• +3
  • Alex
  • Lino
  • Raoul
  • Ruud
  • Jamie
MEGA Verbouwingsopruiming Zaandam. Keukens en apparatuur tot 70% korting! Klik voor meer info.

Hoeveel energie verbruikt een afzuigkap?

Hoeveel energie verbruikt een afzuigkap?

Het gemiddelde energieverbruik van een afzuigkap is 15 kWh per jaar, dit is relatief laag. Afhankelijk van het type afzuigkap kan dit verbruik verschillen.

In vergelijking met andere huishoudelijke apparaten is de afzuiger een van de minst energie slurpende apparaat in het huishouden. De koelkast en vriezer zijn de grootste verslinders in de keuken, met een gemiddelde van 375 en 350 kWh per jaar.

Hieronder laten we zien waar je op kan letten bij het kiezen van een energiezuinige afzuigkap. 

Wat betekent het energielabel van een afzuigkap?

Het energielabel is een maatstaf om in kaart te brengen hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een product is. Dit label is volgens Europese richtlijnen opgesteld en geldt voor een groot deel van alle elektrische apparaten. Op het label staan ook symbolen op die de prestaties van afzonderlijke onderdelen aangeven. Bij afzuigkappen zijn dit een ventilator, lampje, filter en een geluidssymbool. De energielabels van afzuigkappen lopen van A+ tot G, waarbij A+ het meest zuinig betekent. Het label helpt jou om een bewuste keuze voor een apparaat te maken en apparaten gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

energielabel van een afzuigkap

Welke afzuigkap is het zuinigst?

Als je op zoek bent naar een nieuwe en energiezuinige afzuigkap, dan kun je het beste zoeken naar afzuigkappen met het A+ label. Daarnaast zijn er een aantal manieren om te besparen op energiekosten. Zet de kap bijvoorbeeld op de laagste stand bij het koken en zet deze pas hoger als je vlees dichtschroeit of gaat wokken. Daarna schakel je uiteraard direct weer terug. Het is ook belangrijk om de filters regelmatig te reinigen en te vervangen zodat de afzuigkap zijn werk goed kan doen. De afzuigkap verbruikt minder energie met schone en goed werkende filters.

Welke afzuigkap is het zuinigst?

Wat kost het verbruik van een afzuigkap?

Het gemiddelde energieverbruik van een afzuigkap komt neer op ongeveer €3,45 (op basis van 23 cent per kWh) van de jaarlijkse energierekening. Voor de berekening is een dagelijks gebruik van 60 minuten voor de afzuigkap en 120 minuten voor de verlichting genomen.

verbruik van een afzuigkap
Gerald

Keuken of apparatuur kopen? Wij loodsen je erdoorheen!

Heb je een vraag? Wij willen je graag helpen!
Kies een van de onderstaande mogelijkheden om contact op te nemen met een van onze specialisten.
Wil je langskomen in een van onze filialen? Dat kan! Bekijk hier waar onze winkels zijn gevestigd.