Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

 • +6
 • Jeroen
 • Patrick
 • Justin
 • Charlotte
 • Gerald
 • Ruud
 • Lennard
 • Jari
 • Reynaldo
 • Jamie

Hoe maak je een koelkast schoon?

Hoe maak je een koelkast schoon?

Aangezien je in de koelkast je voedsel bewaard is hygiëne geen overbodige luxe. Wat veel mensen daarnaast niet weten is dat een schone koelkast ook nog eens energiezuiniger is. Een koelkast met veel stof aan de achterkant, kan moeilijk zijn warmte kwijt. Wij raden aan de koelkast eens per drie maanden grondig schoon te maken. Dit is fris, gezond en scheelt in energieverbruik.

Eerste stappen

Stap 1: Haal de koelkast leeg
Haal alle producten uit de koelkast en beslis of je het wil bewaren of weggooien. Dat ruimt meestal lekker op! Alles wat je wilt bewaren kan in een koelbox of als het winter is, kun je het buiten neerzetten. Vervolgens trek je de stekker uit het stopcontact, en haal je de losse onderdelen zoals lades, plateau’s en rekjes eruit. Beschikt je koelkast over een vriesvak? Dan moet je deze eerst ontdooien voordat je begint met schoonmaken.

Stap 2: Bereid een sopje
Voor het schoonmaken van de koelkast is het gebruik van afwasmiddel en een microvezeldoek voldoende. Neutrale zeep of allesreiniger kan ook. Gebruik liever geen agressieve of schurende schoonmaakmiddelen zoals bleek.

Stap 3: Maak de losse onderdelen schoon
Dit zijn de lades, rekjes en plateaus. Ook de rubbers op de deuren kun je meteen reinigen. Zijn deze componenten lastig schoon te krijgen? Dan kun je hiervoor een schuursponsje gebruiken.

Koelkast schoonmaken

Vervolg stappen

Stap 4: Maak het afvoerputje schoon
Het afvoerputje is bedoeld om condens die ontstaat in de koelkast op te vangen en af te voeren. Deze zit meestal onderin de koelkast tegen de achterwand. Het kan voorkomen dat deze verstopt raakt door vuil. Prik deze dan door en maak het dan schoon met een wattenstaafje of satéprikker.

Stap 5: Maak de binnenkant schoon
Met een schoon sopje en doek boen je de binnenkant van de koelkast. Neem het daarna af met een schone, droge theedoek.

Stap 6: Neem de buitenkant van de koelkast af
Neem de buitenkant af met een vochtige doek. Als je een vrijstaande koelkast hebt met een roestvrijstalen of glimmende buitenkant, droog deze dan goed af met een droge theedoek. Zo voorkom je strepen, en oogt de koelkast nog schoner.

Stap 7: Ruim de koelkast weer in
Nu de koelkast helemaal schoon is, zet je alle losse onderdelen en producten terug in de koelkast. Steek de stekker weer in het stopcontact, klaar is Kees!

Open koelkast

Hoe ontdooi je een koelkast?

Koelkasten met een vriesvak of vriesgedeelte ontdooi je van tijd tot tijd om de ruimte in het vriesvak te behouden. Door de afzetting van ijs in het vriesvak kan dit namelijk flink slinken. Daarnaast vraagt ijs in het apparaat veel energie. Een ijsophoping van 2 millimeter zorgt voor een stijging in het energieverbruik van 10%! Het loont dus echt om je vriezer ijsvrij te houden.

Ontdooien

Eerste stappen

Stap 1: Schakel de koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact

Stap 2: Maak de vriesvakken leeg
Bewaar de producten die je wil bewaren in een koelbox of als het winter is, zet het dan buiten.
Tip: Door een bak heet water in het vriesvak te zetten kun je het dooiproces versnellen.

Stap 3: Voorkom wateroverlast
Als er veel ijs is afgezet kan er flink wat water vrijkomen. Leg een handdoek in de vriezer om dit op te vangen.

Koelkast stekker

Vervolg stappen

Stap 4: Wacht een half uur
Het is niet verstandig om met een plamuurmes of een anders scherp voorwerp het ijs in het vriesvak weg te hakken, want daarmee kun je het apparaat beschadigen. Aan de slag gaan met een föhn of brander is ook niet slim. Het beste dat je kunt doen is even wachten.

Stap 5: Schoonmaken
Na het ontdooien, maak je de binnenkant schoon met een sopje allesreiniger en/of een schepje baking soda. Maak ook de rubbers zorgvuldig schoon. Zijn deze erg vies? Dan kun je een schuursponsje gebruiken om het vuil er tussenuit te boenen. Maak het vriesvak of vriesgedeelte vervolgens goed droog met een schone doek zodat het vochtvrij is.

Stap 6: Schakel de koelkast weer in en wacht totdat deze weer op temperatuur is
Het koelgedeelte kun je vrijwel direct al weer vullen met producten. Het vriesvak of het vriesgedeelte heeft meer tijd nodig om te dalen in temperatuur.

Tip: Voorkom ijsvorming door het vriesvak of vriesgedeelte goed te sluiten. Klinkt logisch, maar dat gaat nog wel eens mis. En zet geen warme kliekjes in de koelkast, laat deze eerst afkoelen.

30 minuten

Is jouw vraag nog niet beantwoord?

Zoek je meer informatie over het reinigen van je koelkast/vriezer? Of wil je graag specifiek advies over het schoonmaken van een bepaald deel van de koelkast/vriezer? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken via telefoon, e-mail en WhatsApp. Onze productspecialisten staan voor je klaar met een antwoord op jouw vragen.

Neem contact met ons op
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.