• +3
 • Ross
 • Joep
 • Janneke
 • Lino
 • Ruud
 • Jaleel
 • Juan
HOLIDAYDEALS: De beste apparaten met heel veel korting!

(Combi) magnetrons

Een magnetron is een zeer handig hulpmiddel in de keuken. Met een magnetron ontdooi of verwarm je gemakkelijk je gerechten. De magnetron is daarmee handig voor zowel de snelle eter, maar ook voor de echte thuiskok. Want je kunt in een magnetron ook koken en bakken. Een combimagnetron heeft bijvoorbeeld ook een aantal ovenfuncties. En in een magnetron met grillfunctie kun je weer gemakkelijk vlees of vis grillen. Als je een kleine keuken hebt en je eigenlijk geen plek meer hebt voor een vrijstaande magnetron, overweeg dan om een inbouw magnetron te nemen. De keuze uit de verschillende soorten magnetrons kan lastig zijn. Als je er niet uitkomt, bel dan vrijblijvend advies naar onze klantenservice (0226-355340).  Lees verder

Gekozen filters:

Combimagnetron
Leverbaar
Op bestelling
 • Hoogte: 45 cm
 • Smart bediening: nee
 • Soort bedieningselementen: tiptoetsbediening
1.542,-
CM111SS AIRO Combimagnetron
Combimagnetron
Leverbaar
Op bestelling
 • Hoogte: 45 cm
 • Smart bediening: nee
 • Soort bedieningselementen: tiptoetsbediening
1.642,-
CM111GM AIRO Combimagnetron
Combimagnetron
Leverbaar
Op bestelling
 • Hoogte: 45 cm
 • Smart bediening: nee
 • Soort bedieningselementen: tiptoetsbediening
1.662,-

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron warmt voedingsmiddelen op met behulp van microgolven. Microgolven worden op dezelfde manier als het licht gereflecteerd, doorgelaten of geabsorbeerd door de materialen die ze tegenkomen op hun pad. Materialen die vochtdeeltjes bevatten (zoals voedingsmiddelen, vloeistoffen of weefsels) absorberen deze microgolven, waardoor vochtdeeltjes in beweging komen. Door deze beweging ontstaat wrijving waarbij warmte vrijkomt. In een magnetron wordt voedsel dus van binnenuit opgewarmd. 

Hoe werkt een magnetron met stoomfunctie?

Een magnetron met stoomfunctie behoudt met behulp van stoom meer voedingsstoffen in jouw voedsel, houdt de kleur van het voedsel beter vast (bijvoorbeeld van groenten) en elimineert de toevoeging van olie. Stomen voorkomt ook het mengen van smaken, zodat je tegelijkertijd zalm en een chocoladetaart kunt bereiden zonder een visachtig dessert te krijgen. Een magnetron met stoomfunctie beschikt daarnaast over dezelfde functies als een standaard magnetron. 

Wat is een combi magnetron?

Een combi magnetron is een solo magnetron met hetelucht functie. Hierdoor kun je de combi magnetron gebruiken voor het verwarmen, ontdooien en klaarmaken van je maaltijden. Afhankelijk van het soort combi magnetron kan deze beschikken over de volgende functies: conventioneel (boven- en onderwarmte), hete lucht, grill, stoom en/of crisp. 

Wat is een combi oven?

Waar een combi magnetron een magnetron is met ovenfunctie, is een combi oven het tegenovergestelde. Dit is een oven met magnetronfunctie. Deze heeft een uitschuifbaar rooster en er kan vaak op hogere temperaturen gebakken worden dan met een combi magnetron. De focus ligt dan ook op de standaard oven functies, zoals hetelucht, conventioneel (boven- en onderwarmte) en hete lucht. Daarnaast is het mogelijk om te ontdooien en op te warmen.

Wat is het verschil tussen combi oven en combi magnetron?
Zoals hierboven aangegeven  is een combi-oven een oven met magnetronfunctie en een combi magnetron een magnetron met oven functie. Maar wat is het belangrijkste verschil? In wezen kunnen ze hetzelfde doen, maar de combi-oven richt zich voornamelijk op ovenfuncties, waardoor er gebakken kan worden op hoge temperaturen (ong. 250 °C). De combi magnetron richt zich op functies van een magnetron en heeft temperaturen tot 180 of 200 °C graden.

