Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keukenspecialist

  • +5
  • Alex
  • Lino
  • Raoul
  • Ruud
  • Jari
  • Reynaldo
  • Jamie
Profiteer nu nog van de prijzen van 2021

Welke kleur muur kies je bij welke kleur keuken?

Een stijlvolle keuken...wie wil dat nou niet? Maar hoe krijg je dan zo'n stijlvolle keuken? Naast het feit dat de keuken zelf natuurlijk heel erg bepalend is voor de totale look, is de kleur van de keuken minstens net zo belangrijk. Deze kleur kan je keuken maken of breken, doordat het een grote leegte in het geheel opvult. Maar welke kleur moet ik dan kiezen?

 

Tip 1: begin met onderscheid maken tussen de kleuren

Heb je nog geen flauw idee wat voor kleur je wil hebben op de muur? Begin dan met het maken van een onderscheid tussen kleuren. Zo kan je kleuren in 3 groepen sorteren: neutrale tinten, koele tinten en warme kleuren. Aan de hand van deze groepen kan jij gericht zoeken naar bepaalde kleuren.

Kleuren onderscheiden

- De neutrale tinten

De neutrale tinten zijn bruinachtige tinten, beigeachtige tinten en grijsachtige tinten. Dit zijn de kleuren die vrijwel bij elke andere kleur passen, vandaar de naam 'neutraal'. Neutrale tinten kunnen dus zowel bij warme als koele tinten. Het maakt hierbij dus niet zoveel uit welke kleur je keuken is. Neutrale tinten stralen vaak ruimte en frisheid uit. Dit komt omdat het geen felle kleuren zijn, waardoor ze niet zo 'schreeuwen' in het interieur. Ben je iemand die graag van interieur veranderd? Dan is een neutrale tint voor op de muur wellicht interessant voor jou. Doordat deze tinten bij vrijwel elke andere tint/kleur past, krijg jij ook geen problemen als je bijvoorbeeld opeens een ander interieur wilt. Wanneer je gaat voor neutrale tinten, ga je voor de meest veilige keuze.

 neutrale tinten

- Koele tinten

De koele tinten zijn de tinten waar je aan denkt bij 'koel': blauw, groen, grijs, paars, wit etc. Koele tinten geven vaak een rustgevend effect. Wil je dat jouw keuken rust uitstraalt? Dan kan je het beste voor deze tinten gaan. Deze kleuren geven een meer moderne, industriële sfeer. De echte warme sfeer wordt echter niet vaak met deze kleuren bereikt. Zijn de rest van de muren ook al in een koele tint? Dan is het wellicht interessant om voor de keuken júist geen koele tint te kiezen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het hele interieur wat té koel wordt, waardoor de huiselijke sfeer een beetje verdwijnt. Hou je juist van een strak, en een beetje kil interieur? Dan is dit juist een goede optie voor jou.

Koele tinten

- Warme tinten

De warmte tinten zijn de tinten waar je aan denkt bij warmte: de kleuren rood, oranje, zwart en bijvoorbeeld geel. Deze kleuren zijn stimulerend en geven vaak iets meer de huiselijke, gezellige sfeer. Heb je al heel veel warme tinten, zoals bijvoorbeeld veel rode muren? Dan is het misschien juist leuk om de keuken in een andere kleur te doen dan een warme tint, ga bijvoorbeeld voor een koele tint. Door te veel warme tinten, zoals een rode kleur, op de muur te hebben, kan de ruimte er voller uitzien.

Warme tinten

Tip 2: Zorg voor contrast!

Zorg voor contrast tussen de muurkleur en de kleur van de keuken! Zo voorkom je dat de keuken in de muur 'verdwijnt'. Heb je bijvoorbeeld een witte keuken? Ga dan voor bijvoorbeeld een bruine muur en juist niet voor een witte muur. Doordat het contrast in kleuren ontstaat, creëer je diepte in de keuken. Hierdoor ontstaat de illusie dat de keuken groter is, dan dat die daadwerkelijk is. Hou ook rekening met de algemene kleuren regel: donkere kleuren zorgen er over het algemeen voor dat de ruimte en drukker en voller uitziet. Lichtere kleuren zorgen er over het algemeen voor dat de ruimte er juist opener en ruimtelijker uitzien. Heb je bijvoorbeeld een grote lege ruimte die wat opvulling kan gebruiken? Ga dan voor een wat donkerdere kleur, bijvoorbeeld olijfgroen. Heb je juist een wat kleinere keuken en wil je wat meer ruimte creëren? Ga dan voor een lichte kleur, bijvoorbeeld lichtblauw.

Om het rustgevende effect te nog meer accentueren kan je er ook voor kiezen om voor de pasteltinten te gaan, deze stralen van zichzelf al rust uit. Met felle kleuren creëer je juist het omgekeerde: dit geeft een drukker en voller effect in de keuken.

 
contrast

Tip 3: maak de keuken niet te druk!

