Black
Friday
 • +4
 • Lino
 • Raoul
 • Ruud
 • Jari
 • Reynaldo
 • Jamie

Vrijstaande vriezer

Vrijstaande vriezer

Op zoek naar een vrijstaande vriezer? Wij loodsen je erdoorheen!

Vrijstaande vriezers zijn een aanwinst in de keuken als je voedingsmiddelen een lange tijd wil bewaren. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Je hebt onder andere vrieskisten, hoge vrieskasten en tafelmodellen. Een vrieskist is groot en biedt veel ruimte om grote hoeveelheden etenswaren te bewaren. Daarentegen zijn ze lastig in te delen en kun je lastig bij producten die op de bodem van de kist liggen als het vol zit. Wil je liever een apparaat dat efficiënt en overzichtelijk in te delen is? Dan past een hoge vrieskast met meerdere lades waarschijnlijk beter bij jou. 

Top 10 vrijstaande vriezers

Assortiment vrijstaande vriezer

Belangrijke informatie

 • Als je de vriezer in een onverwarmde ruimte wilt plaatsen controleer dan eerst of het apparaat daar geschikt voor is (klimaatklasse).

Inhoud

De inhoud van een vrijstaande vriezer wordt weergeven in liters, dit geeft weer hoeveel voedingsmiddelen je erin kunt bewaren. Het aantal liter kun je gebruiken om de vulinhoud van vriezers met elkaar te vergelijken.

Een huishouden van 1 of 2 personen heeft over het algemeen genoeg aan een vriezer van 100 liter. Een gezin dat vier of meer personen telt heeft al snel behoefte aan een vriezer van minstens 200 liter.

Hoe je de vriezer gebruikt is ook bepalend aan het aantal liters dat bij jouw huishouden past. Doe je vaak grote boodschappen en vries je deze in? Of blijft het bij af en toe een kliekje?

Energieklasse

Voorheen waren vriezers echte energieverslinders. Dit is ook het beeld dat de gemiddelde persoon nu nog heeft. Tegenwoordig is dit helemaal niet meer het geval! Veel fabrikanten zijn de laatste jaren ingesprongen op de vraag van de consument om meer energie- en milieubewuste apparaten te produceren. Ook de komst van het verplichte energielabel door de Europese Unie heeft bijgedragen aan het feit dat fabrikanten meer energiezuinige apparaten zijn gaan maken.

Op het energielabel staat de energieklasse en het gemiddelde verbruik van een apparaat vermeld in kWh (kilowattuur). Vriezers worden ingedeeld in energielabels die gaan van A+ tot en met A+++, waarbij A+++ bijna twee keer zo zuinig is als A+.

Om je te helpen bij het vertalen van het energieverbruik en de kosten ervan, is hieronder een tabel van Milieu Centraal geplaatst.

 

 

Verbruik en kosten op jaarbasis

Energieklasse

Vrijstaande vriezer

Kistmodel vriezer

Verbruik

Kosten

Verbruik

Kosten

A+++

120 kWh

€24

120 kWh

€24

A++

190 kWh

€38

180 kWh

€36

A+

240 kWh

€48

230 kWh

€48

*Stroomkosten bij elektriciteitsprijs 20 cent per kWh (prijspeil 2017).

Geluidsniveau

Het geluid dat een vriezer produceert wordt gemeten in decibel (dB). Beschik je over een open keuken? Dan raden wij aan voor een apparaat te kiezen dat niet meer dan 42 dB geluid maakt. Dit geluidsniveau is te vergelijken met normale omgevingsgeluiden.

Geluidsniveau

Klimaatklasse

De klimaatklasse is een belangrijke indicator voor mensen die een vriezer in een koude ruimte willen zetten. De meeste vriezers werken namelijk niet naar behoren in een omgeving van 10°C en de meeste vriezers gaan zelfs stuk als de temperatuur lager is dan dat. Er zijn vier klimaatklassen:

 • SN (Subnormaal) > Het apparaat kan geplaatst worden in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C.
 • (Normaal) > Het apparaat kan geplaatst worden in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C.
 • ST (Subtropisch) > Het apparaat kan geplaatst worden in omgevingstemperaturen van +16°C tot °C tot +38°C.
 • T  (Tropisch) > Het apparaat kan geplaatst worden in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C.

Op ons blog is meer te lezen over de klimaatklassen van vriezers.

Vriestemperatuur

De temperatuur in een vriesvak of een vrieskast kan erg verschillen. De vriestemperatuur van een vriezer wordt weergegeven in sterren. Het aantal sterren kun je aflezen van een sticker in of op het apparaat. Daarnaast vind je het in de specificaties. Bekijk de tabel hieronder en vind uit waar de hoeveelheid sterren voor staan.

Aantal sterren

Temperatuur vriesvak

Bewaartijd

*

-6°C

1 week

**

-12°C

1 maand

***

-18°C

3 maanden

****

-18°C of lager

3 maanden en geschikt voor het invriezen van verse etenswaren

Invriescapaciteit

De invriescapaciteit van een vriezer is bepalend voor de hoeveelheid kilo’s etenswaar die je in 24 uur kan invriezen. Bepaalde vriezers beschikken over een handige snelvriesfunctie. Bij het inschakelen van deze technologie wordt de temperatuur van de vriezer nog lager waardoor je voedingsmiddelen sneller kunt invriezen.

Bewaartijd bij stroomuitval

In Nederland gebeurt het gelukkig niet vaak, maar het komt voor dat de stroom uitvalt. Een vriezer zonder stroom betekent dat producten gaan ontdooien en dat je het weg kan gooien. Dit wil je natuurlijk niet. Wil jij dit risico zo goed mogelijk afdekken? Dan kun je bij de aanschaf van een vriezer letten op de bewaartijd. Dit geeft aan hoelang de vriezer de producten kan bewaren als het apparaat zonder stroom zit.

Siemens vriezer vrijstaand
zanussi vriezer vrijstaand
Liebherr vriezer vrijstaand
Smeg vriezer vrijstaand
Bosch vriezer vrijstaand
AEG vriezer vrijstaand

NoFrost

Is de vriezer schoonmaken niet jouw favoriete klusje? Met een vrijstaande vriezer met NoFrost technologie is dat verleden tijd! Deze apparaten beschikken over een innovatief recirculatiesysteem waardoor de lucht in de vriezer een minimale luchtvochtigheid heeft. Hierdoor kan ijs zich niet afzetten tegen de wand en hoef je nooit meer handmatig de vriezer te ontdooien. Ideaal toch?

FreshSensor

De temperatuur in een vriezer kan flink schommelen door het openen van de deur. Hoe vaker dit gebeurt, hoe nadeliger het is voor de kwaliteit van het ingevroren etenswaar. Om dit probleem te tackelen is er een FreshSensor ontwikkeld. De sensor houdt de temperatuur van de vriezer in de gaten en kan de temperatuur verlagen om de schommelingen tegen te gaan. Zo blijven je etenswaren langer vers!

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.