• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Hoe ontdooi je een koelkast?

Hoe ontdooi je een koelkast?

De meeste mensen denken niet na over het ontdooien van hun koelkast, maar het is eigenlijk een heel belangrijke taak. Het helpt niet alleen je koelkast efficiënter te laten werken, maar het voorkomt ook de vorming van ijs en zorgt ervoor dat je voedsel niet zo snel bederft. Wanneer je jouw koelkast ontdooit, geef je hem in feite een grote schoonmaakbeurt. Alle ijs wordt verwijderd, waardoor de koelkast gemakkelijker lucht kan laten circuleren en je  voedsel koud kan houden. Bovendien helpt ontdooien voorkomen dat er schimmel en bacteriën in je koelkast groeien. 

Stappenplan ontdooien

Koelkasten met een vriesvak of vriesgedeelte ontdooi je van tijd tot tijd om de ruimte in het vriesvak te behouden. Door de afzetting van ijs in het vriesvak kan dit namelijk flink slinken. Daarnaast vraagt ijs in het apparaat veel energie. Een ijsophoping van 2 millimeter zorgt voor een stijging in het energieverbruik van 10%! Het loont dus echt om je vriezer ijsvrij te houden.

Stap 1: Schakel de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact

Stap 2: Maak de vriesvakken leeg
Bewaar de producten die je wil bewaren in een koelbox of als het winter is, zet het dan buiten.
Tip: Door een bak heet water in het vriesvak te zetten kun je het dooiproces versnellen.

Stap 3: Voorkom wateroverlast
Als er veel ijs is afgezet kan er flink wat water vrijkomen. Leg een handdoek in de vriezer om dit op te vangen.

Stap 4: Wacht een half uur
Het is niet verstandig om met een plamuurmes of een anders scherp voorwerp het ijs in het vriesvak weg te hakken, want daarmee kun je het apparaat beschadigen. Aan de slag gaan met een föhn of brander is ook niet slim. Het beste dat je kunt doen is even wachten.

Stap 5: Schoonmaken
Na het ontdooien, maak je de binnenkant schoon met een sopje allesreiniger en/of een schepje baking soda. Maak ook de rubbers zorgvuldig schoon. Zijn deze erg vies? Dan kun je een schuursponsje gebruiken om het vuil er tussenuit te boenen. Maak het vriesvak of vriesgedeelte vervolgens goed droog met een schone doek zodat het vochtvrij is.

Stap 6: Schakel de koelkast weer in en wacht totdat deze weer op temperatuur is
Het koelgedeelte kun je vrijwel direct al weer vullen met producten. Het vriesvak of het vriesgedeelte heeft meer tijd nodig om te dalen in temperatuur.

Tip: Voorkom ijsvorming door het vriesvak of vriesgedeelte goed te sluiten. Klinkt logisch, maar dat gaat nog wel eens mis. En zet geen warme kliekjes in de koelkast, laat deze eerst afkoelen.

Op zoek naar een nieuwe koelkast?

Op zoek naar een nieuwe koelkast? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben een grote selectie van koelkasten voor je om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar een kleine koelkast voor uje appartement of een grote voor je huis, wij hebben precies wat je nodig hebt. En als je niet zeker weet welke maat je nodig hebt, kan onze handige keuzegids je helpen dat uit te zoeken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk onze selectie en vind vandaag nog de perfecte koelkast voor jouw huis!

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.