Heb je een kleine keuken? Hou het dan bij één kleur, waardoor je de rust en ruimtelijkheid bewaard. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de muren in verschillende kleuren te verven, maar hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat de keuken er te druk uit gaat zien. Hierdoor wordt de keuken optisch voller waardoor jij het beeld creëert dat de keuken kleiner is, dan dat die daadwerkelijk is. Hierdoor verdwijnt het hele ruimtelijke effect dat jij juist hebt proberen te maken met het kleurencontrast!

Ruimte en overzicht

Tip 4: Houd rekening met de rest van het huis!

Het kan zo zijn dat jij de rest van het huis, bijvoorbeeld de woonkamer, al in een bepaalde kleur hebt geverfd. Zorg ervoor dat de muurkleur van de keuken ook past bij de muurkleur van de andere ruimtes in je huis. Zorg ervoor dat de kleuren overeenkomen (en dus in hetzelfde kleurenpaillette zitten). Hierdoor ontstaat het ruimtelijke effect omdat je in één keer 'door kan gaan' naar de keuken. Door de muurkleur van de keuken in een totaal andere kleur te doen hak je als het ware de woonkamer en de keuken in stukjes, waardoor het hele ruimtelijke en openlijke effect verdwijnt.

Houd rekening met de rest van het huis!

Tip 5: De ruimte corrigeren met de kleuren!

Een kleur kan de ruimte vormen! Door met kleuren te spelen kan je de illusie creëeren dat een ruimte bijvoorbeeld (zoals hierboven genoemd) groter of juist kleiner is. Dit kan echter niet alleen met betrekking tot een ruimtelijk of een niet-ruimtelijk effect, ook kan je met kleuren de ruimte een andere vorm geven. Heb je bijvoorbeeld een langwerpige kamer? Door de twee korte muren in een donkere kleur te verven, lijkt het alsof de kamer vierkant is in plaats van langwerpig! Dit komt omdat optisch gezien de muren meer 'op je afkomen' en de lichte muren verder weg blijven. Hierdoor wordt het langwerpige effect optisch gecorrigeerd!

ruimte corrigeren met de kleuren

Tip 6: Ga langs bij de winkel en haal testers!

Heb je bepaalde kleuren en tinten in gedachte alleen ben je er nog niet helemaal uit? Haal dan kleurtesters en samples! Bij verschillende bouwmarkten en verfwinkels kan je niet alleen een kleurenstrookje meenemen, ook heb je echte kleurtesters. Deze kleurtesters bevatten een kleine hoeveelheid van de kleur die jij op je muur wil hebben. Deze kan je op de muur smeren, waardoor je een beter beeld krijgt over hoe de kleur op de muur daadwerkelijk uitpakt. Een kleur op een verfstrookje of op een plaatje is altijd net iets anders dan een kleur daadwerkelijk op de muur. Mocht je achteraf de kleur toch niet zo mooi vinden, dan zit je niet gelijk met een hele emmer opgescheept!

Ook heb je bepaalde apps waarmee je een foto kan maken van de keuken (of een andere ruimte). Vervolgens kan je de muur van de keuken verschillende kleuren geven in de app. Hierdoor kan je beter zien hoe deze kleur in de ruimte staat. Bovendien kan je in de app verschillende kleuren testen (en hoef je niet per se al deze kleurtesters op de muur te smeren).

Ga langs bij de winkel en haal testers

Tip 7: Doe inspiratie op!

Doe inspiratie op! Heb je nog geen idee wat je wil? Doe inspiratie op in bijvoorbeeld tijdschriften, bladen, op internet of bijvoorbeeld op sociale media zoals Instagram. Houd natuurlijk wel altijd rekening met jouw eigen situatie: zo kan een keuken er super mooi uitzien op het plaatje, als dit een enorm grote keuken is dan is het wellicht niet mogelijk om dit beeld na te maken wanneer je een kleine keuken hebt.

Heb je al genoeg inspiratie en weet je al precies wat je wilt? Zoek dan plaatjes op van deze kleurencombinatie op. Zo kan jij zien of je het beeld in je hoofd ook echt zo mooi vind als in de 'praktijk', bijvoorbeeld in bladen of op internet.

 

Doe inspiratie op

En dan misschien wel de allerbelangrijkste tip...

... trek je niet te veel aan van de regels! Na het zien van al deze tips heb je misschien het idee dat je aan bepaalde regels moet voldoen wanneer je de muurkleur van de keuken wil bepalen. Bijvoorbeeld dat je niet te veel donkere kleuren in je huis 'mag' hebben. Gelukkig weten we weten allemaal: regels zijn er om te breken! Neem al deze regels dus vooral met een korreltje zout. Wil jij allemaal donkere muren of juist allemaal felle muren in je huis en heb je hier goed over nagedacht? Kies dan vooral voor deze muurkleuren! Trek je niet te veel aan van alle standaarden en regels omtrent de kleuren pailletten. Jij bent uiteindelijk degene die in de keuken en in je huis zit.

En dan misschien wel de allerbelangrijkste tip...
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.