebruiken van de vaatwasser. Bij moderne vaatwassers zal de vaatwasser zelf aangeven wanneer er zout bijgevuld moet worden.

Glansspoelmiddel vaatwasser

Zout zorgt ervoor dat het water minder hard wordt, maar je vaat wordt helemaal goed glanzend als je zout combineert met een glansspoelmiddel. Soms open je na een wasbeurt de vaatwasser en dan zit er op glas en bestek een wittige laag. Dit komt niet omdat de vaat niet goed is gereinigd, maar doordat etensresten zich tijdens het spoelen aan de vaat zijn gaan hechten. Tijdens de laatste spoelbeurt zal alles wel weggespoeld worden, maar het is belangrijk dat er tijdens deze laatste spoelbeurt ook glansspoelmiddel meekomt. Dit zorgt namelijk voor een beschermende laag, waardoor er geen aanslag meer op het servies komt en alles mooi gaat glanzen.

Waar moet glansspoelmiddel in een vaatwasser?
In vrijwel alle vaatwassers is een speciaal reservoir waar je glansspoelmiddel in moet gieten. Vul deze gewoon bij als het nodig is, de vaatwasser weet zelf wanneer het glansspoelmiddel vrij moet komen.

Hoe vaak moet je glansspoelmiddel bijvullen?
Net als bij zout, zul je het reservoir van glansspoelmiddel regelmatig moeten nakijken of er nog voldoende inzit. Vaak merk je het ook aan je vaat als deze er minder glanzend uitziet, dan zal waarschijnlijk het glansspoelmiddel op zijn.

Glansspoelmiddel vaatwasser
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.