• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Inductie fornuis

Inductie fornuis

Op zoek naar een inductie fornuis? Wij loodsen je erdoorheen!

Fornuizen zijn een combinatie van een oven en kookplaat. Ze zijn bij Keukenloods.nl verkrijgbaar in maar liefst negen breedtes. Binnen deze maten wordt er onderscheid gemaakt tussen inductiefornuizen, gasfornuizen en keramische fornuizen. En zelfs binnen deze categorie wordt er nog onderscheid gemaakt tussen fornuizen met een oven of meerdere ovens. Hier vind je meer informatie over inductiefornuizen zodat je gericht jouw keuze kunt maken.

Inductie fornuizen bestaan uit één of meerdere ovens met bovenop een inductiekookplaat. In de inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld generen, dit veld verhit de pan. Hierdoor wordt de kookplaat zelf niet warm en gaat er dus nauwelijks warmte verloren. Ook is er geen open vuur waardoor dit de veiligste manier van koken is. Het is dan ook niet voor niets dat koken op inductie de afgelopen jaren steeds populairder wordt.

Assortiment inductie fornuis

Belangrijke informatie

 • Inductie fornuizen worden geleverd zonder stekker (perilex) en vaak zonder aansluitsnoer (5-aderig).
 • Je hebt voor koken op inductie speciale pannen nodig.
 • Houdt spullen uit de buurt van het fornuis die kunnen beschadigen door de hitte.
 • Veel fornuizen hebben een eigen elektriciteitsgroep nodig.
 • Gebruik geen schuursponsjes of andere agressieve schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van je fornuis.

Soorten ovens

Zoals eerder aangegeven kan een fornuis beschikken over verschillende soorten ovens. We onderscheidden vier soorten; de conventionele oven, gasoven, heteluchtoven en multifunctionele oven. Deze verschillen vooral in het aantal functies, maar ook de techniek van deze ovens is soms anders.

Conventionele oven:
Een conventionele oven is een elektrische oven met een verwarmingselement aan de boven- en onderkant van de binnenzijde. Beide zijn apart in te stellen waardoor je bijvoorbeeld de bodem van het eten nog even kan doorbakken als de bovenkant al klaar is of andersom. Conventionele ovens zijn over het algemeen simpele apparaten met één of twee functies en hierdoor relatief goedkoop in aanschaf.

Gasoven:
Gasovens worden verwarmd door een gasbrander aan de onderkant van de binnenzijde van de oven. Met voorgeprogrammeerde draaiknoppen kun je de temperatuur instellen tussen de 140 en 280 graden. Een groot voordeel van de gasoven is dat tijdens het bakken de luchtvochtigheid hoog blijft, hierdoor blijft vis en vlees malser.

Heteluchtoven:
Heteluchtovens zijn elektrisch en verspreidden warmte evenredig door de oven met een ventilator. Door dit systeem worden gerechten gelijkmatig gegaard. Heteluchtovens zijn sneller op temperatuur dan andere ovens.

Multifunctionele oven:
Een multifunctionele oven is een elektrische heteluchtoven die is uitgebreid met bijvoorbeeld een ontdooistand, een pyrolyse reinigingssysteem of een stoomfunctie.

Aansluiten inductiefornuis

Fornuizen worden meestal geleverd zonder aansluitmateriaal wat inhoudt dat je zelf een aansluitsnoer moet aanschaffen. Een inductie fornuis moet worden aangesloten op een 5-polig, oftewel perilex stopcontact. Een perilex stopcontact, ook wel krachtstroomaansluiting, kan meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact. Als jouw keuken niet over een perilex stopcontact beschikt, is het verstandig om deze te laten installeren door een erkend elektricien. Voor de aansluiting van je fornuis op het perilex stopcontact heb je een 5-aderig aansluitsnoer met perilex stekker nodig.

Aansluiten inductiefornuis

Wat zijn de voordelen van een inductiefornuis?

Er zijn verschillende soorten fornuizen en het inductiefornuis is een van deze soorten. Een inductiefornuis maakt gebruik van elektrische spoelen om etenswaren op te warmen of te koken. Deze spoelen bevinden zich onder de pan. Er is een soort magneet aanwezig en uiteindelijk gaat de aanwezige wervelstroom door de pan heen die zich op het fornuis bevindt. Vervolgens komt er warmte vrij wat er weer toe leidt dat er eenvoudig gekookt of eten opgewarmd kan worden. Het gebruiken van een inductiefornuis brengt dan ook meerdere voordelen met zich mee.

Het hitteveld past zich aan

Het hitteveld dat aanwezig is bij een inductiefornuis is in staat zijn eigen grootte, oftewel zijn eigen oppervlakte aan te passen. Niet iedere pan heeft een even grote bodem. De ene pan is een stuk kleiner dan de ander en een inductiefornuis is dusdanig gemaakt dat het veld dat zichzelf opwarmt, even groot wordt als de bodem van de pan. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van de pan snel en ook zeer efficiënt opgewarmd of gekookt kan worden.

Een kinderslot

Bij een inductiefornuis is er in vrijwel ieder geval een kinderslot aanwezig. Fornuizen kunnen voor kleine kinderen vaak erg gevaarlijk zijn. Bij een inductiefornuis is er een kinderslot aanwezig dat ervoor zorgt dat een kind niet zomaar zijn handen kan verbranden. 

Efficiënt en duurzaam

Een inductiefornuis is erg efficiënt met wat het verbruikt. Dit betekent dat hij niet aan staat wanneer dit niet nodig is en zelf ook goed de hoeveelheid energie die nodig is kan bepalen. Op deze manier wordt er nooit teveel energie gebruikt door het inductiefornuis. Uiteindelijk kan dit ook financieel erg voordelig zijn, omdat je uiteraard op de energierekening bespaart. Tegelijkertijd ben je dan ook nog eens zeer duurzaam bezig. 

Snel warm

Het laatste voordeel uit dit rijtje is een voordeel dat algemeen bekend is. Een inductiefornuis is namelijk snel warm. Dit zorgt ervoor dat als je bijvoorbeeld gehaast iets te eten moet opwarmen, het inductiefornuis je hier absoluut een handje bij helpt. Binnen de kortste keren is er hitte aanwezig en kan de inhoud van de pan worden opgewarmd, of indien nodig zelfs worden gekookt. Dit scheelt in veel gevallen erg veel tijd

Combi-Steam Maestro

Lancellotti fornuizen met een Combi-Steam oven maken gebruik van een combinatie van hetelucht en stoom voor het perfecte bakresultaat. Normale ovens werken alleen met hete lucht wat vocht onttrekt aan de oven waardoor eten uitdroogt. Door voeding te stomen blijven smaak, voedingsstoffen en vitamines tijdens het bereiden beter behouden. Gerechten blijven hierdoor lekker mals én zijn eerder klaar.

Combi-Steam Maestro
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.