• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Hoe deel je jouw keukenkasten efficiënt in?

Hoe deel je jouw keukenkasten efficiënt in?

Vooropgesteld moet worden dat de indeling van jouw keukenkastjes altijd geslaagd is als jij er tevreden over bent. Wat handig is voor de een kan als zeer onpraktisch door de ander worden ervaren. Elke keuken is weer anders.

Sommige keukens hebben wel bovenkastjes, andere keukens hebben een draaicarrousel en waar de ene keuken over heel veel handige lades beschikt, heeft de andere keuken alleen maar kasten met legplanken.

Toch is de indeling van je keukenkastjes belangrijk. Je moet er op een praktische én logische manier zoveel mogelijk spullen in kunnen opbergen, dus optimaal van de beschikbare ruimte gebruik maken

Met onderstaande richtlijnen en tips gaat dat zeker lukken.

De verschillende keukenzones

Iedere keuken heeft dezelfde zones, waarvan de kookzone en de natte zone het belangrijkst zijn. Elke zone vraagt weer om een andere indeling. We laten elke zone dus even kort de revue passeren.

De kookzone 

In deze zone staan je oven, kookplaat en (combi-)magnetron. Berg rondom deze apparatuur daarom al je kook- en bakbenodigdheden op. Pannen nemen helaas veel ruimte in beslag. Praktisch is een lade onder de kookplaat. Zo heb je de juiste pan direct bij de hand en hoef je niet onnodig te tillen. Wanneer je geen lade ter beschikking hebt, is een (verstelbaar) pannenrek een goed idee. Die kun je los in een kastje plaatsen of permanent daarin bevestigen. Heeft jouw keuken een hoekkast met carroussel? Die is helemaal ideaal voor al je pannen. Je hoeft er alleen maar aan te draaien en de juiste pan verschijnt vanzelf. Last van omvallende deksels? Ook die kun je in een pannenrek goed ordenen.

De natte zone 

In de natte zone bevindt zich in elk geval de spoelbak en hoogstwaarschijnlijk de vaatwasser, in het gunstigste geval naast elkaar. Wanneer je een vaatwasser hebt, is het aan te raden om spullen die je dagelijks veel gebruikt, er zo dicht mogelijk bij in de buurt op te bergen. Dus al je borden, kopjes, glazen en bestek. Berg dit soort zaken op in een lade onder het werkblad. Hierdoor voorkom je het moeten tillen van zwaar servies zoals borden. Heb je geen lade? Gebruik dan een makkelijk toegankelijke kast boven het aanrecht.

Onder de spoelbak berg je reinigingsmiddelen op. Spullen als vaatwastabletten, afwasmiddel en allesreiniger zet je vooraan, schoonmaakmiddelen die je maar af en toe gebruikt achteraan. Je kunt je schoonmaakmiddelen ook in een bak zetten. Heb je jonge kinderen? Voorzie dit keukenkastje dan van een veiligheidssluiting. Vaak wordt er ook een prullenbak onder de spoelbak geplaatst.

De zone eten voorbereiden

In deze zone wordt veel gesneden en gemengd. Berg daarom je snijplanken, mengkommen en werkbestek onder het werkblad op. Omdat er bij het snijden van groente veel afval ontstaat, is een vuilnisbak (of een aparte afvalbak voor groente) onder het werkblad of zoveel mogelijk in de buurt van het werkblad erg handig.

Opbergruimte

Bovenkastjes

De een gruwelt ervan, de ander zweert erbij. Heeft jouw keuken bovenkastjes? Daar kun je in de onderste regionen prima je dagelijkse glaswerk in opbergen. De bovenste planken zijn ook fijn om speciaal servies, glas op pootjes of andere breekbare spullen op te bergen. Ook spullen die je maar af en toe nodig hebt kunnen op de bovenste plank.

Lades en besteklades

Neem, wanneer je keuken er de mogelijkheden voor heeft, het liefst twee besteklades. In de ene besteklade leg je het dagelijkse bestek zoals vorken, messen en (koffie-)lepels, allemaal apart uiteraard. In de tweede besteklade kun je overige zaken kwijt als openers, kaasschaven, kurkentrekkers, een knoflookpers en ander klein keukengerei.

Werkbestek dat je dagelijks nodig hebt, bijvoorbeeld houten lepels en een messenset, kun je ook prima op het aanrecht plaatsen.

Nog meer lades ter beschikking?

Richt een lade in met rollen aluminiumfolie, huishoudfolie, boterhamzakjes en bakpapier of bijvoorbeeld met je keukentextiel.

Een “rommellade” heeft iedereen wel nodig. Hierin belanden zaken die je nergens anders kwijt kunt. Denk aan elastiekjes, pennen, kassabonnen, opladers, batterijen, lucifers en ga zo maar door.

Nog meer tips voor het inrichten van je keukenkastjes

  1. Ook al heb je veel keukenspullen, werk liever niet met twee rijen. Behalve dat je geen overzicht hebt, is het altijd een gedoe wanneer je iets van de tweede rij nodig hebt. Kijk liever kritisch of je bepaalde spullen wel echt gebruikt. Berg die eventueel in de kelder of op zolder op.
    Wanneer je niet aan twee rijen ontkomt, zorg er dan voor dat de eerste rij lager is dan de tweede rij.
  2. Wordt er veel koffie gedronken en vind je het niet erg dat je keukenspullen in het zicht hangen? Bevestig dan een aantal haakjes onder een keukenkastje in de buurt van het koffiezetapparaat en hang daar je (mooiste) koffiemokken aan op.
  3. Berg je voorraden zoveel mogelijk verticaal op, net zo als bij boeken. Zet ook soort bij soort, bijvoorbeeld het zoet broodbeleg, alle pastasoorten, alle pakjes met sauzen.
    Maak hierbij eventueel gebruik van handige draadmandjes en (eventueel stapelbare) doorzichtige voorraaddozen. Zo zie je in een oogopslag wat het is en hoeveel er nog van is.
  4. Kruiden kun je in een rekje aan de binnenkant van een kastdeurtje kwijt maar een plekje in een (indien aanwezig) ondiepe lade onder het fornuis is ook ideaal. 
  5. Uiteraard staan je koffiezetapparaat en je waterkoker op het aanrecht. Berg alle andere apparatuur die je maar af en toe gebruikt op in kastjes die je over hebt. Zo staan ze niet in de weg maar heb je ze toch zo gepakt. Ook houd je op deze manier zoveel mogelijk ruimte op het aanrecht over. Dat is fijn werken.
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.