• +3
  • Ross
  • Joep
  • Barry
  • Janneke
  • Ruud
  • Jaleel
  • Juan

1-fase inductiekookplaat

Wil je graag van koken op gas overstappen op inductie? Dan moet er meestal een aanpassing worden gedaan in de meterkast. De meeste inductiekookplaten hebben namelijk een 2-fasen (of 3-fasen) aansluiting. Maar er bestaat nu ook een alternatieve oplossing: 1-fase inductiekookplaten.

Deze 1-fase inductiekookplaten hebben een slimme vermogensregeling waardoor de aansluitwaarde niet hoger is dan 3,68 kW. En daarom kun je ze op een 1 fase aansluiten. Je zou denken dat dit ten koste gaat van het vermogen van de zones, maar dit valt mee. De vermogensregeling kan per merk verschillen.

Whirlpool, Bauknecht en Indesit

Bij deze merken kan  de aansluitwaarde de diverse inductiekookplaten van meerdere fasen teruggeschroefd worden naar 1 fase. Dit powermanagement zorgt er dan voor dat het vermogen van alle kookzones tezamen niet hoger is dan de aansluitwaarde. Bij een hoog ’vraagvermogen‘ wordt het vermogen dan tussen twee zones gependeld. Als je de kookplaat aansluit op 1 fase en later (bijvoorbeeld dankzij renovatie) meer fasen voor de kookplaat beschikbaar hebt, kun je de kookplaat weer op meerdere fasen aansluiten.

Whirlpool, Bauknecht en Indesit

Bosch en Siemens

De Bosch en Siemens inductiekookplaten die geschikt zijn voor een 1-fase aansluiting kun je herkennen aan SmartInductie. Deze kookplaten hebben een maximale aansluitwaarde van 3,68 kW. Soms staat er in de specificaties dat de aansluitwaarde 4,6 kW is, maar dat is het max vermogen van 1 fase in andere landen (waar ze een 20 Ampère aansluiting hebben).

De SmartInductie kookplaten dien je op 1 fase aan te sluiten en dan via de basisinstellingen in te stellen op 16 ampère. Sommige modellen worden geleverd met een 230 V stekker.

Wat betreft de vermogensregeling: twee van de vier zones kunnen op maximaal vermogen gezet worden zonder vermindering van vermogen. Komt daar een derde zone bij, dan wordt het vermogen van alle drie de zones iets teruggeschakeld. In de praktijk komt het echter niet vaak voor dat er 3 of 4 zones tegelijkertijd op maximaal vermogen worden ingesteld.

Bosch en Siemens

ATAG, ETNA en Pelgrim

Ook bij de merken ATAG, ETNA en Pelgrim hebben ze nagedacht over inductiekoken op 1 fase. Deze merken maken, in tegenstelling tot de andere merken, geen gebruik van een powermanagement. Bepaalde ATAG, ETNA en Pelgrim inductiekookplaten kun je op 1 of 2 fasen aansluiten. Als je hem op 1 fase aansluit, kun je alle pitten wel tegelijk gebruiken, maar tot maximaal stand 7 (van de 10). In de praktijk merk je hier weinig hinder van omdat het bijna niet voorkomt dat je alle vier de pitten tegelijkertijd op de hoogste stand gebruikt. De ETNA KIS060ZT kun je enkel op 1 fase aansluiten. Bij deze inductiekookplaat is het vermogen per pit al aangepast.

ATAG, ETNA en Pelgrim