• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Wat is een recirculatie afzuigkap?

Wat is een recirculatie afzuigkap?

Bij het koken is een afzuigkap noodzakelijk. Frituurlucht en andere kookdampen en -geuren zullen anders langdurig door in je hele huis blijven hangen. Maar of je nu een motorloze afzuigkap hebt of een afzuigkap met motor, de dampen worden via een luchtafvoersysteem naar buiten afgevoerd. Maar wat als je helemaal geen luchtafvoersysteem in je huis hebt? Dan is het alsnog mogelijk om een afzuigkap aan te schaffen. Je koopt dan een recirculatie afzuigkap. Een recirculatie afzuigkap heeft geen luchtafvoersysteem nodig, maar circuleert de lucht. Maar hoe werkt een recirculatie afzuigkap?

Filters recirculatie afzuigkap

Naast de gebruikelijke filters voor vet die in een afzuigkap aanwezig zijn, bevat een recirculatie afzuigkap ook koolstoffilters. Het koolstof heeft als eigenschap dat het vuile lucht kan opnemen. Een recirculatie afzuigkap zuigt de vuile lucht op, waarna de koolstoffilters al het vuil in de opgezogen lucht absorberen. De lucht wordt vervolgens schoon en wordt weer door de afzuigkap in de ruimte terug geblazen. Dit is dus het circuleren van de lucht. Het voordeel hiervan is dat ook woningen zonder een luchtafvoersysteem voorzien kunnen worden van een afzuigkap in de keuken. Maar je moet wel rekening houden dat er ten opzichte van een afzuigkap die is aangesloten op een luchtafvoersysteem enkele nadelen aan een recirculatie afzuigkap kleven.

De koolstoffilters zullen na verloop van tijd verzadigd raken, waardoor de werking achteruit gaat. Hierdoor is er de kans dat na verloop van tijd maar een gedeelte van de dampen en geuren gecirculeerd wordt en dat een ander gedeelte wel in de ruimte terecht komt. Ook het type koolstoffilter kan van belang zijn. Dit houdt in dat je de koolstoffilters regelmatig moet vervangen. Gemiddeld zal dit ongeveer elk half jaar zijn, afhankelijk van hoe vaak je de afzuigkap gebruikt en welke dampen er worden opgezogen. De afzuigkracht zal ook een stuk minder zijn dan wanneer de afzuigkap op een luchtafvoersysteem is aangesloten en een recirculatie afzuigkap zal meer lawaai maken. Ondanks deze nadelen blijft een recirculatie afzuigkap de beste oplossing als je geen beschikking hebt over een luchtafvoersysteem.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.