• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Wijnkoelkasten

Wijnkoelkasten

Op zoek naar een wijnkoelkast? Wij loodsen je erdoorheen!

Deze bijzondere koelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Naast wijnkoelkasten heb je ook wijnklimaatkasten. En daar zit een groot verschil in.

Wijnkoelkast
Een wijnkoelkast wordt ook wel een serveerkast genoemd. Hierin bewaar je wijn op de juiste temperatuur zodat je deze direct kan schenken. De temperaturen zijn meestal in te stellen tussen de 8 en de 18°C. Rode en witte wijn hebben over het algemeen een andere serveertemperatuur. Om die reden zijn veel wijnkoelkasten voorzien van minstens twee verschillende temperatuurzones.

Wijnklimaatkast
Deze variant schaf je aan om wijnen in te laten rijpen. Deze kast bootst het klimaat van een traditionele wijnkelder na. Hier kun je wijn jarenlang in bewaren totdat de optimale smaak is bereikt. De temperatuur in deze koelkasten zijn gemiddeld 12°C. Dit is de beste temperatuur om wijn te rijpen, ongeacht om wat voor een soort druif het gaat. Wijnklimaatkasten beschikken meestal over een ondoorzichtige deur zodat licht compleet wordt buitengesloten. Deze kasten zijn vaak groot zodat je er veel flessen in kunt bewaren.

Top 10 Wijnkoelkasten

Assortiment wijnkoelkasten

Belangrijke informatie

Wijn is een gevoelige drank. De smaak is heel gevoelig voor omgevingsfactoren tijdens het rijpen. Door de drank in de juiste omstandigheden te bewaren kun je er het beste uit halen. De volgende elementen hebben invloed op wijn.

 • De ideale bewaartemperatuur
  Het bewaren van wijn kan het beste worden gedaan op 12°C, zoals in een wijnklimaatkast. Het is hierbij belangrijk dat de temperatuur van de omgeving constant is. Een klein verschil kan de smaak van wijn nadelig beïnvloeden.

  Wijn zet je voor het schenken in een daarvoor bestemde koelkast. Veel varianten hebben verschillende temperatuurzones, omdat ieder wijnsoort een andere ideale serveertemperatuur heeft. In deze kasten kun je dat dus goed instellen.
 • De optimale luchtvochtigheid
  Een optimale luchtvochtigheid van de omgeving is belangrijk voor de kurk. Voor het beste resultaat van de wijn dient de kurk continue vochtig te zijn. Op die wijze blijft de fles luchtdicht afgesloten. De vochtigheidsgraad van de omgeving van de fles mag niet lager dan 55%, en niet hoger dan 80% zijn. Bij een te hoge luchtvochtigheid ontstaat er schimmel.
 • Ventilatie frisse lucht
  Je zou het misschien niet verwachten, maar wijn ‘ademt’ door de fles heen. Het is hiervoor belangrijk dat de lucht in de wijnklimaatkast aangenaam is. Als dat niet zo is beïnvloedt dat het karakter van de wijn en komt de smaak niet tot zijn recht. Om deze reden zijn vele wijnklimaatkasten voorzien van een ventilatiesysteem dat voor frisse lucht zorgt.
 • Trillingvrije omgeving
  Het is belangrijk dat wijn in een trillingvrije omgeving wordt bewaard. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de wijn niet gestoord. Een klimaatkast is gemaakt om deze omgevingstrillingen op te vangen. Je bent dus verzekerd van een kalme omgeving waarin wijn ongestoord kan rijpen.
 • Donkere ruimte
  In licht zit uv-straling. Deze is goed voor het rijpen van de druif, maar als het eenmaal is geperst wil je niet meer dat wijn in aanraking komt met straling. Dit bevordert namelijk het verouderingsproces en dat is weer nadelig voor de kwaliteit. Met een klimaatkast dek je dit risico af.

  Sommige wijnkoelkasten hebben een glazen deur, die de wijn alsnog beschermt tegen het zonlicht. In de deur zit een uv-filter waardoor de kwaliteit van je wijn niet wordt beïnvloed. Zo kun je ook met een transparante deur je collectie fijne wijnen opbergen.

