• Keukens
  • Waar komt Black Friday vandaan?
  • +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday komt van oorsprong uit de Verenigde Staten, net zoals bijvoorbeeld Halloween en Valentijnsdag. De laatste jaren winnen bijzondere dagen en feesten uit de VS steeds meer aan populariteit in onder andere Nederland en België. 

Bekijk onze Black Friday deals

Het ontstaan van Black Friday

De term Black Friday werd voor het eerst gebruikt in de 19e eeuw om een financiële crisis aan te duiden. Op 24 september 1869 kochten Jay Gould en Jim Fisk op Wallstreet zoveel goud dat de Amerikaanse goudmarkt instortte. Het was eigenlijk de bedoeling van deze twee heren dat ze het goud zouden verkopen met enorm hoge winst, maar dat mislukte volledig en zorgde ervoor dat iedereen failliet ging. Zoals te verwachten, viel deze crisisdag op een vrijdag en werd Black Friday genoemd.

In 1924 was er een grote winkelketen die vanwege Thanksgiving een parade organiseerde in New York. Zij wilde de mensen ertoe bewegen om meteen na de nationale feestdag te beginnen met het doen van kerstinkopen. Tot op de dag van vandaag wordt deze parade nog steeds elk jaar gehouden.

Rond 1939 besloot de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt om Thanksgiving een week te vervroegen, om zo de economie een handje te helpen. De mensen hadden dan een week langer de tijd om groots in te kopen voor de kerst.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de term Black Friday gebruikt om de chaos onder het winkelend publiek en de toeristen aan te duiden die ontstond in Philadelphia op de dag na Thanksgiving. Het was dan altijd druk op straat, omdat er op de zaterdag erna een heel groot voetbaltoernooi plaatsvond. Op de vrijdag kon de politie nooit vrij nemen vanwege alle drukte rondom het publiek en het verkeer. Het personeel moest juist extra diensten draaien.

Vanwege alle genoemde negatieve associaties rondom de term Black Friday, probeerden de winkeliers op een gegeven moment de naam te veranderen in Big Friday, maar dat werd niet door het publiek overgenomen.

Pas rond 1985 lukte het om een positieve draai te geven aan de term. Op de dag na Thanksgiving draaiden de winkeliers zoveel meer winst dan gedurende de rest van het jaar, dat hun zogenaamde “rode” cijfers (verlies) veranderden in “zwarte” cijfers (winst). Vandaar de naam: zwarte vrijdag. In het Nederlands komen we juist in de “groene” cijfers als er winst wordt gemaakt. Eigenlijk klopt het verhaal van de zwarte cijfers op deze dag niet, omdat er feitelijk meer wordt verkocht op de laatste zaterdag voor kerst.

Hoe bekend is Black Friday?

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kent nagenoeg iedereen Black Friday. Maar ook in andere landen kennen steeds meer consumenten dit kortingsevenement, zoals in Scandinavië, Italië, Spanje en Frankrijk. Dit zijn vooral mensen tussen de 35 en 65 jaar. Het minst bekend lijkt deze dag te zijn in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar dat zal vast niet lang meer duren nu de opkomst van de webwinkels zo groot is. 

Hoe bekend is Black Friday?

Grijp je kans!

Wat de oorsprong van Black Friday ook is, zie het als een ultieme kans om een flinke kortingsslag te slaan! Juist in Nederland waar ook het Sinterklaasfeest nog door veel mensen wordt gevierd en tevens kerscadeaus aan populariteit winnen, is het leuk shoppen. Je zou je kunnen abonneren op verschillende nieuwsbrieven van winkels, zodat je er zeker van bent dat je geen korting mist. Bovendien zijn er nog weleens bijzondere extra’s voor vaste klanten. Hou natuurlijk ook je brievenbus goed in de gaten en de sociale media.

Voor ons staat Black Friday 2020 natuurlijk ook in het teken van veel kortingen. En dit geldt niet voor één dag, maar voor een hele week lang spectaculaire kortingen op ons assortiment. Noteer 27 november dus alvast in je agenda. Dit wil je niet missen!

Bekijk onze Black Friday deals

Black Friday deals keukenloods