Het grote voordeel van beide apparaten is dat je maar één apparaat in jouw keuken nodig hebt voor diverse functies. Sta je graag in de keuken om een lekkere lasagne, ovenschotel of misschien wel een lekkere appeltaart te maken? En vind je het daarnaast fijn om af en toe dingen op te kunnen warmen? Kies dan voor een combi oven. Gebruik je juist vaak de magnetron voor het opwarmen en ontdooien van gerechten maar maak je ook op z’n tijd een ovenschotel? Kies dan voor een combi magnetron. Meer weten? Bekijk ook eens onze blog Koop jij een magnetron, oven of combi magnetron?

Combi oven

Welke materialen mogen niet in de magnetron?

Dat metaal niet geschikt is voor gebruik in de magnetron is bij bijna iedereen wel bekend. Zowel metaal als chroom gaan vonken in de magnetron. Maar met welke materialen moet je nog meer oppassen in de magnetron? Ten eerste raden we aan op te letten met luchtdichte verpakkingen. Als lucht en/of stoom de verpakking niet kan verlaten kan deze ontploffen. Prik daarom altijd gaatjes in de verpakking.

Porselein, keramiek en emaille zijn ook materialen waarmee je moet oppassen. Modern porselein en keramiek is magnetronbestendig, tenzij anders is aangegeven. Keramiek en porselein uit het buitenland of van vroeger zijn niet gemaakt volgens de standaarden van nu. Dit kan betekenen dat ze niet geschikt zijn voor gebruik in de magnetron. Emaille is een glazuurlaag die is gemaakt van gesmolten glas en wordt aangebracht op metaal of aardewerk. Emaille is ook niet altijd magnetronbestendig.

Pas ook op met serviesgoed van melamine. Melamine is een chemische samenstelling die gebruikt wordt bij het maken van sterk en krasvast servies. Een groot nadeel hiervan is dat wanneer deze stof in aanraking komt met hoge temperaturen, het stoffen kan afscheiden die in je eten terecht kunnen komen.

Ten slotte zijn textiel, papier en hout brandbare materialen die ook niet in de magnetron mogen. Deze materialen kunnen ontvlammen bij hoge tempraturen.

Extra tips
Naast het gebruik van bepaalde materialen is het ook goed om op te letten bij eten met schil. Net als bij luchtdichte materialen kan ook bij eten met schil (zoals eieren) de warmte niet ontsnappen waardoor ze kunnen ontploffen.

Pas ook op met het verwarmen van water in de magnetron. Wanneer je water verwarmt blijft het bakje of kopje waar het inzit vaak koud. Komt het warme water in aanraking met producten waar luchtbelletjes inzitten, dan kan dit gaan reageren. Het water kan opspatten en lelijke brandwonden veroorzaken.  

Welke wattage gebruik je waarvoor in de magnetron?

Het wattage is het vermogen van een magnetron. De gemiddelde magnetron heeft een maximaal vermogen van 600 tot 1000W. Hieronder kun je vinden welk wattage je waarvoor gebruikt.

Vermogen magnetron (in watt) +/- 

1000     Verwarmen van vloeistoffen en verwarmen van kliekjes. 
650        Koken van groente en aardappelen. 
500        Bereiden van kip, vis, gerechten met kaas. 
350        Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien. 
250        Ontdooien, stoven en sudderen.
100        Warmhouden van gerechten, zacht maken van boter en ijs, langzaam ontdooien en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis.

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/kookhulp/hoe-gebruik-ik-de-magnetron-.aspx

Hoe maak je een magnetron schoon?

Als je een magnetron hebt die bedekt is etensresten, kun je de geur doden en de vuiligheid losmaken met een mengsel van zuiveringszout en water. Het enige wat je hoeft te doen is twee eetlepels zuiveringszout in een magnetronbestendige kom doen en er een kopje water aan toevoegen. Zet de kom vervolgens drie minuten in de magnetron. Het zuiveringszout zal de sterke geur verwijderen en het water zal de vlekken gaan stoomreinigen. Veeg daarna de wanden schoon en je magnetron is zo goed als nieuw. Meer informatie nodig? Lees verder : Hoe maak je een magnetron schoon?

Magnetron schoonmaken

Kies een magnetron die bij jouw situatie past

Door het grote aanbod aan verschillende magnetrons, wordt de keuze voor de beste magnetron voor jouw situatie er niet gemakkelijker op. Wil je meer informatie hebben over bepaalde type magnetrons of advies over welke het beste past bij jou? Aarzel dan niet en neem contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze showrooms.

0226-355340