Keramische kookplaat
Bij een keramische kookplaat wordt de plaat verwarmd door een gloeispiraal. Hierdoor warmt de kookplaat minder snel op dan een inductiekookplaat, maar je kunt wel gebruik maken van restwarmte. Over het algemeen gaat een keramische kookplaat langer mee dan een inductiekookplaat. Voor deze kookplaat is een aparte elektriciteitsgroep een pré in de keuken. Lees verder
Siemens keramische kookplaat ATAG keramische kookplaat Bosch keramische kookplaat KeuzegidsKeramische kookplaat
Een keramische kookplaat werkt eigenlijk hetzelfde als een elektrische kookplaat. In plaats van elektrische platen is de keramische kookplaat voorzien van een glazen plaat, waarop met lijnen is aangeven waar de kookzones zich bevinden. Het voordeel van een glazen plaat is dat het er veel strakker uitziet en het gemakkelijker is schoon te houden doordat het oppervlakte glad is. Het verwarmen van de keramische kookplaat gebeurt door middel van infraroodstraling. De kookzones kleuren geleidelijk rood naarmate de kookzone warmer wordt.
Bediening & veiligheid keramische kookplaat
De meeste keramische kookplaten hebben tiptoets bediening, maar zijn ook verkrijgbaar met knopbediening.
Omdat een keramische kookplaat langzaam afkoelt, heeft deze indicatie lampjes, aan deze indicatielampjes is te zien welke kookzones nog warm zijn.
Belangrijke info voor jouw keramische kookplaat
- Voor keramische kookplaten heb je speciale pannen nodig die geschikt zijn voor keramisch koken.
- Let goed op! Keramische kookplaten verbruiken veel stroom, zorg daarom voor een aparte elektriciteitsgroep.
- Keramische kookplaten worden geleverd zonder stekker (perilex) en vaak ook zonder aansluitsnoer (5-aderig).
- Geadviseerd wordt om keramische kookplaten door een vakbekwaam persoon te laten aansluiten, voor jouw eigen veiligheid en omdat je geen recht hebt op garantie bij foutief aansluiten.