Welke materialen mogen niet in de magnetron?
Dat metaal niet geschikt is voor gebruik in de magnetron is bij bijna iedereen wel bekend. Zowel metaal als chroom gaan vonken in de magnetron. Maar met welke materialen moet je nog meer oppassen in de magnetron? Ten eerste raden we aan op te letten met luchtdichte verpakkingen. Als lucht en/of stoom de verpakking niet kan verlaten kan deze ontploffen. Prik daarom altijd gaatjes in de verpakking.
Porselein, keramiek en emaille zijn ook materialen waarmee je moet oppassen. Modern porselein en keramiek is magnetronbestendig, tenzij anders is aangegeven. Keramiek en porselein uit het buitenland of van vroeger zijn niet gemaakt volgens de standaarden van nu. Dit kan betekenen dat ze niet geschikt zijn voor gebruik in de magnetron. Emaille is een glazuurlaag die is gemaakt van gesmolten glas en wordt aangebracht op metaal of aardewerk. Emaille is ook niet altijd magnetronbestendig.
Pas ook op met serviesgoed van melamine. Melamine is een chemische samenstelling die gebruikt wordt bij het maken van sterk en krasvast servies. Een groot nadeel hiervan is dat wanneer deze stof in aanraking komt met hoge temperaturen, het stoffen kan afscheiden die in je eten terecht kunnen komen.
Ten slotte zijn textiel, papier en hout brandbare materialen die ook niet in de magnetron mogen. Deze materialen kunnen ontvlammen bij hoge tempraturen.
Extra tips
Naast het gebruik van bepaalde materialen is het ook goed om op te letten bij eten met schil. Net als bij luchtdichte materialen kan ook bij eten met schil (zoals eieren) de warmte niet ontsnappen waardoor ze kunnen ontploffen.
Pas ook op met het verwarmen van water in de magnetron. Wanneer je water verwarmt blijft het bakje of kopje waar het inzit vaak koud. Komt het warme water in aanraking met producten waar luchtbelletjes inzitten, dan kan dit gaan reageren. Het water kan opspatten en lelijke brandwonden veroorzaken.