• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Schouw afzuigkappen

Schouw afzuigkappen

Op zoek naar een schouw afzuigkap? Wij loodsen je erdoorheen!

Afzuigkappen zijn grofweg in vier groepen in te delen; schouwkappen, inbouw afzuigkappen, kookveldafzuiging en onderbouw afzuigkappen. De wandschouw afzuigkap, hoekschouw afzuigkap en eilandschouw afzuigkap vallen onder de categorie schouwkappen. Deze afzuigkappen zijn echte blikvangers in de keuken. Door de diverse mogelijkheden in design, is de stijl van de keuken met deze afzuigkap te bepalen. Ze zijn voornamelijk gemaakt van RVS maar ook verkrijgbaar in RVS in combinatie met glas. Op zoek naar een afzuigkap met kleur? Dat is ook vaak mogelijk. Merken als Smeg, Boretti, Falcon, Falmec, Lancellotti en Steel hebben ook gekleurde schouw afzuigkappen in hun assortiment. Soms kun je ook zelf een (RAL) kleur kiezen. Bekijk bijvoorbeeld eens de gekleurde wandschouw afzuigkappen van Smeg.

Assortiment schouw afzuigkappen

Belangrijke informatie

 • Er zijn afzuigkappen met en zonder motor, let hierop bij de aanschaf!
 • De minimale afstand tussen kookplaat en afzuigkap bedraagt 65 cm (behalve bij downdraft afzuigkappen).
 • Downdraft afzuigkappen en werkbladafzuiging zijn niet geschikt voor gaskookplaten.
 • Afzuigkappen met luchtafvoer worden vaak geleverd zonder afvoerslang en pijp.
 • Plasma filters zijn geschikt voor iedere afzuiginstallatie en los verkrijgbaar ten behoeve van recirculatie.

Soorten schouwmodel afzuigkappen

 
Wandschouw afzuigkap Wandschouw afzuigkap

De wandschouw afzuigkap is de meest verkochte uitvoering van de afzuigkap en wordt direct aan de wand boven de kookzone gemonteerd. De meeste wandschouw afzuigkappen lopen schuin af naar boven. Andere modellen zijn bovenop plat en eventueel geschikt om er iets op te zetten. Tegenwoordig zijn er ook headfree modellen beschikbaar. 

Eilandschouw afzuigkap Eilandschouw afzuigkap

De eilandschouw afzuigkap hangt helemaal vrij en is perfect om boven een kookeiland te plaatsen. Eilandschouw afzuigkappen zijn verkrijgbaar met een interne of externe motor en je kunt kiezen voor een model met een recirculatiesysteem. Er zijn prachtige design eilandschouw afzuigkappen die zo zijn ontworpen dat ze op een lamp lijken.

Schuine afzuigkap Schuine afzuigkap

Een schuine afzuigkap zorgt voor een luxe uitstraling in je keuken en voorkomt dat je je hoofd kan stoten tijdens het koken. Er zijn veel verschillende designs en kleuren beschikbaar van diverse topmerken. Ga je voor glas, rvs of een combinatie daarvan? Voor een witte, zwarte of misschien wel een koperen afzuigkap.


 

Grootte afzuigkap

De maat van een afzuigkap hangt af van de maat van je kookplaat. Hoe breder de kookplaat hoe breder de afzuigkap moet zijn. Je kunt hierbij als uitgangspunt nemen, de breedte van de afzuigkap moet minimaal gelijk zijn aan die van je kookplaat.

Afzuigcapaciteit

Je wilt natuurlijk een schouwkap die jouw keuken vrij houdt van etensluchtjes, dampen en walmen die tijdens het koken vrijkomen. De mate waarin een afzuigkap in staat is geuren af te zuigen wordt weergegeven als de afzuigcapaciteit en wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³). Met de berekening hieronder kun je eenvoudig berekenen hoeveel afzuigcapaciteit jouw nieuwe afzuigkap moet hebben.

Aparte keuken

Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 10

Open keuken

Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 20

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de maximale afzuigcapaciteit:
– Een schone, gladde en zo kort mogelijke pijp voert de lucht het beste af
– Bochten in de pijp verminderen de afzuigcapaciteit met 73 m3 per bocht

Let wel op, meer afzuigcapaciteit is niet altijd beter. Wanneer de afzuigcapaciteit te sterk is voor jouw keuken wordt ook zuurstof naar buiten afgevoerd. Dit is natuurlijk geen verbetering voor de luchtkwaliteit. Heb je hulp nodig met bepalen van de juiste afzuigcapaciteit? Neem dan contact op met onze service afdeling.

Afzuigcapaciteit

Afstand afzuigkap en kookplaat

De afstand tussen de afzuigkap en kookplaat luistert vrij nauw. De juiste afstand zorgt ervoor dat de afzuigkap optimaal werkt en brandgevaarlijke situaties worden voorkomen. De ideale afstand tussen de kookplaat en afzuigkap hang af van het type kookplaat. 

Gaskookplaat

Minimale afstand: 65 centimeter
Maximale afstand: 80 centimeter

Inductie en keramische kookplaat

Minimale afstand: 55 centimeter
Maximale afstand: 80 centimeter

Soorten afzuigsystemen

Schouwkappen kunnen beschikken over drie afzuigsystemen om etensluchtjes af te voeren. Een recirculatiesysteem, een centraal afzuigsysteem of het welbekende luchtafvoer naar buiten.

