• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

Landelijke keukens

Landelijke keukens

Op zoek naar een landelijk keuken? Wij loodsen je erdoorheen! 

De landelijke woonstijl wordt de laatste jaren alleen maar populairder - en daar zijn meerdere redenen voor. Landelijk wonen betekent al lang niet meer dat je in een landelijke omgeving moet leven, want er zijn ontelbaar veel manieren om je interieur landelijk in te richten en zo een gezellige atmosfeer in huis te creëren. Ook als je in de stad woont! 

Steen, hout, porselein en gietijzer zijn materialen die je vaak tegenkomt in een landelijke stijl. In de keuken kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stenen tegelvloer, hier en daar versiering en decoratie in porselein en bijvoorbeeld gietijzeren bloembakken. Door het combineren van klassieke, natuurlijk en strakke elementen, wordt een balans gecreëerd tussen zowel klassiek landelijk als vernieuwend.

Bekijk assortiment

Landelijke keuken - Bristol grafiet
Landelijke keuken - York Wit
Landelijke keuken - N-line Modern Cascada Riet
Landelijke keuken - N-line Cascada 776 Landelijk
Landelijke keuken - N-line Kansas 597 Hoek

Wat is een landelijke keuken?

Bij de landelijke woonstijl staan bepaalde zaken en kenmerken centraal: van het gebruik van natuurlijke materialen tot de aanwezigheid van warme, natuurlijke kleuren en visueel zachte designs.

De keuken die landelijk is ingericht, is er één waarbij comfort, gezelligheid en stijl samenkomen in een prachtige harmonie. Die harmonie creëren is natuurlijk niet altijd eenvoudig maar zolang je je aan de richtlijnen houdt, kun je zeker zijn van een prachtig resultaat en een uitnodigende, stijlvolle woning. Gezellig maar toch functioneel, stijlvol maar toch huiselijk - en dergelijke keuken geeft je de mogelijkheid om volop van je landelijk ingerichte woning te genieten. Hieronder vind je inspiratie voor landelijke keukens! 

grijze landelijke keuken

Materialen in een landelijke keuken

Een van de belangrijkste factoren bij het samenstellen van een keuken, is het materiaal dat je gebruikt. Bij de landelijke keuken is het eigenlijk eenvoudig: natuurlijke materialen. Deze worden mooi met elkaar gecombineerd en op die manier behandeld en bewerkt zodat ze stijlvol en gezellig ogen. Niettemin worden vaak ook kunstmatige materialen gebruikt als basis of afwerking. Dit hangt vooral af van het gewenste eindresultaat en de sfeer die je in de keuken wil creëren. Enkele voorbeelden van veel gebruikte materialen zijn: 

- Diverse soorten hout (vaak bewerkt met lak) 
- Metalen zoals aluminium 
- Steensoorten zoals leisteen 
- Gietijzeren elementen voor decoratie 
- Kunststof elementen met een natuurlijke afwerking 

Hout vormt hoe dan ook de basis van de landelijke keuken, aangezien dit het natuurlijke karakter van de ruimte nog beter benadrukt. In tegenstelling tot een klassieke inrichting wordt het hout wel op bepaalde manieren bewerkt, zodat het niet te wild en onverzorgd oogt. Denk hierbij aan het aanbrengen van een laklaag, het nauwkeurig schuren van houten oppervlaktes (zoals keukenkasten en het keukenblad), enzovoort. Het resultaat is een keuken die een natuurlijke, rustige uitstraling heeft maar toch ook verzorgd en stijlvol oogt. 

De kenmerken van een landelijke keuken zijn erg divers - om nog maar te zwijgen van de vele stijlmogelijkheden die er zijn. Hieronder vind je wat meer informatie over hoe je een keuken landelijk kunt inrichten met behulp van centrale onderdelen zoals keukenfronten, keukenbladen en keukenapparatuur. 

Landelijke keukenfronten groen

Landelijke keukenfronten

Bij het creëren van een landelijk ingerichte keuken is het vooral de moeite waard om aandacht te besteden aan het keukenfront. Keukenfronten bestaan doorgaans uit één soort hout, waardoor een uniforme uitstraling verkregen wordt.

