• +3
 • Ross
 • Joep
 • Barry
 • Janneke
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan

Zelf je nieuwe keuken plaatsen?

Zelf je nieuwe keuken plaatsen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor de doe-het-zelvers onder ons. Als je deze uitdaging wilt aangaan, reken er dan wel op dat je een aantal dagen bezig zult zijn. Als je nog nooit zelf een keuken hebt geplaatst, is het belangrijk dat je jezelf er eerst goed in verdiept. Hieronder hebben we alvast de belangrijkste tips & tricks voor je op een rij gezet. 

 

Stap 1. Je oude keuken verwijderen

Je hebt het hele aankoopproces doorlopen en je bent super blij met de keuze van jouw nieuwe keuken. Eerst moet de oude keuken verwijderd worden. Piece of cake, zou je denken. Maar vergis je daar niet in. Het kan meer tijd kosten dan je denkt. Zorg dat je eerst een duidelijk plan opstelt. Het is belangrijk om te bedenken of je jouw oude keuken nog heel wilt houden of dat je de keuken gaat slopen. Je kunt de werkbank bijvoorbeeld als buitentafel gebruiken of misschien willen jouw buren deze wel van je overnemen. Als dit niet het geval is, kun je de keuken slopen. Het is wel handig om hiervoor een afvalcontainer te regelen, dan kan de oude keuken meteen gedumpt worden. Zorg dat je deze beslissingen zo zorgvuldig mogelijk in het plan noteert.

Keuken monteren

Stap 2. De voorbereiding

Als je voor een andere keukenopstelling kiest, kan het zo zijn dat de waterleiding, gasleiding of stopcontact omgelegd moet worden. Als je hier weinig verstand van hebt, adviseren wij om dit door een professional te laten doen. Als hier een fout in wordt gemaakt ben je namelijk een stuk verder van huis. En dat willen wij natuurlijk niet hebben. Als je nieuwe keuken dezelfde keukenopstelling heeft, hoef je niet veel aan te passen. Zorg dat je alles voor de zekerheid nog een keer meet. Houd hierbij de maatschetsen van de keuken er goed bij. Een centimeter verschil kan er namelijk al voor zorgen dat de magnetron of oven niet goed gemonteerd kan worden.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de muren en hoeken goed glad zijn. Als dit niet het geval is, moet je de muur eerst plamuren. Door eerst te plamuren zorg je voor een mooi egaal resultaat. Is het altijd al een wens geweest om vloerverwarming in je keuken te hebben? Dan is nu je kans. Dit moet namelijk geregeld worden voordat de nieuwe keuken wordt geplaatst.

Keuken monteren

Stap 3. Het plaatsen van de nieuwe keuken

Je kunt eindelijk zelf je keuken plaatsen. Voordat je begint is het handig om genoeg ruimte om je heen te hebben. Dan kan je gemakkelijk alle onderdelen op de juiste volgorde leggen. Zorg daarnaast ervoor dat je een kleed gebruikt om de keukenonderdelen op te leggen. Je wilt immers niet dat ze beschadigen. Doordat je zelf de montage doet, bespaar je veel geld. Zorg echter niet dat het plaatsen van je nieuwe keuken mis gaat, dan kost het je namelijk een stuk meer geld. Het regelen van een professional op het laatste moment is geen ideale situatie. Bedenk van te voren goed wat je allemaal zelf kan en waar je over twijfelt. Als je twijfelt over bepaalde dingen met het installeren van de keuken, kan je deze het beste uitbesteden aan een vakman. Weet je zelf precies hoe je te werk moet gaan, dan gaat het vast en zeker lukken. Bekijk op deze pagina video's hoe je de apparatuur monteert. 

Oven openen

Voordelen van zelf je keuken plaatsen

1. Het grootste voordeel: je bespaart op de montagekosten! Dat kan meer dan 10 procent van het totaalbedrag van de keuken zijn. 

2. Je kunt zelf je keuken plaatsen wanneer het jou uitkomt. Je bent namelijk niet afhankelijk van de tijden van een monteur. 

Keuken ontwerp

Nadelen van zelf je keuken plaatsen

 • Als je zelf een keuken gaat plaatsen, kun je tegen onverwachte problemen aanlopen. Je kunt hierbij geen vragen stellen aan een vakman, waardoor het project langer kan duren. (De ervaring leert: het is moeilijker dan je denkt). 
 • Het zelf plaatsen van een keuken kost veel tijd. Hierdoor kan het wel even duren voordat jouw droomkeuken af is.
 • Als het echt mis gaat en je bijvoorbeeld het werkblad beschadigt, heb je hier geen garantie op. Je draait dan zelf op voor de extra herstelkosten.
 • Als je je liever geen zorgen maakt bij het plaatsen van je nieuwe keuken, kun je het beste de keuken laten monteren door een ervaren monteur. Door hun uitgebreide kennis weten ze precies hoe een keuken geplaatst moet worden en daarnaast werken ze snel en efficiënt. Ook kan je eventuele vragen stellen aan de monteur.
Keuken wit

Wil je zelf je nieuwe keuken plaatsen maar twijfel je?

Het plaatsen van een nieuwe keuken is een zeer nauwkeurige klus en daardoor niet voor iedereen weggelegd. Nogmaals, als je twijfelt, laat dan je nieuwe keuken door een vakman monteren. We willen namelijk niet dat jouw droomkeuken wordt beschadigd. Om je naast deze informatie nog een klein beetje extra te helpen, hebben wij een aantal handige montage video's voor keukens verzameld. 

Bekijk deze hier. Naast montage video's voor keukens hebben wij ook montage video's voor jouw AEG apparatuur en Quookers verzameld. Twijfel je hierna nog steeds of heb je nog een aantal vragen? Dan kun je ons ook altijd even bellen. Je kan ons bereiken op 0226-355340.

Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.