• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Onderbouw afzuigkap

Onderbouw afzuigkap

Op zoek naar een onderbouw afzuigkap? Wij loodsen je erdoorheen!

Afzuigkappen zijn er in veel soorten en maten. Het assortiment van Keukenloods.nl bestaat uit 10 categorieën waaronder nog diverse subcategorieën vallen. Om het voor de kiezer een stukje makkelijker te maken, delen wij de afzuigkappen in vier groepen in; schouwkappen, inbouw afzuigkappen, onderbouw afzuigkappen en kookveldafzuiging. Binnen het assortiment onderbouw afzuigkappen van Keukenloods.nl maken we onderscheid tussen de onderbouw afzuigkap, vlakscherm afzuigkap en geïntegreerde afzuigkap.

Onderbouw afzuigkappen worden gemonteerd onder een keukenkast en zijn deels zichtbaar. Ze hebben geen zichtbare schouw en beschikken over het algemeen over minder afzuigcapaciteit dan bijvoorbeeld een schouwmodel afzuigkap. Omdat de onderbouw afzuigkap wat naar voren steekt is het design wel een belangrijke factor om rekening mee te houden. Bij Keukenloods.nl zijn ze verkrijgbaar in diverse designs in de kleuren zwart, wit en RVS.

Assortiment onderbouw afzuigkap

Belangrijke informatie

  • In verband met veiligheid en een optimale werking moet de afstand tussen een gaskookplaat en onderbouw afzuigkap minimaal 65 cm moet bedragen.
  • Er zijn kappen met en zonder motor.
  • Afzuigkappen met een luchtafvoersysteem worden geleverd zonder afvoerslang en pijp.
  • Plasma filters geschikt zijn om van iedere afzuigkap een recirculaire afzuigkap te maken.

Soorten onderbouw afzuigkappen

Onderbouw afzuigkap
Een onderbouw afzuigkap wordt onder een keukenkast gemonteerd. Het afzuigscherm steekt uit onder de kast, hierdoor is de onderbouw afzuigkap erg zichtbaar. Het is een eenvoudige afzuigkap en is de goedkoopste manier om af te zuigen in de keuken. De kwaliteit van deze afzuigkap is in het algemeen erg goed.

Geïntegreerde afzuigkap 
De geïntegreerde afzuigkap wordt fraai weggewerkt tussen twee keukenkastjes in. Op de afzuigkap kun je een eigen keukenfront monteren waardoor de afzuigkap onzichtbaar is als deze niet in gebruik is. Dit is ideaal in een strakke design keuken. De geïntegreerde afzuigkap wordt ingeschakeld als je de klep naar voren trekt. 

Vlakscherm afzuigkap
Vlakschermkappen zijn zeer platte inbouw afzuigkappen die bijna onzichtbaar worden geïnstalleerd in de keukenkast boven de kookzone. In de keukenkast blijft er boven wat ruimte over om bijvoorbeeld een kruidenrek te plaatsen. Om de afzuigkap in te schakelen trek je het horizontale gedeelte uit. Als je de afzuigkap niet meer nodig hebt, duw je hem terug en zie je alleen een RVS strip. De meeste vlakschermen beschikken over randafzuiging dat zorgt voor een optimale afzuiging van kookluchtjes, ook aan de randen van de kap. De luxere modellen beschikken over dimbare verlichting en een naloopstand. 

 

Soorten afzuigsystemen

Onderbouw afzuigkappen kunnen beschikken over drie soorten luchtafvoersystemen;  recirculatie, luchtafvoer of een centraal afzuigsysteem.

Recirculatie:
Voor woningen zonder afvoer naar buiten is het recirculatiesysteem perfect. Dit systeem zuigt de lucht met kookgeuren op, filtert deze en blaast de schone lucht vervolgens weer terug de woning in. Een groot voordeel van het recirculatiesysteem is dat je bespaart op stookkosten doordat warme lucht naar binnen wordt geblazen en er geen afvoer naar buiten is.

Een andere optie naast een afzuigkap met een recirculatiesysteem is een plasma filter aansluiten op de afzuigkap. Een Plasmamade Airfilter is direct op iedere afzuigkap te plaatsen, deze filtert de lucht en blaast het terug de woning is waardoor een luchtafvoer overbodig is. Het PlasmaMade Airfilter elimineert naast kooklucht ook de pollen en bacteriën in jouw woning.

