• +4
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Lino
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Welke pannen heb ik nodig?

Welke pannen heb ik nodig?

Tegenwoordig zijn de meeste pannen op de markt universeel. Dus geschikt voor inductie, gas- of keramische kookplaten. Maar stap je over van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat, dan heb je vaak andere pannen nodig. Voor een inductiekookplaat is het namelijk belangrijk dat de bodem van de pan volledig vlak is. En als ze al gebruikt zijn op een gaskookplaat is de bodem vaak een beetje vervormd. Ook zijn oudere pannen vaak niet geschikt voor inductie (de bodem van de pan maakt dan geen connectie met de kookplaat).

Pannenset geschikt voor inductie

Wat voor pannen heb je nodig voor koken op inductie?

Niet alle pannen zijn geschikt voor koken op inductie. Je hebt speciale pannen nodig die een magnetiseerbare bodem hebben en volledig vlak zijn. Een vlakke bodem is nodig zodat de pannen direct contact hebben met de kookplaat. Pannen die gebruikt zijn voor koken op gas kun je niet meer gebruiken. Deze zijn vaak krom getrokken. Gebruik het liefst een pan met een dikke bodem die bestaat uit verschillende lagen metaal, ook wel een sandwichbodem genoemd. Ook gietijzeren pannen zijn erg geschikt voor inductie koken. Op de verpakking of in de specificaties van een pan staat weergegeven of je hem kan gebruiken voor inductie.

Wat voor een pannen heb je nodig voor koken op gas?

Koken op gas vereist geen speciale pannen. Met elke soort pan van elk willekeurig materiaal kun je koken op gas. Aluminium, koper, staal of gietijzer, het is allemaal geschikt. Een groot voordeel van een gaskookplaat is dat wokken tot de mogelijkheden behoort. Met een elektrische kookplaat zoals een inductie of keramische kookplaat kan dit niet. Voor gaskookplaten zijn speciale wokbranders verkrijgbaar waarmee snel en op een zeer hoge temperatuur een maaltijd kan worden bereid. Met een speciale wokpan kun je dan op hoge temperatuur groenten wokken.

Gas koken

Wat voor een pannen heb je nodig voor keramisch koken?

Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig. Al is het wel zo dat pannen die gebruikt zijn op een gaskookplaat, niet meer geschikt zijn om te gebruiken op een keramische kookplaat. Bij koken op gas trekken pannen vaak krom. Omdat de pannen niet meer over een vlakke onderzijde beschikken kunnen ze niet meer optimaal contact maken met de keramische kookplaat en gaat veel warmte verloren. Als je nieuwe pannen koopt, kun je het beste pannen met een gladde en dikke bodem aanschaffen omdat deze de warmte het beste geleiden. De pan warmt dan het snelst op.

Welke pannen kunnen in de oven?

Soms moet je vlees eerst laten braden in een pan op het vuur en daarna verder laten garen in de oven. In die gevallen is een ovenbestendige pan erg handig. Niet alle pannen zijn geschikt voor in de oven. Pannen met een kunststof handvat en/of een antiaanbaklaag zijn niet geschikt. Gietijzeren en roestvrijstalen pannen zijn meestal wel geschikt voor in de oven.

pannen in de oven

Koop je pannen bij Keukenloods.nl

Voor koken op gas zijn alle pannen dus geschikt. Stap je over op keramisch of inductie? Dan is het raadzaam om nieuwe pannen aan te schaffen. Ga voor een pan met een dikke bodem voor betere geleiding van de hitte. Gietijzeren pannen zijn voor alle warmtebronnen geschikt (zelfs in de oven). Bekijk hier de pannen van Keukenloods.nl.

Bekijk onze pannen
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.