Welk soort keukenfront je kiest en welke kleur en materiaal, hangt natuurlijk volledig af van je persoonlijke voorkeuren. Lichte houtsoorten zijn echter ideaal, aangezien die de perfecte balans brengen tussen natuurlijk en verzorgd. 

Keuken met betonnen werkblad

Landelijke keukenbladen

Het keukenblad is een essentieel onderdeel van elke keuken. En deze is niet alleen functioneel maar draag ook bij aan de open, gezellige feer in de ruimte. Net als bij het keukenfront is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt op het vlak van stijl en materiaal. Kies je voor voor dezelfde of gelijkaardige materialen en kleuren zal de ruimte meer rust uitstralen.

Het is echter ook leuk om voor het keukenblad een andere weg in te slaan. Zo kan je in een landelijk ingerichte keuken met houten fronten bijvoorbeeld kiezen voor een blad uit steen. 

Houten keuken- N-LINE Structure Klassiek

Landelijk keukenapparatuur

Uiteraard mag keukenapparatuur niet ontbreken in een keuken. Hoewel veel mensen deze enkel zien als functioneel, is het wel degelijk de moeite waard om ook te letten op de uitstraling ervan. Apparatuur zoals het fornuis en de koelkast kunnen bijdragen aan de landelijke look van de keuken, zolang voor de juiste materialen en kleuren wordt gekozen. Denk hierbij aan een schouw boven het fornuis.

Een zwart, stalen fornuis is de perfecte aanwinst voor een landelijk interieur met vooral houten elementen. Vooral Inox, een roestvrij staal dat daarbij erg luxueus oogt, is populair bij dergelijke keukens. 

Wat doet een landelijke keuken met je interieur?

Nu duidelijk is wat een landelijk ingerichte keuken inhoudt, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je keuken de uitstraling van je interieur kan beïnvloeden. Hoewel landelijk één woonstijl is, kan er toch een onderscheid gemaakt worden tussen verscheidene types op het vlak van kleur en gebruikte materialen. Welke keuze je maakt hangt natuurlijk vooral af van je persoonlijke voorkeur. 

Hoe dan ook zal een landelijk ingerichte keuken ervoor zorgen dat je woning er veel gezelliger en huiselijker uit zal zien. Natuurlijke materialen worden veelal gebruikt, met als resultaat een keuken die rust uitstraalt en uitnodigt om te genieten met het gezin, familie en vrienden. Het unieke aan de landelijke stijl is dat er in zekere zin een combinatie wordt verkregen van een klassieke en moderne keukenstijl: veel hout en natuurlijke elementen, die toch strak en verzorgd ogen. 

Dat wil echter niet zeggen dat je geen vrijheid hebt bij het inrichten van de keuken: de keuzes die je maakt op het vlak van kleur, designs en materialen zal mede bepalen hoe de keuken aanvoelt. Of je nu een jeugdige, zomerse keuken wil inrichten of liever de industriële kant opgaat door het gebruik van donkere tinten en stoere designs, alles kan. Een duidelijk overzicht van enkele populaire landelijk ingerichte keukens en hun typerende eigenschappen is hier wel op zijn plaats: 

Een zwarte landelijke keuken

Wil je je woning als geheel een stoere look geven? Dan is het een goed idee om meer zwart in je keuken te verwerken. Hoewel vooral moderne en industriële stijlen gebruik maken van donkere kleuren, is dat ook een mogelijkheid bij een landelijke keuken. Het gebruik van donkere tinten als zwart en grijs voegen een extra dimensie toe aan de keuken; donkergrijze keukenkasten, een zwart keukenblad en een gelijkaardige koelkast creëren een opvallend contrast met een typisch landelijke, houtkleurige vloer. Op die manier wordt een balans verkregen tussen landelijk en modern. 

Bij een dergelijk kleurgebruik is het een goed idee om meer stenen elementen te gebruiken, aangezien die de stoere look van de keuken gaan versterken. Een stenen keukeneiland of bijvoorbeeld zelfs een stenen tegelvloer zijn enkele goede voorbeelden. Ook leder in het zitvlak van tafelstoelen en krukken of zelfs massief houten elementen als decoratie zijn daar een goede aanvulling op! 