Het aantal flessen

De inhoud van een wijn- of wijnklimaatkoelkast wordt vaak weergegeven in het aantal flessen dat je erin kunt plaatsen. Dit verschil kan groot zijn. Over het algemeen passen er meer flessen wijn in een wijnklimaatkoelkast dan een wijnkoelkast. Je hebt koelkasten die geschikt zijn voor een fles of 20 en dit loopt uit tot koelkasten waar meer dan 150 flessen in kunnen.

Aantal temperatuurzones

Een wijnklimaatkast beschikt doorgaans over één temperatuurzone waarbij de gemiddelde koeltemperatuur tussen de 10 en 14°C instelbaar is, zodat wijn op de perfecte rijptemperatuur kan worden bewaard. 

Wijnkoelkasten worden ook serveerkasten genoemd omdat wijn uit deze koelkast direct in het glas kan worden geschonken. De rijpingstemperatuur is dan wel voor elke soort wijn hetzelfde, maar de ideale drinktemperatuur kan per wijn flink verschillen. Om die reden kunnen wijnkoelkasten op verschillende temperaturen worden ingesteld. Vele wijnkoelkasten beschikken ook over meerdere temperatuurzones zodat verschillende wijnen tegelijkertijd kunnen worden geserveerd. Dit kunnen twee of zelfs drie zones zijn.

Minimale temperaturen

De meeste wijnkoelkasten beschikken over een minimaal instelbare temperatuur van 5 à 6 graden. Er zijn ook modellen beschikbaar die koelen tot 3 graden. Het is belangrijk bij het maken van een keuze voor een koelkast op welke temperatuur je witte wijn graag drinkt.

 

Maximale temperaturen

Drink je graag rode wijn? Dan spelen de maximale temperaturen van een wijnkoelkast een belangrijke rol voor jou. De meeste wijnkoelkasten zijn geschikt voor het bewaren van wijn op 18°C. Hogere temperaturen zoals 20 of 22°C zijn ook mogelijk. Wil je de koelkast neerzetten in een koude ruimte? Houd er dan rekening mee dat de wijnkoelkast over een verwarmingsfunctie beschikt. 

Materiaal wijnrekken

De wijnrekken in de kasten kunnen zijn gemaakt van hout of metaal. Het is aan jou of je kiest voor praktische metalen rekken of dat je gaat voor stijlvolle houten rekken.

Soort deur

Zoals eerder benoemd heeft licht en dan met name Uv-straling invloed op de kwaliteit van wijn. Je wil niet dat wijn veel in aanraking komt met licht. Dit is ook waarom wijn bijna altijd in een groene en bruine fles. Enfin, bij de keuze voor een geschikte wijn bewaar- of serveerkast kun je kiezen voor een ondoorzichtige of transparante deur. De meeste transparante deuren beschikken over een Uv-filter waardoor licht geen kans krijgt de wijn te bederven. Het komt dus neer op smaak, wat vind je mooi! 

Extra functies

Ben jij een verzamelaar en heb je een collectie wijnen die je niet zomaar onbewaakt in de koelkast wil laten staan? Dan zijn er verschillende luxe modellen verkrijgbaar die over een slot beschikken. Zo staat jouw meest geliefde wijn altijd veilig! 

Liebherr wijnkoelkast
Le Chai wijnkoelkast
Climadiff wijnkoelkast
Miele wijnkoelkast
Siemens wijnkoelkast
fhiaba wijnkoelkast

Assortiment koelkasten

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Dan bent je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben een grote selectie van koelkasten voor je om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar een kleine koelkast voor je appartement of een grote voor je huis, wij hebben precies de koelkast die je nodig hebt. En als je niet zeker weet welke maat je nodig hebt, kan onze keuzegids of onze klantenservice je helpen dat uit te zoeken. Bekijk ons assortiment en vind vandaag nog de perfecte koelkast voor jouw huis!

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.