Luchtafvoer:
Afzuigkappen met een luchtafvoersysteem vervoeren kookgeuren met behulp van een motor via de afzuigkap naar buiten. De motor in deze afzuigkap zorgt ervoor dat grote hoeveelheden geuren naar buiten kunnen worden afgevoerd. Is dit het afvoersysteem van jouw keuze of degene die je nodig hebt in jouw keuken? Houd er dan rekening mee dat je de afvoerslag en pijp vaak los moet bestellen. Doorgaans zijn afvoerkanalen verkrijgbaar met een diameter van 12 of 15 centimeter. Kies voor de beste prestaties een afvoerslang of pijp met een diameter van 15 centimeter. Afzuigkappen met een luchtafvoersysteem zijn niet geschikt om aan te sluiten op een centraal afzuigsysteem.

Recirculatie:
Heb je in jouw woning geen afvoer naar buiten? Kies dan voor een afzuigkap met een recirculatiesysteem. Geuren worden dan door het systeem gefilterd en als schone lucht terug de ruimte in geblazen. Het voordeel hiervan is dat je bespaart op stookkosten doordat warme lucht naar binnen wordt geblazen. Afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben naast het bekende vetfilter ook een koolstoffilter die je periodiek dient te vervangen of te regenereren wanneer het model het toelaat. Het is afhankelijk van het filter hoe vaak deze vervangen moet worden.

Een andere optie naast een afzuigkap met een recirculatiesysteem is een plasma filter aansluiten op de afzuigkap. Een Plasmamade Airfilter is direct op iedere afzuigkap te plaatsen. Hiermee wordt de lucht gefilterd en terug de woning in geblazen. Het Airfilter elimineert naast kooklucht ook de pollen en bacteriën in jouw woning.

Centraal afzuigsysteem
Je hebt ook afzuigkappen zonder motor, deze dienen aangesloten te worden op een centraal afzuigsysteem. Dit systeem voert etensluchtjes via hetzelfde mechanische kanaal als lucht uit het toilet en badkamer. Afzuigkappen zonder motor zijn in vergelijking met de eerder genoemde systemen goedkoper en vrij stil. Een nadeel van dit systeem is afzuigcapaciteit, deze is afhankelijk van het centrale afzuigsysteem welke je niet zelf kunt instellen  

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van afzuigkappen kan flink van elkaar verschillen. Afzuigkappen met een motor of reciculatiesysteem maken over het algemeen meer geluid als een afzuigkap die wordt aangesloten op een centraal afvoersysteem. Afzuigkappen produceren gemiddeld tussen de 50 en 65 decibel. 50 decibel is te vergelijken met het geluid van regen, 60 decibel met een gemiddelde wasmachine.

Filters

Alle schouw afzuigkappen beschikken over een vetfilter om het vet uit de lucht de filteren. Vetfilters moeten om de zoveel tijd vervangen worden voor de optimale werking van jouw afzuigkap. Hoe vaak deze vervangen moet worden hangt af van de kwaliteit van het filter. Bekijk in de handleiding hoe vaak het vetfilter vervangen moet worden.

Afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben naast een vetfilter ook een koolstoffilter, deze hoef je niet schoon te maken. Wel geldt ook voor filters dat de verschillen in kwaliteit invloed heeft op de levensduur. Wil je het koolstoffilter vervangen? Bekijk dan het typenummer van de afzuigkap om te bekijken welk koolstoffilter hier bij past.

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van filters is het plasma filter. Dit filter vervangt het afvoerkanaal en recirculeert de opgezogen lucht. Een PlasmaMade Airfilter is direct op de afzuigkap te plaatsen en filtert de kooklucht, pollen en bacteriën in jouw woning.

Filters afzuigkap

AEG Hob2Hood (H2H)

Tegenwoordig wordt er steeds meer geautomatiseerd, zo ook koken. Een slimme oplossing om het koken eenvoudiger te maken is het Hob2Hood (H2H) systeem van AEG. H2H is een draadloze verbinding tussen jouw afzuigkap en kookplaat. De afzuigkap schakelt automatisch in op het moment dat jij de kookplaat aanzet. Met H2H hoef jij je alleen nog maar te focussen op koken, ongewenste etensluchtjes zijn verleden tijd.

HeadFree Afzuigkappen

HeadFree afzuigkappen hebben een schuin design zodat er meer ruimte is voor je hoofd en je deze niet meer stoot tijdens het koken. Daarnaast geeft het design je keuken een moderne uitstraling. Topmerken als Siemens, Bosch, Miele, AEG en Falmec hebben HeadFree afzuigkappen met verschillend design. Ze zijn afgewerkt met gekleurd glas en RVS details of volledig vervaardigd uit RVS. Binnen het assortiment van Keukenloods.nl zijn er zelfs HeadFree afzuigkappen met (gekleurde) LED sfeerverlichting!

HeadFree Afzuigkap

Home Connect van Siemens en Bosch

Er zijn afzuigkappen van Siemens en Bosch verkrijgbaar met een Home Connect applicatie voor op je smartphone of tablet. Dit systeem maakt het nog eenvoudiger om de verlichting en afzuigcapaciteit te regelen via de telefoon. Maar ook het onderhoud wordt makkelijker. Wil je weten welk filter je nodig heb of wanneer je het vetfilter moet vervangen? De app vertelt het je allemaal.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.