• +1
  • Ross
  • Janneke
  • Lino
  • Ruud
  • Jaleel

Power management

'Power management' is een nieuwe functie van Indesit, Whirlpool en Bauknecht. Inductiekookplaten met een aansluitwaarde van 3,65 kW of hoger moeten op 2 of 3 fase aangesloten worden. Met 'Power management' kun je het maximale vermogen van inductiekookplaten instellen. Het vermogen wordt vervolgens afgewisseld tussen de actieve kookzones. Tijdens het koken kan het vermogen dus nooit hoger liggen dan de ingestelde aansluitwaarde, ook als je alle zones aan hebt staan. Dit geeft je de mogelijkheid om deze kookplaten aan te sluiten op 1 fase

Niet alle inductiekookplaten beschikken over Power management. Deze varianten kunnen ook niet omgeschakeld worden.

Hoe werkt het?

Met de Power management functie kun je dus het gewenste maximaal vermogen instellen. De inductiekookplaat compenseert deze verlaging door het vermogen actief over de kookzones af te wisselen. Zo worden alle pannen verwarmd, maar ‘pauzeert’ de kookzone regelmatig een ogenblik om een andere zone aan te sturen. Uiteraard zonder dat dit ten koste gaat van de kookresultaten.

Het afwisselen van het vermogen gebeurt alleen als het ‘vraagvermogen’ van de kookzones hoger ligt dan de ingestelde aansluitwaarde. Gebruik je dus bijvoorbeeld twee zones op halve kracht, dan zal Power management niet ingeschakeld worden.

Hoe werkt het?

Hoe stel je Power management in?

Power management is een functie die handmatig in- en uitgeschakeld kan worden. Inductiekookplaten beschikken over 4 vermogensniveaus: 2,5 – 4,0 – 6,0 en 7,2 kW. De kookplaat staat standaard ingesteld op het maximumvermogen van 7,2 kW.  Zodra de kookplaat op het stopcontact is aangesloten kun je de eerste 60 seconden het maximale vermogen aanpassen met de volgende stappen:

  1. Druk ca. 3 seconden op de toets Vermogensregeling
  2. Druk op de toets Vermogensregeling om de voorgaande stap te bevestigen. Het display toont nu “P L”
  3. Druk de plus of min van de timer in om het gekozen vermogen in te stellen. Zowel het lampje als de in-bedrijf-lampjes voor de afzonderlijke kookzones gaan nu branden.
  4. Druk vervolgens op de toets Vermogensregeling om de voorgaande stap te bevestigen. Het display toont het ingestelde vermogen, dat ongeveer 2 seconden knippert. Hierna laat de kookplaat een geluidssignaal horen en schakelt zich vervolgens zelf uit. De plaat is nu klaar voor gebruik.

Je kunt deze stappen uiteraard ook terugvinden in de handleiding van de kookplaat.

Hoe stel je Power management in?

Wat zijn voordelen?

Het grootste voordeel is dat er geen extra groep aangemaakt hoeft te worden in de meterkast. Je kunt het aansluiten op een normaal geaard stopcontact.

Bovendien voorkomt de kookplaat overbelasting. De functie past namelijk het vermogen aan wanneer dit bij één of meerdere kookzones boven de 2,4 kW uit komt. Daarom kan deze inductievariant op een normale stekkerdoos worden aangesloten, ook al is de aansluitwaarde hoger dan bijvoorbeeld 7,4 kW.

Wat zijn voordelen?

Wat zijn nadelen?

Bij een aansluiting op 1-fase wordt het vermogen zo efficiënt mogelijk verdeeld over kookzones om het vermogen laag te houden. Hierdoor kunnen niet alle kookzones tegelijkertijd op volle kracht aan staan. Stel: De maximale stand van de kookzones is 10 en je zet alle kookzones aan, dan verlaagt de Power management functie deze tot bijvoorbeeld stand 7. Dit kan ervoor zorgen dat het iets langer duurt om een maaltijd op tafel te zetten.

Wat zijn nadelen?

Is een kookplaat met Power management duurder dan een reguliere inductiekookplaat?

Een kookplaat met Power management heeft doorgaans geen extra functies zoals geïntegreerde afzuiging, om het vermogen zo laag mogelijk te houden. Kosten worden dus bespaard op deze uitgebreide en vaak dure mogelijkheden. De kookplaat hoeft dus niet per definitie duurder te zijn.

Is een kookplaat met Power management duurder dan een reguliere inductiekookplaat?

Is een kookplaat met Power management energiezuiniger dan een reguliere kookplaat?

Een kookplaat die op Power management staat ingesteld kan minder energie verbruiken dan een reguliere kookplaat met dezelfde aansluitwaarde. Als er op een reguliere kookplaat alleen op laag vermogen wordt gekookt, zal dit qua energieverbruik natuurlijk weinig verschillen.

Is een kookplaat met Power management energiezuiniger dan een reguliere kookplaat?

Kun je dit type inductiekookplaat zelf monteren?

In de gebruiksaanwijzing wordt aangegeven hoe de kookplaat in verschillende situaties aangesloten kan worden, maar de fabrikant adviseert om een erkende elektricien of monteur in te schakelen. Kies je ervoor om dit niet te doen en mochten er later problemen ontstaan, kan dit gevolgen hebben voor de garantie.

Kun je dit type inductiekookplaat zelf monteren?

Nieuwsgierig geworden?

Neem eens een kijkje in ons assortiment van inductiekookplaten met Power management.

Nieuwsgierig geworden?