Keukenloods.nl - Inbouwapparatuur en keuken specialist

Voorraad

Vink aan om te vergelijken
Inductie kookplaat
Op voorraad
  • 71cm
  • 4zones
  • tiptoets bediening
Adviesprijs:
1.499,-
Gegarandeerd de scherpste prijs!
Bekijk product

Inductie kookplaat

In Nederland nemen we langzaam maar zeker afscheid van het aardgas. In sommige wijken zal er nog groen gas beschikbaar zijn, maar de meeste nieuwbouw woningen zullen niet meer op gas worden aangesloten. Zodoende maakt de gaskookplaat steeds meer plaats voor koken op inductie.

Inductie werkt op stroom en heeft een zuinige werking. Koken op een inductieplaat heeft hetzelfde voordeel als gas: je kunt de temperatuur makkelijk regelen. Maar het is ook veiliger. De kookplaat wordt minder heet en je loopt geen gevaar je te branden aan de vlammen van een gaspitje.

Hoe werkt een inductie kookplaat?

De verhitting van de pan vindt bij inductie plaats door middel van een magnetisch veld. De kookplaat zelf blijft koud. Door dit magnetische veld wordt de pan warm zolang deze op de plaat staat. Haal je hem er af, dan stopt gelijk het verwarmingsproces. Bij koken op inductie werken de pan en de kookplaat dus samen en is er, in tegenstelling tot andere vormen van koken, geen verhitting zonder pan. Het magnetisch veld maakt dat alleen de bodem van de pan wordt verwarmd en niet de kookplaat. De werking van een inductie kookplaat heeft wel als bijkomend gevolg dat je pannen moet kopen die reageren op het magnetisch veld van de inductieplaat.

Welke pannen heb ik nodig?

Voor koken op inductie heb je dus ook een set magnetiseerbare pannen nodig. Het beste zijn pannen met een bodem die voldoende dik zijn zodat de opgewekte warmte goed verdeeld wordt. Als je op zoek bent naar pannen die geschikt zijn voor inductie kun je letten op een bepaald symbool of logo. Ook kun je testen of een pan geschikt is door er een magneetje onder te houden. Naast pannen waarvan de bodem is gemaakt van meerdere lagen metaal, zijn ook gietijzeren pannen zeer geschikt voor inductie koken. Al deze pannen hebben namelijk dikke bodems en dikke wanden, wat je goed merkt aan het gewicht. Tegenwoordig kun je de meeste pannen gebruiken voor inductie. Wil je echter verzekerd zijn van goede kwaliteit, kies je voor een pan die niet alleen werkt op een inductie kookplaat maar waarbij de warmte tevens goed verdeeld wordt over de hele pan. 

De pannen waarmee je gaat koken op inductie kun je beter niet gebruiken op een gaskookplaat. Koken op een gaspit werkt namelijk lichte vervorming van de pan in de hand. Hierdoor is er geen optimale aansluiting meer tussen de oppervlakte van de kookplaat en de bodem van de pan. Pannen die niet 100% glad zijn, zullen weliswaar nog zeker werken op inductie, maar ze worden minder warm voor de energie die geleverd wordt. Het rendement is dus lager.

Waar let je op bij het kopen van een inductie kookplaat?

Er zijn kookplaten waarbij de pan precies binnen de kookring moet staan. Bij veel inductie kookplaten maakt dit echter niet uit. Wil je graag een kookplaat die goed schoon te maken is, kies dan voor een plaat zonder uitstekende knoppen. Kijk verder of je de volgende functies belangrijk vindt:

Warmhoudfunctie - Deze functie zorgt ervoor dat je eten warm blijft zonder te koken.
Boostfunctie - De boostfunctie intensiveert het vermogen naar een kookzone en jaagt de verhitting van de pan aan. Een pan met water zal in een mum van tijd koken.
Panherkenning - Dankzij deze functie signaleert de kookplaat of er een pan op de kookzone staat. Zones waar geen pan op staat, worden automatisch uitgeschakeld.
Pangrootteherkenning - Dit is een functie die de diameter van de pan kan bepalen, zodat er geen energie verloren gaat.

Bij de overstap naar inductie zijn er nog enkele andere praktische dingen waar je op moet letten. Om te beginnen is het zonder de juiste kennis niet aan te raden om een inductie kookplaat zomaar zelf aan te sluiten. Schakel daarom een professional in die de kookplaat op de juiste manier installeert. Let op: Veel inductie kookplaten sluit je aan op een 5-polig stopcontact, Perilex. Een Perilex stopcontact is een krachtstroomaansluiting en kan meer elektriciteit leveren dan een normaal stopcontact. Deze is geschikt voor kookplaten met een aansluitwaarde boven de 3,6 kW. In ons assortiment hebben we ook inductie kookplaten die op 1 fase aangesloten kunnen worden. Een 1-fase aansluiting is een standaard aansluiting met een normaal stopcontact.

Hecht je belang aan klimaatneutraal koken? Kies dan bij de overstap naar inductie voor groene stroom. Ben je van plan om te verbouwen of laat je een nieuwe keuken plaatsen? Kies er dan meteen voor om een elektriciteitsdraad aan te laten leggen naar de keuken. Zo maak je het jezelf makkelijker als je later wilt overstappen op inductie.

Voordelen van koken op inductie

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor koken op inductie vanwege de extra voordelen die het heeft. Tijdens het koken kun je de temperatuur goed en snel regelen. Als je de kookplaat per ongeluk aanzet zonder dat er een pan op staat, wordt hij dus niet warm. Je hebt geen last van gaslucht in je keuken en ook niet van het risico dat je het gas per ongeluk aan hebt laten staan. Eten dat tijdens de bereiding naast de pan valt, brandt niet in, waardoor je een inductiekookplaat makkelijk kunt schoonmaken.

Twijfel je nog over je keuze? Of wil je graag extra advies en informatie? Neem contact op met onze klantenservice of bekijk onze keuzegids voor alles wat je moet weten bij het aanschaffen van jouw nieuwe inductiekookplaat.