Luchtafvoer:
Luchtafvoer is een welbekend en veelgebruikt afzuigsysteem. Afzuigkappen met dit systeem voeren kookgeuren naar buiten af met behulp van een motor. De lucht wordt door de opgezogen en via een pijp en luchtafvoerslang naar buiten afgevoerd. Een voorwaarde voor het gebruik van dit systeem is de aanwezigheid van een afvoergat naar buiten. Luchtafvoerkanalen zijn voornamelijk verkrijgbaar met een diameter van 12 of 15 centimeter. Voor de beste prestaties kies je een afvoerslang en pijp met een diameter van 15 centimeter

Centraal afzuigsysteem
Naast luchtafvoer en recirculatie heb je ook nog afzuigkappen die op het centrale afzuigsysteem aangesloten moet worden. Deze onderbouw afzuigkappen beschikken niet over een motor en zijn afhankelijk van de afzuigcapaciteit van het centrale systeem. Dit systeem voert de kookgeuren af via dezelfde kanalen waarmee de geuren en vocht uit de badkamer en toilet worden afgevoerd. In vergelijking met eerder genoemde afzuigsystemen zijn onderbouw afzuigkappen zonder motor goedkoper en vrij stil. Een nadeel van het centrale afzuigsysteem is dat de afzuigcapaciteit afhankelijk is van het centrale afzuigsysteem welke je niet zelf kunt instellen.

Afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³) en moet passen bij de inhoud van je keuken. Er geldt in dit geval niet hoe sterker de afzuigcapaciteit hoe beter. Wanneer de afzuigcapaciteit te sterk is voor jouw keuken zal deze naast kookgeuren ook zuurstof opzuigen, dit ten nadele van de luchtkwaliteit.

Je wilt natuurlijk wel dat de onderbouw afzuigkap jouw keuken vrij houdt van geuren die tijdens het koken vrijkomen. Met de berekening hieronder kun je eenvoudig berekenen hoeveel afzuigcapaciteit jouw nieuwe afzuigkap moet hebben.

Open keuken
Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 20

Gesloten keuken
Afzuigcapaciteit m³ = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 10

Afzuigcapaciteit

Grootte afzuigkap

De breedte van de afzuigkap zegt niet zoveel over de afzuigcapaciteit. Toch is de breedte wel een belangrijk punt om op te letten bij aanschaf. Wij adviseren een onderbouw afzuigkap aan te schaffen die minimaal net zo breed is als de kookplaat waarop je kookt. De standaard maten van een afzuigkap zijn 60, 70 en 90 cm.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau verschilt per onderbouw afzuigkap. Factoren als wel of geen motor, inbouw of los en het type afzuigsysteem hebben hier veel invloed op. Over het algemeen maken afzuigkappen met een motor of reciculatiesysteem meer geluid als een afzuigkap die wordt aangesloten op een centraal afvoersysteem. Gemiddeld produceren afzuigkappen tussen de 50 en 65 decibel.

Filters

Afzuigkappen beschikken allemaal over een vetfilter welke vet uit de lucht filtert. Deze moeten, afhankelijk van de kwaliteit, om de zoveel tijd vervangen worden. Bekijk de handleiding van jouw afzuigkap om te bekijken hoe vaak het vetfilter vervangen moet worden.

Onderbouw afzuigkappen met een recirculatiesysteem hebben naast een vetfilter ook een koolstoffilter. Hiervoor geldt ook dat de verschillen in kwaliteit invloed heeft op de levensduur van het koolstoffilter. 

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van filters is het plasma filter. Dit filter is aan te sluiten op iedere afzuigkap en vervangt het afvoerkanaal. De lucht met kookgeuren wordt opgezogen en gerecirculeerd. Het PlasmaMade Airfilter filtert naast de kooklucht ook pollen en bacteriën in jouw woning.

Filters afzuigkap

AEG Hob2Hood (H2H)

Ook op het gebied van keukenapparatuur en afzuigkappen staat de technologie niet stil. Een nieuw systeem ontwikkeld door AEG maakt dat jij tijdens het koken niet meer hoeft om te kijken naar de afzuigkap. Het Hob2Hood (H2H) systeem is een draadloze verbinding tussen jouw kookplaat en onderbouw afzuigkap. Wanneer je de kookplaat aanzet schakelt het afzuigsysteem en de verlichting automatisch aan. Met het Hob2Hood systeem zijn ongewenste etensluchtjes verleden tijd.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.