• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

10 Tips voor het kopen van een nieuwe keuken

Je hebt een leuke nieuwe woning op het oog, alleen die keuken mag wel anders. Of je woont hartstikke fijn, maar het is tijd je keuken aan te pakken. Een keuken uitzoeken is best wel een klus. Je koopt tenslotte niet elk jaar een nieuwe keuken. Wij geven je 10 tips, waarmee het kopen van een keuken een stuk makkelijker wordt.

 

1. Meten is weten

Voordat je bij de keukenspeciaalzaak naar binnen stapt, heb je vast al een idee wat je wilt. Veel mensen doen eerst online inspiratie op, of in woontijdschriften. De meest prachtige keukeninrichtingen stralen je tegemoet. Maar past dat allemaal wel in jouw eigen ruimte? 

Denk, voordat je beslist, goed na over je afmetingen en mogelijkheden. Wil je leidingen verleggen of gebruik maken van bestaande leidingen? Is die losstaande koelkast ook verkrijgbaar met een linksdraaiende deur? Meet je huidige keuken goed op en maak een plattegrond. Denk ook na over de hoogte. Een hoog aanrecht is prettig, maar te hoog is ongemakkelijk. Wanneer je met een duidelijke plattegrond met afmetingen naar de keukenspecialist gaat, kunnen ze je veel beter informeren over de mogelijkheden.

1. Meten is weten

2. Denk na over je materiaalkeuze

Wil je gebruik maken van duurzame materialen als natuursteen of FSC goedgekeurd hout? Bedenk dan dat je dit wel regelmatig moet onderhouden. Een houten aanrechtblad is warm en sfeervol, maar kan bij slecht onderhoud lelijke kringen en verkleuringen krijgen. Een natuurproduct als marmer is ook gebaat bij goed onderhoud. Omdat marmer poreus is, trekken zuren en bijvoorbeeld koffie snel in de steen. Steen is ook gevoelig voor krassen. Staar je dus niet blind op de uitstraling en laat je goed adviseren.

materiaalkeuze

3. Vraag na of jouw gewenste apparatuur beschikbaar is

Heb je een voorkeur voor bepaalde merken? Vraag dan eerst eventjes na of de betreffende keukenspecialist deze ook verkoopt. Een keukenzaak verkoopt lang niet alle beschikbare merken keukenapparatuur. Het is overigens ook aan te raden om al je keukenapparatuur van hetzelfde merk aan te schaffen. Zo kun je vaak een leuke korting bedingen.

Gewenste apparatuur

4. Hoe weet je of de keukenwinkel betrouwbaar is?

Verreweg de meeste consumenten bekijken reviews en vergelijkingssites. Hieruit kun je vaak al een hoop opmaken. Bijvoorbeeld over zaken als de klantvriendelijkheid, maar ook over het nakomen van afspraken en het bieden van oplossingen wanneer er iets misgaat. Informeer ook eens bij vrienden en familie. Dan ontvang je een onpartijdige mening. 

Wil je meer financiële zekerheid? Kies dan voor een keukenwinkel die is aangesloten bij het CBW. Het CBW bemiddelt bijvoorbeeld bij het terugkrijgen van een aanbetaling, na een faillissement van de keukenzaak. Maar biedt ook 2 jaar extra garantie én zorgt voor het nakomen van afspraken bij een geschil.

 
Betrouwbare keukenboer

5. Bedenk van tevoren welk budget je beschikbaar hebt

Voor sommigen is afdingen een sport, voor anderen een verschrikking. Tot welke groep je behoort, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Korting vinden we allemaal prettig. Wanneer je van tevoren een budget voor ogen hebt, voorkom je een tegenvallende factuur of zelfs annulering van je bestelling. Ook kun je het maximale budget delen met de expert van de keukenspeciaalzaak. Zo kunnen ze makkelijker met je meedenken en alternatieven bieden. 

Bedenk goed dat keukenleveranciers met hoge kortingen, vaak ook hogere prijzen vragen. Zo lijkt het alsof je veel korting ontvangt, maar in realiteit is dit niet het geval.

 
budget beschikbaar

6. Vraag naar de leveringsvoorwaarden

Verwacht jij binnen een week je droomkeuken in huis te hebben? Dat kan, maar niet met een keuken die op maat gemaakt moet worden. Voor maatartikelen werken we samen met gespecialiseerde bedrijven. Deze komen eerst alles goed opmeten, voordat jouw stenen aanrechtblad gemaakt wordt. Logisch, het moet wel goed passen natuurlijk.

Hou rekening met levertijden om teleurstelling te voorkomen. Wees hier ook realistisch in. Een kant en klare voorraad keuken kan direct geleverd worden. Een maatwerk keuken niet.

 
leveringsvoorwaarden

7. Welk bedrag moet je aanbetalen?

Wil jij een aanbetaling doen of juist alles in één keer vooruitbetalen? Het is gebruikelijk te starten met een aanbetaling. Is de keukenzaak aangesloten bij het CBW? Dan mag deze aanbetaling maximaal 15% bedragen. De rest, betaal je voordat je keuken wordt geïnstalleerd. Wettelijk mag een keukenspeciaalzaak 50% laten aanbetalen. Vraagt een leverancier meer? Dan mag je dit weigeren.

Aanbetaling

8. Annuleringsvoorwaarden

De kleine lettertjes. Die vergeten we vaak, maar zijn net zo belangrijk. Natuurlijk koop je geen keuken met de intentie je aankoop daarna te annuleren. Toch kan het gebeuren dat het geleverde product beschadigd is, een andere kleur heeft dan in de showroom of niet naar wens is. Vraag goed wanneer je mag afzien van je aankoop. Binnen hoeveel dagen moet je dit melden? Ontvang je de hele aanbetaling retour of zijn er kosten verbonden aan een annulering?

 
Annuleringsvoorwaarden

9. Wie verzorgt de installatie?

Ben je een handige klusser? Dan wil je vast zelf je nieuwe keuken installeren. Dat scheelt mooi in de kosten. Let in dat geval wel goed op de garantie. Bij veel keukenzaken, vervalt de garantie wanneer je zelf de montage uitvoert. Maak je gebruik van het eigen montageteam van de keukenzaak, of de specialisten waarmee ze samenwerken? Dan heb je gewoon recht op je garantie.

Installatie van keuken

10. Welke garantie krijg ik?

Bij een keuken gelden meestal verschillende garanties. Zo is er de leverancier van de keukenapparatuur. Die biedt garantie op haar apparatuur. Daarnaast heb je recht op een wettelijke garantie van 2 jaar én bieden de keukenspecialist en het montagebedrijf hun eigen garantie. Moet een product vervangen worden? Dan kun je te maken krijgen met lange levertijden. Soms is het beter om te herstellen. Lukt dit allemaal niet? Dan heb je meestal recht op schadevergoeding. Informeer dus goed naar de verschillende garanties die geboden worden. 

 
garantie
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.