Stoomoven
Op zoek naar een stoomoven? Wij loodsen je erdoorheen!
De stoomoven word steeds populairder in de Nederlandse keuken. In een stoomoven wordt water tot het kookpunt gebracht waardoor er stoom ontstaat. De gerechten worden middels deze stoom gegaard. Stomen is een snelle en vooral ook gezonde manier om gerechten te bereiden. Vitamines en mineralen blijven beter bewaard en er is geen vet nodig. De kans op het aanbranden van het eten is daarnaast bijna nihil. Met de nieuwste stoomovens is het mogelijk om naast het stomen van gerechten ook te ontdooien, koken, sudderen, bakken en braden.
De meeste stoomovens zijn lage druk (drukloze) stoomovens, maar er bestaan ook hoge druk stoomovens. Deze zijn vaak te herkennen aan een ronde metalen deur met hendel. Deze ovens zijn vergelijkbaar met de ouderwetse snelkookpan en de bereidingstijd is daarom korter dan bij lage druk stoomovens.
Assortiment stoomovenBelangrijke informatie
- Ovens met een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW worden geleverd zonder 5-aderig aansluitsnoer en perilex stekker. Deze dien je apart aan te schaffen.
- Plaats geen hitte-gevoelige materialen in de buurt van de oven.
- Veel moderne ovens hebben een eigen elektriciteitsgroep nodig .
- Maak de oven niet schoon met schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen.
Inbouw maten
Solo ovens bestaan in twee standaard inbouwmaten; 45 en 60 centimeter hoog. Om zeker te weten welke maat je nodig heb moet je de huidige nis in de keuken opmeten. Bekijk vervolgens de maattekening van het apparaat om zeker te weten dat deze zowel in de hoogte als breedte past.
Aansluiten stoomoven
Ovens met een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW worden meestal geleverd zonder 5-aderig aansluitsnoer. Een 5-aderig aansluitsnoer wordt ook wel perilex genoemd, deze wordt aangesloten op een 5-polig stopcontact, een krachtstroomaansluiting. Dit stopcontact kan meer elektriciteit leveren dan een regulier stopcontact. Dit betekend ook dat je voor stoomoven met een aansluitwaarde van meer dan 3,6 kW een 5-polig stopcontact nodig hebt in de keuken. Als je geen krachtstroom stopcontact in de keuken hebt, is het verstandig deze te laten installeren door een erkende elektricien.
Type stoomovens
Er bestaan hoge druk, lage druk en combi-stoomovens waaraan oven- of magnetron functies zijn toegevoegd. Hieronder leggen we kort de verschillen uit.
Lage druk stoomoven:
De gemiddelde stoomoven is een lage druk, ook wel drukloze stoomoven. Deze ovens werken middels een normale druk, waardoor het mogelijk is om meerdere gerechten tegelijkertijd te stomen. De lage druk stoomoven is gemiddeld goedkoper dan de hoge druk variant.
Hoge druk stoomoven:
Hoge druk stoomovens zijn te herkennen aan een ronde deur. Ze zijn vergelijkbaar met een snelkookpan, gerechten zijn in deze stoomoven sneller klaar dan in een lage druk stoomoven. Stoomovens die werken met hoge druk zijn energiezuiniger maar gemiddeld duurder in aanschafprijs.
Combi stoomoven:
Combi stoomovens zijn ovens met een geïntegreerde stoomfunctie. Deze werken met een lage druk stoomfunctie en hebben hier ook de voordelen van. De Combi stoomoven heeft naast de stoomfunctie ook de mogelijkheid om eten te ontdooien, koken, sudderen, bakken en braden.
Watervoorziening stoomoven
Er zijn twee modellen stoomovens op het gebied van watervoorziening, stoomovens die beschikken over een waterreservoir die je handmatig moet bijvullen en stoomovens die aangesloten worden op een vaste waterleiding. Let er bij de aanschaf van de stoomoven op over welke watervoorziening deze beschikt. Het moet natuurlijk in jouw keuken wel mogelijk zijn om hem op de waterleiding aan te sluiten.
Combi-steam ovens
Lancellotti en Steel hebben Combi-steam ovens ontwikkeld die zich onderscheiden van andere stoomovens doordat gerechten worden bereid met een mix van hitte en stoom. De temperatuur in de oven kan oplopen tot boven de 100 graden en de vochtigheid kan worden ingesteld naar wens. Hierdoor is deze Combi-steam oven ideaal voor het bereiden van gerechten met een zachte structuur.
Pyrolyse
Pyrolyse is een reinigingssysteem waarbij de oven zichzelf verhit tot ongeveer 500 graden en hiermee alle aangekoekte etensresten verbrand en reduceert tot as. Het as kun je na het afkoelen gemakkelijk uit de oven vegen met een vochtig doekje waardoor je dus geen dure reinigingsmiddelen meer nodig hebt.
Thermic Air
AEG ovens die uitgerust zijn met Thermic Air, leveren perfecte bakresultaten op elke hoogte in de oven. Of je jouw gerecht nu onder-, boven- of middenin zet. Elke hoogte is geschikt. Thermic Air ovens zijn daarnaast snel voorverwarmd en kunnen de bereidingstijd van je gerechten tot 20% verminderen.
Meer weten?
Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!
Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.