Zwarte landelijke keukens

zwarte landelijke keuken

Een witte landelijke keuken

Houd je wel van een frisse, jeugdige keuken met een zomerse look? Dan is het de moeite waard om meer witte elementen in je keuken te verwerken. Witte landelijke keukens creëren logischerwijs een compleet andere look dan zwarte landelijke keukens - kleurkeuze is immers bepalend voor de uitstraling van de ruimte als geheel. Belangrijk is om te kiezen voor het juiste type meubilair om te vermijden dat de keuken te klassieker gaat ogen; effen houten meubilair (in tegenstelling tot meubelstukken) is een betere keuze omdat de ruimte er dan iets strakker en moderner uitziet. 

Natuurlijk kan je ook donkere elementen in een witte keuken verwerken, zolang die de overhand niet nemen. Witte kasten afgewisseld met een zwart keukenblad of eiland op een witte vloer is bijvoorbeeld een goede balans. Wil je toch nog iets meer de landelijke look in huis, dan kan je strakke witte designs mooi afwisselen met meubilair in natuurlijke materialen, zoals rieten tafelstoelen en houten krukken. Het resultaat is een witte landelijke keuken die de ideale balans heeft tussen functioneel en strak, maar toch gezellig en huiselijk aanvoelt. 

Witte landelijke keukens

witte landelijke keuken

Landelijke keuken wit - N-line Chalet 885
Landelijke keuken wit - N-line Cascada 774 Landelijk
Landelijke keuken wit - N-line Credo 764
Landelijke keuken wit - N-line Modern Cascada Wit

Houten landelijke keukens

Ten slotte is het vanzelfsprekend ook mogelijk om nog méér natuur in huis te halen, in de vorm van een keuken met veel houtelementen en houtkleur. Als gezelligheid in jouw woning centraal staat en je wel houdt van onbewerkte kleuren, dan is dit een goede keuze. Keukenkasten uit hardhout, een keukeneiland met een uit houten planken bestaande basis en natuurlijk ook een bijpassende houten keukentafel horen in een dergelijke stijl thuis. Vooral als je dergelijke elementen slim afwisselt met donkerkleurige stenen elementen, zoals een stenen keukenblad of tegelvloer, oogt de ruimte nog extra landelijk. 

Hoewel men bij de landelijke stijl vooral gebruikt maakt van effen, behandelde houtelementen is het ook mogelijk om voor massief hout te kiezen. Een robuustere keuken kan je verkrijgen met eikenhouten keukenkasten met verouderde look. Veel modellen kasten zijn mooi afgewerkt met handvaten of hendels uit gewalst staal, waardoor het geheel nét iets stoerder oogt. Als basis voor een dergelijke keuken is een natuurstenen tegelvloer dan weer perfect. Hout biedt dus heel wat meer mogelijkheden voor een landelijke woonstijl dan men zou denken - dus het is zeker de moeite waard om ermee te experimenteren om een prachtige houten landelijke keuken te creëren! 

Houten landelijke keukens

Houten landelijke keukens

Landelijke keuken hout - N-line Kansas 597 Hoek
Landelijke keuken hout - N-line Kansas 597
Landelijke keuken hout - N-line Kansas Eiken Sierra
Landelijke keuken hout - Keuken 75

Ontwerp direct jouw landelijke keuken

Wil jij het liefst een landelijke keuken die je zelf hebt ontworpen, eentje die uniek is? Bij Keukenloods.nl is dat mogelijk! Wij hebben namelijk een gratis 3D-online-keukenplanner. Met dit online programma ontwerp je eenvoudig zelf jouw droomkeuken.

Ontwerp jouw droomkeuken

keuken ontwerpen

Keuken inspiratie Landelijke keuken

Bekijk alle landelijke keukens

 
 

Kom langs voor persoonlijk advies

Heb je een iets beter beeld van de kenmerken van een landelijke keuken en heb je wat keuken inspiratie opgedaan? Dan is het zeker de moeite waard om het uitgebreide aanbod aan mogelijkheden te ontdekken. Bekijk de vele landelijke keukens online of kom langs in één van onze winkels. Wil je graag persoonlijk advies? Maak dan direct een afspraak. In al onze winkels zitten keukenadviseurs voor jou klaar om je vrijblijvend advies te geven. 

> Maak direct een afspraak

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.